21 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Συνεργασία Περιφέρειας – ΙΤΕ για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο την καταπολέμηση των Κουνουπιών, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) προχωρεί σε εξειδικευμένους ελέγχους, με γνώμονα την προστασία των πολιτών από ασθένειες και την αποτελεσματική χρήση των εντομοκτόνων.

Στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη νέο έργο «Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης για τα έτη 2020-2022».

Σύμφωνα με αυτό, οι ψεκασμοί γίνονται συντονισμένα με εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης για την ενημέρωση των δημοσίων φορέων και των πολιτών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Λάμπρο Βαμβακά το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα γίνουν ψεκασμοί με drones από αέρος και σε δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να ψεκάσουν τα συνεργεία, σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος, σε συνεργασία με το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας πρόκειται να υλοποιηθεί το τριετές Πρόγραμμα Εντομολογικής Επιτήρησης. Στα πλαίσια του Προγράμματος προβλέπεται Παρακολούθηση και μοριακή ταυτοποίηση κουνουπιών και εντομομεταδιδόμενων ασθενειών που τυχόν μεταφέρουν. Έλεγχος ανθεκτικότητας επικινδυνότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα. Ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων για την πληθυσμιακή καταγραφή και επιτήρηση κουνουπιών – εντόμων υγειονομικής σημασίας. Καθώς και συστηματική παρακολούθηση της δυνητικής κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε όρνιθες.

 

Το πρόγραμμα για τον νομό Ρεθύμνου

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για το διάστημα 11 – 15 Μαΐου 2020 είναι το ακόλουθο:

 

Συνεργείο 8 ΝΗΧ 3107 Ebite: CRETE_1

Δευτέρα 11/05:

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Παλέ (ΠΣ), Κοξαρέ (ΠΣ), Αγκουσελιανά (ΠΣ), Άγιος Ιωάννης (ΠΣ), Κάνεβος (ΠΣ) Καλή Συκιά (ΠΣ).

Τρίτη 12/05:

Δήμος Ρεθύμνης: Ρέθυμνο (ΠΣ), Βιολί Χαράκι (ΠΣ), Πανόραμα (ΠΣ).

Τετάρτη 13/05:

Δήμος Αμαρίου: Αμάρι (ΠΣ), Οψιγιάς (ΠΣ), Μοναστηράκι (ΠΣ), Λαμπιώτες (ΠΣ), Πετροχώρι (ΠΣ), Βιζάρι (ΠΣ), Φουρφουράς (ΠΣ).

Πέμπτη 14/05:

Δήμος Ρεθύμνης: Εκβολή Πλατανιά Ποταμού (ΦΣ), Περιβόλια (ΠΣ), Μισσίρια (ΠΣ), Πλατανιάς (ΠΣ), Αδελιανός Κάμπος (ΠΣ), Πηγιανός Κάμπος (ΠΣ).

Παρασκευή 15/05:

Δήμος Μυλοποτάμου: Πέραμα(ΠΣ), Ρουμελή (ΠΣ), Αχλαδές (ΠΣ), Σκεπαστή (ΠΣ), Μπαλί (ΠΣ).

 

Συνεργείο 9 ΝΗΧ 2837 Ebite: CRETE_2

Δευτέρα 11/5

Δήμος Μυλοποτάμου: Κάμπος Απλαδιανών (ΠΣ), Απλαδιανά (ΠΣ), Κάμπος Δοξαρου, (ΠΣ) Δοξαρό (ΠΣ), Μακρυγιάννη (ΠΣ), Χελιανά (ΠΣ).

Τρίτη 12/05:

Δήμος Ρεθύμνης: Φρεάτια Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ρεθύμνου (ΑΣ).

Τετάρτη 13/05

Δήμος Ρεθύμνης: Φρεάτια Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ρεθύμνου (ΑΣ).

Πέμπτη 14/5:

Δήμος Ρεθύμνης: Φρεάτια πολεοδομικού Συγκροτήματος Ρεθύμνου (ΑΣ).

Παρασκευή 15/05:

Δήμος Αμαρίου: Θρόνος (ΠΣ), Καλόγερος (ΠΣ), Κλησίδι (ΠΣ), Γέννα (ΠΣ), Βισταγή (ΠΣ).

 

Συνεργείο 10 ΝΗΡ 4907 Ebite: CRETE_11

Παρασκευή 15/05

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Μύρθιος (ΠΣ), Μαριού (ΠΣ), Πλακιάς (ΠΣ), Μυρθιανός Πλακιάς (ΠΣ), Σούδα (ΠΣ), Σελλιά (ΠΣ).

Περιαστικό σύστημα (ΠΣ)-Φυσικό σύστημα (ΦΣ), Αστικό σύστημα φρεάτια (ΑΣ), Τοποθέτηση παγίδων ακμαίων (ΠΑ)

Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλαγών ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
  2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ).
  3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  4. Σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
  5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
  6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ή της βεράντας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

  1. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  2. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  3. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 από σταθερό τηλέφωνο, στην οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης χωρίς χρέωση κατά τις ώρες 09:00-16:00. Επίσης μπορεί να απευθύνεται και στα τηλέφωνα της υπηρεσίας: 2831343318, 2831343317, 2831343316.