18 °C Rethymno, GR
01/04/2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Έργα και δράσεις για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Μυλοποτάμου

 

Θέματα υποδομών, πολιτισμού και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υφυπουργός Μεταφορών –Υποδομών και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης  Κεφαλλογιάνης με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε  η δυνατότητα αποκατάστασης της Παλαιάς Εθνικής οδού Ρεθύμνου –Ηρακλείου. Για το θέμα θα υπάρξει ειδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων  και της Περιφέρειας στην οποία  αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα ολοκλήρωσης  της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου Απλαδιανά – Μπαλί, με σκοπό να ενώσει την ενδοχώρα με τον Βόρειο και Νότιο άξονα της Κρήτης.

Η δημιουργία Κέντρων Διαβίωσης Ηλικιωμένων στην Επαρχία Μυλοποτάμου, η ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα και η δημιουργία μονάδων οικοτεχνίας αποτέλεσαν επίσης θέματα της συζήτησης.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ψήφισμα του Ετήσιου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στις Μαργαρίτες. Στο συνέδριο αποφασίστηκε να υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρεια Κρήτης, των δήμων Μυλοποτάμου, Ανωγείων,  Ρεθύμνου και της  Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών για την προώθηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα πραγματοποίησης από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών φεστιβάλ πολιτισμού και προβολής των Προϊόντων του Μυλοποτάμου στον εκθεσιακό χώρο του Συντάγματος,το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί του Φεβρουάριο 2020 και θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις καθώς και προβολές με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την διάθεση στήριξης  του στις προσπάθειες της Ένωσης και υπογράμμισε ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να γίνει πράξη η  πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Μυλοποτάμου, του Ρεθύμνου και συνολικά της Κρήτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: Μιχάλης Νικηφόρος (Αντιπρόεδρος), Κώστας Νησανάκης (Αναπληρωτής Ταμίας), Ξενάκης Αλέκος, Παρασχάκης Γιάννης, Σηφάκης Αντώνης, Στεφανάκης Μανώλης, Σωπασή Γραμματική, Ρουσσάκη-Βασσάλου Βαγγελιώ (Δημόσιες Σχέσεις) καθώς και  ο επιχειρηματίας-παραγωγός Κρητικών προϊόντων Νίκος Ζουριδάκης.

 

                   Υπόμνημα με τα αιτήματα

Η Ένωση κατέθεσε υπόμνημα στον υφυπουργό,στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι δράσεις  τα έργα για τα οποία ζητούν την συνδρομή του και είναι τα παρακάτω:

Στα πλαίσια προβολής των Κρητικών Προϊόντων του Μυλοποτάμου ζητάμε να διατεθεί ο εκθεσιακός χώρος του Συντάγματος στην Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, για την δημιουργία Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων από Παραγωγούς της της Κρήτης και ειδικότερα από τους παραγωγούς της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου (Διάρκεια Έκθεσης μίας εβδομάδος, κατά προτίμηση μέσα Φεβρουαρίου 2020).

 

Δημιουργία Κέντρων Διαβίωσης Ηλικιωμένων στην Επαρχία Μυλοποτάμου (Πέραμα) τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα παροχής διατροφής, περίθαλψης, ψυχαγωγίας και διαμονής, με συντονιστικό ρόλο το Διευθυντή Κέντρου Υγείας Περάματος κ. Νίκο Παπαδάκη.

 

Να υλοποιηθούν στο Μυλοπόταμο ειδικές περιβαλλοντικές δράσεις με προτεραιότητα στο ζήτημα  προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και το σεβασμό του από κατοίκους και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να καταρτιστούν συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα καθώς και να γίνει ειδική ενημέρωση για θέματα όπως ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και η δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης.

 

Σύσταση μονάδων Οικοτεχνίας στο Μυλοπόταμο.Ζητάμε την συμβολή σας στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου να συσταθούν μονάδες οικοτεχνίας στο Μυλοπόταμο και ταυτόχρονα να υποστηριχθούν σε επίπεδο ενημέρωσης, προβολής και σχεδιασμού οι υπάρχοντες και οι νέοι παραγωγοί.

 

Δημιουργία Μυλοποταμίτικου Φορέα που θα προωθεί τα προϊόντα του τόπου.

 

Εντατικοποίηση στις δράσεις  ενημέρωσης των παραγωγών της περιοχής.

 

Διεξαγωγή ειδικής ημερίδας ή θεματικού συνεδρίου στο Μυλοπόταμο  με βασικό στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα, τυποποίησης, branding, προώθησης και εμπορίας.

 

Σύσταση ιστοσελίδας e –shop που θα φιλοξενεί προϊόντα που παράγονται και τυποποιούνται στο Μυλοπόταμο.

 

Εξασφάλιση επιδότησης σε εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 

Αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής οδού  Ρέθυμνο-Ηράκλειο

 

Ολοκλήρωση της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου Απλαδιανά – Μπαλί με σκοπό να ενώσει την ενδοχώρα με τον Βόρειο και Νότιο άξονα της Κρήτης

 

Μελέτη για την ανάπτυξη υποδομών εκμάθησης ορειβατικού σκι – δραστηριοτήτων χιονοδρομίας  στην περιοχή Ζωνιανών, Λιβαδίων και Ανωγείων

 

Σε συνεργασία με τους δήμους, την περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση και τη μη χρήση του αλκοόλ.

 

Υλοποίηση του Συμφώνου Συνεργασίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε και αποφασίστηκε στο ετήσιο αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2019 στις Μαργαρίτες. Στόχος του Συμφώνου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου. Το Σύμφωνο Συνεργασίας δεσμεύονται να υλοποιήσουν η  Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Μυλοποτάμου, Ανωγείων,  Ρεθύμνου και η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών.