32 °C Rethymno, GR
28/09/2020

Συμβολικές εκδηλώσεις  αύριο  στο Ρέθυμνο για την Εργατική Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά αύριο ,ημέρα ορόσημο  για τους αγώνες του εργάτη. Ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εργατών. Η υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας  δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο βαθμό που επιθυμούν τα Συνδικάτα, οι φορείς,τα σωματεία,οι σύλλογοι εργαζομένων, καθώς ναι μεν η αργία ισχύει κανονικά αλλά οι εορτασμοί έχουν μεταφερθεί για το Σάββατο 9 Μαΐου, δηλαδή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο,η  Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, προκειμένου όπως αναφέρει, η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της».

Στο Ρέθυμνο έχουν προγραμματιστεί συμβολικές κινητοποιήσεις-εκδηλώσεις,στις 10 το πρωί, από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ, την Ένωση Συνταξιούχων,το Συνδικάτο Οικοδόμων,το ΠΑΜΕ. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Το  Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η Διοίκηση του Κέντρου μας, συζήτησε το θέμα του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς  και αποφάσισε:

   Την συμμετοχή του Κέντρου μας στην 24ωρη Πανεργατική  Απεργία , που αποφάσισε η ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά, την Παρασκευή  1η Μάη 2020 , προκειμένου η εργατική τάξη μέσα από την υγειονομική καραντίνα να αποδώσει  φόρο τιμής στην  ιστορία , τους αγώνες και τους νεκρούς της.

       Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές.    

      Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.     

      Καλούμε τα Σωματεία μας , με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.       

        H Διοίκηση  του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου  τηρώντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας θα προχωρήσει  σε συμβολικές εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά, μέρα των εργατών όλου του κόσμου, με κατάθεση στεφάνου μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στο μνημείο του Αγνώστου Εργάτη,  στην  Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και στο μνημείο του Λούη Τίκα στην Μαρίνα Ρεθύμνου.Να τιμήσουμε τους αγώνες της τάξης μας και να δηλώσουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος, την εκπλήρωση των στόχων της εργατικής Τάξης» .

   Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου,σε ανακοίνωση της αναφέρει:«Εν μέσω μιας περιόδου που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού θίγονται παράφορα τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή του να τιμήσει τους εργατικούς αγώνες ενός και πλέον αιώνα και τους νεκρούς του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Γι’ αυτό θα αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο του Λούη Τίκα στη Μαρίνα Ρεθύμνου την Πρωτομαγιά στις 10 π.μ. τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας»

 

Η Διοίκηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου, χαιρετίζει τις απεργιακές και λοιπές εκδηλώσεις για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,αναφέροντας σε ανακοίνωση της:

«Κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού COVID-19, το Εργατικό και Συνταξιουχικό Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας έχει χρέος να προασπίσει τα συμφέροντα και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, πάντα στην πρώτη γραμμή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, δηλώνουμε και πάλι ΠΑΡΟΝΤΕΣ και απαιτούμε  από την Κυβέρνηση:

 • Να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της χώρας,
 • Να καταργήσει κάθε αντεργατική και αντιασφαλιστική διάταξη και ρύθμιση,
 • Να θωρακίσει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο,
 • Να αποκαταστήσει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012 καταργώντας όλες τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
 • Να στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου αλλά και όλης της χώρας και να εφοδιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση του λαού μας».

  Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη όπου συμμετέχει και το Συνδικάτο Οικοδόμων που σε ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 • Να παρθούν πίσω καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
 • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
 • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
 • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
 • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
 • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.
 • Καλούμε τα εργατικά σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων».