28 °C Rethymno, GR
02/08/2021

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη

 • Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης

«Η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού αναφέρει πως τα πιο ωραία ταξίδια είναι πρώτα από όλα τοπία και άνθρωποι και οι δικές τους μικρές ιστορίες δίπλα στην μεγάλη Ιστορία. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα και στο διηνεκές με την ιστορία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Αρχοντάκης μεγάλωσε μαζί με το Ρέθυμνο. Έζησε τις δυσκολίες του τόπου μας, τη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, σπούδασε, ανδρώθηκε και παρέλαβε το μητροπολιτικό Δήμο σε μια δύσκολη συγκυρία ως ένα μικρό Δήμο χωρίς δυναμική, για να τον παραδώσει Πολιτεία, όπως ανέφερε συχνά και ο ίδιος. Για τον επί πολλά έτη δήμαρχο Ρεθύμνης, η καθολική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την παρακαταθήκη του, η διαρκής ανησυχία του για τα ζητήματα του Ρεθύμνου αλλά και ο σταθερός σεβασμός του απέναντι στους συμπολίτες μας θα παραμείνουν αξίες και σταθερές που θα μας συντροφεύουν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του ως ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, δάσκαλου, και οικογενειάρχη.

Για όλους εμάς είναι ξεκάθαρο – και οφείλουμε να το αναδείξουμε και σήμερα – πως το Ρέθυμνο θα ήταν εντελώς διαφορετικό χωρίς το Δημήτρη Αρχοντάκη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αρχοντάκης λειτούργησε απλώνοντας στο χρόνο ένα πλήρες σχέδιο που είχε για το Ρέθυμνο. Ένα σχέδιο που με μεθοδικότητα και με συνεργασία με τους φορείς του τόπου προσπάθησε να υλοποιήσει, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ήδη από το μακρινό 1971 είχε συντάξει με μία ομάδα ειδικών την «Έκθεσις επί των δεδομένων και των προοπτικών της πόλεως Ρεθύμνης». Μεταξύ άλλων, πέτυχε την πλήρη αναδιαμόρφωση της Παλιάς Πόλης για να μπορούμε σήμερα να τη χαιρόμαστε στη μορφή που με δυσκολία κρατήθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, έλυσε το ζήτημα της ύδρευσης, θωράκισε την πόλη του Ρεθύμνου με ένα έργο ουσίας που δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλεως με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, της Λεωφόρου Κουντουριώτη και της οδού Μοάτσου. Επιπρόσθετα, συνέβαλε σταθερά σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής, τουριστικής και ανθρωπιστικής υπεραξίας του Ρεθύμνου.

Αποχαιρετούμε ένα στενό οικογενειακό φίλο, έναν άνθρωπο που τίμησε τη διαχρονική του φιλία με τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι δίνοντας σκληρές μάχες για τον τόπο μας, για να πετύχουν όλα τα παραπάνω. Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει πράξη το όραμά του για το Ρέθυμνο.

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό Ρεθεμνιώτη, έναν άνθρωπο που έφερε όλα εκείνα τα στοιχεία της Ρεθεμνιώτικης ευγένειας, υπερηφάνειας και δημιουργικότητας. Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο των γραμμάτων, γνήσιο εκφραστή της «Ρεθεμνιώτικης πρεπιάς».

Όμως, όσο και αν μας στεναχωρεί αυτός ο αποχωρισμός, η πορεία του Δημήτρη Αρχοντάκη, που παρέμεινε ενεργός και ανήσυχός για τα τοπικά ζητήματα, πάντα δυνατός και χαμογελαστός παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, μας γεμίζει δύναμη, μην αφήνοντας άλλη επιλογή παρά να τον αποχωριστούμε όπως ακριβώς θα ήθελε, με την καζαντζάκειο προσέγγιση ότι «τα φτερά δεν πρέπει να είναι έξω από τους ώμους μας, πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας», γνωρίζοντας καλά ότι στην ψυχή του Δημήτρη Αρχοντάκη, ήταν, είναι και θα παραμείνει το Ρέθυμνο».

 

 

 

 • Περιφερειάρχης Κρήτης -Σταύρος Αρναουτάκης

Τα θερμά συλλυπητήρια της Περιφέρειας Κρήτης, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην οικογένεια του εκλιπόντος π. Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στην προσφορά του π. Δημάρχου, επισημαίνοντας: «Ο Δημήτρης Αρχοντάκης ως Δήμαρχος Ρεθύμνου επί σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδημότες του με προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα συνέδεσε την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών σχολών στο Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

 • Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην  ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης  και είχε τιμηθεί για την προσφορά του από το Ίδρυμα, στο οποίο και δώρισε την προσωπική του συλλογή με πολύτιμο αρχειακό υλικό για την ίδρυση και τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της  στην οικογένεια  και στους οικείους του.

 • Ανδρέας  Ξανθός- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Η αιφνίδια απώλεια ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, μας έχει συγκινήσει όλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε στον πολυετή δημόσιο βίο του να υπερβεί περιχαρακώσεις και αντιθέσεις, να οραματιστεί και να δρομολογήσει παρεμβάσεις που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων και την ευημερία του τόπου. Κυρίως όμως, γιατί άφησε ένα ευδιάκριτο «αποτύπωμα» ευγένειας, απλότητας, πνευματικής καλλιέργειας και βαθιάς γνώσης των δημοτικών θεμάτων, με το οποίο κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Αυτή είναι η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική «παρακαταθήκη» του Δημήτρη Αρχοντάκη. Και αυτή θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

 • Όλγα Κεφαλογιάννη -βουλευτής ΝΔ
  Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντακη μας έχει θλιψει.
  Ένας οραματιστής Δήμαρχος, υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση επι δεκαετίες.
  Θυμάμαι με συγκίνηση τις προσπάθειες που έκανε μαζί με τον πατέρα μου Γιάννη Κεφαλογιαννη για την διάσωση της παλιάς πόλης, το Πανεπιστήμιο, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τον τουριστικό της προσανατολισμό.
  Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 • Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο που αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης και αγωνίστηκε με πάθος για το Ρέθυμνο, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 • Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός
  Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Αρχοντάκη μας γεμίζει θλίψη. Με ρίζες από το Μοναστηράκι Αμαρίου, υπήρξε ένας από τους τελευταίους σπουδαίους και ικανούς άντρες της γενιάς του. Σημαντικό κεφάλαιο της αυτοδιοικητικής ιστορίας του τόπου επί δεκαετίες. Υπηρέτησε την κοινωνία του Ρεθύμνου ως ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα Δήμαρχος με αφοσίωση, ακεραιότητα και συνέπεια. Υπήρξε οραματιστής, διορατικός, με σκέψη μπροστά από την εποχή του. Καθηγητής στο επάγγελμα, συγγραφέας αλλά και ταυτόχρονα σημαντικός καθοδηγητής για όλους εμάς τους νεώτερους αυτοδιοικητικούς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να δεχόμαστε τις συμβουλές του. Ως άξιος εκπρόσωπος του τόπου αλλά και ως ενεργός πολίτης μέχρι σήμερα, αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Ρεθύμνου και όχι μόνο. Υπήρξε ευγενής σε κάθε του βήμα, έντιμος και ακέραιος από την αρχή μέχρι το τέλος, εργατικός και καλός οικογενειάρχης. Τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Άργη και τα παιδιά του. Αιωνία η μνήμη του.
 • Θωμάς Κρεβετζάκης,αντιδήμαρχος Ρεθύμνου,επικεφαλής παράταξης «Οι πολίτες μπροστά-Ένας δήμος για όλους»

Σε λίγες ώρες το Ρέθυμνο θα αποχαιρετήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη  , των επί σειρά ετών Δήμαρχο Ρεθύμνου , τον  εξαιρετικό φιλόλογο , τον άνθρωπο της ευγένειας και της πραότητας. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη ανάπτυξη του Ρεθύμνου  . Το πρώιμο όραμα του για την εξέλιξη της πόλης βασίστηκε στους άξονες  Πολιτισμός – Τουρισμός – Πανεπιστήμιο Κρήτης και  με την συστηματική δουλειά του κατάφερε «να δώσει μέλλον στο παρελθόν της»  , να αναπτυχθεί οικονομικά  και να μπουν οι βάσεις για την βιώσιμή και αειφόρα ανάπτυξη της . Πρόδρομος στην  εποχή του  για την τοπική αυτοδιοίκηση  , αντιλήφθηκε την αξία της διάσωσης και ανάδειξης  της παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου  και της  Φορτέτσας  με άξιο συμπαραστάτη τον Χρήστο Μακρή   και στην συνέχεια με τις εξαιρετικές μελέτες των  Μουτσόπουλου και Ζέρβα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο αντιλαμβανόμενος εξαρχής την σπουδαιότητα του και υπερασπίζοντας το ως την τελευταία στιγμή της ζωής του  , ενώ προώθησε  και έβαλε τις βάσεις  με  συγκεκριμένες ενέργειες  για  την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου . «Όλα κύριε Δημήτρη είναι εδώ / όπως τα άφησες εσύ κι όπως τα ξέρεις»

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 • Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης
  «Ο Δημήτρης Αρχοντάκης με καταγωγή από την Ορνέ Αγίου Βασιλείου υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός δήμαρχος, ένας σπουδαίος άνδρας της αυτοδιοίκησης που εργάστηκε με ζήλο για το Ρέθυμνο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας.
  Ένα άνθρωπος που ξεχώρισε για την ευγένεια του, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα, την αφοσίωση και την βαθιά του γνώση για τα θέματα του Ρεθύμνου.
  Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγο, με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του, στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο βίο .
  Για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον δήμο Ρεθύμνου, ασκώντας υποδειγματικά τα καθήκοντα του κάνοντας αγώνα και σκοπό της ζωής του την προάσπιση των αιτημάτων των συμπολιτών του.
  Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, εκτίμηση και σεβασμό για όλα όσα προσέφερε.
  Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
 • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος επί σειρά ετών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης του Ρεθύμνου και στην συνολική αλλαγή της εικόνας του.

Αιωνία του η μνήμη και δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

 

 • Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου
  Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη.
  Ο Δημήτρης Αρχοντάκης είχε προσφέρει πολλά ως φιλόλογος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου κι είχε εμφυσήσει την αγάπη σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους, μέσα από τη διδασκαλία του αλλά κι από την αρθρογραφία του, για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των λατινικών.
  Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο.
  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του.