30 °C Rethymno, GR
12/07/2020

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ψυχολογίας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, το Σάββατο 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον ρατσισμό, διοργανώνουν συναυλία-εκδήλωση στην Πλατεία Μικρασιατών, στις 7 το απόγευμα, με σύνθημα «Συμμετέχουμε, ενώνουμε τη φωνή μας, διαδηλώνουμε!». Οι διοργανωτές σε κείμενο τους αναφέρουν:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αποδεικνύουν στην πράξη, για ακόμα μία φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι αυτή που ευθύνεται για τους πολέμους και τον ανθρώπινο ξεριζωμό. Σε αυτήν την πολιτική συμπλέουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που μπλέκουν τη χώρα μας στο επικίνδυνο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή και οδηγούν στη δολοφονία και τον ξεριζωμό των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση, υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου που μετατρέπει τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή-ψυχών της ΕΕ. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τσαμπουκάδες στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και μετανάστες, να «σπάσει» τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και να αποχωρήσει από τον κανονισμό του Δουβλίνου. Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής (Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, κινούνται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξουν την κατάσταση. Καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, το αντίθετο μάλιστα.

Εχθρός μας δεν είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες και μετανάστες! Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας! Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική, εθνικιστική φωνή που κρύβει τον ένοχο, που βαπτίζει το θύμα σε θύτη, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι το να βγάλει λάδι το σύστημα των πολέμων και της αδικίας! Ένοχος είναι η πολιτική που από τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-φυλακή για να προστατεύεται το «φρούριο» της ΕΕ.

Δεν αφήνουμε χώρο να σταθούν οι ρατσιστικές, εθνικιστικές φωνές, διάφοροι φασίστες που θέλουν να βγουν από τα λαγούμια τους.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα, τη διεκδίκηση ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και των συμμάχων τους ΕΕ-ΝΑΤΟ που είναι επικίνδυνοι για τις σπουδές, το μέλλον, τις ζωές μας αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής! Αποφασιστικά να οργανωθούμε στους συλλόγους μας και να είμαστε ενημερωμένοι για να μην μας «πιάσουν στο ύπνο» οι εξελίξεις που εμπλέκουν τη χώρα μας.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και δίνουμε μαχητική απάντηση!

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν οδηγεί πουθενά.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».