20 °C Rethymno, GR
22/09/2020

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Συνεργασία υπηρεσιών για την αντιπυρική θωράκιση του Ρεθύμνου

Ευρείας σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, προήδρευσε ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ Μαρινάκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε, ήταν η εξέταση της πορείας υλοποίησης των προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων αλλά και ο προγραμματισμός μελλοντικών έργων, που θα ενισχύσουν την έγκαιρη προετοιμασία του Ρεθύμνου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τον δήμαρχο Ρεθύμνης, συμμετείχαν: ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Λελεδάκης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας της πόλης του Ρεθύμνου και των προαστίων της κ. Θ. Κρεβετζάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικής κ. Π. Καράμπελας, ο αν. πρ/νος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης κ. Ν. Βότσογλου, ο αστυνόμος Α’ κ. Ιωάν. Λιουδάκης ως εκπρόσωπος του Α.Τ. Ρεθύμνης, ο δημοτικός σύμβουλος Μειοψηφίας κ. Ιωάν. Λελεδάκης, η αρχικελευστής κα Ελισ. Τραπεζανλίδου ως εκπρόσωπος Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, η δασοπόνος κα Μαρία Πατεράκη και ο κ. Ν. Κατριτζιδάκης ως εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης, ο λοχαγός (ΠΖ) κος Δημ. Αλεξανδρής, η εκπρόσωπος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κα Μαρ. Μαρκουλάκη, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών κ. Γ. Κακλαμάνος, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνης κ. Δ. Σκουλούδης, ο εκπρόσωπος Συλλόγου Εθελοντών Τριών Μοναστηριών κ. Ιάκ. Διακουμάκης και η ειδική συνεργάτης δημάρχου Ρεθύμνης κα Ελ. Δανδόλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία ήταν εξαιρετικά γόνιμη και μεστή, εντοπίστηκαν τα κρίσιμα ζητήματα, ακτινογραφήθηκε πλήθος περιπτώσεων και ενδεχόμενων κινδύνων και όλοι οι συμμετέχοντες φορείς συνομολόγησαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν το τμήμα του έργου της αντιπυρικής θωράκισης του Ρεθύμνου που τους αναλογεί και να το υποστηρίξουν, χωρίς εμμονές στη γραφειοκρατία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης και η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., κατέθεσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στο έργο της αντιπυρικής προστασίας, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση και μέσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, αναγνωρίζοντας το σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ήδη εξάλλου, την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν ομαλά, με τη συνδρομή όλων των προαναφερόμενων φορέων κα υπηρεσιών, εργασίες καθαρισμού αγροτικών δρόμων, τοποθέτηση και συντήρηση ή αντικατάσταση υδροστομίων υδροληψίας σε συνεργασίας με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας προμήθειας εφόσον απαιτηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης του έργου προμήθειας πυροσβεστήρων για τα οχήματα των εθελοντών που διαθέτουν βυτία.

Στο άμεσο μέλλον, συμφωνήθηκε η από κοινού συνδρομή στη λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων, όπως:

  • Καθαρισμός των περιαστικών δασών.
  • Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου απαιτείται, για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, έργο που θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Καθαρισμός χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
  • Καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων, εγκαταλειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Ολοκλήρωση της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας προμήθειας νέων βυτίων, τα οποία θα κατανεμηθούν γεωγραφικά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρεθύμνης και θα χρησιμοποιηθούν, όποτε και αν χρειαστεί, από εξουσιοδοτημένους Εθελοντές.

Στη λήξη της σύσκεψης επισημάνθηκε, για μία ακόμη φορά, η θετική διάθεση στενής συνεργασίας και συντονισμένης αποτελεσματικής δράσης απ’ όλους τους συμμετέχοντες και τις υπηρεσίες που εκπροσωπούν, προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και το φυσικό περιβάλλον από τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει κάθε πυρκαγιά.

 

Από το Γρ. Τύπου/ Συντονιστικό Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης