17 °C Rethymno, GR
03/04/2020

«ΒΑΘΙΑ» ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου και αυξάνονται οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων

• Στο «παρά πέντε» η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Με αμείωτη ένταση φαίνεται να συνεχίζεται αυτή την περίοδο το «ξεσκόνισμα» που κάνουν οι λεγόμενοι «ράμπο» της Εφορίας στο Ρέθυμνο των ύποπτων -για σοβαρά φορολογικά αδικήματα- Α.Φ.Μ. δεκάδων φορολογουμένων στο Νομό.

Η εντολή για το νέο σαφάρι ελέγχων, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα, δόθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στους ελεγκτές της υπηρεσίας της από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό προέκυψε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, έπειτα από τις διασταυρώσεις στοιχείων που έκανε ηλεκτρονικά η Α.Α.Δ.Ε., αλλά και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που διενήργησε σε συγκεκριμένα Α.Φ.Μ., τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτα».

Κατά συνέπεια, στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται κυρίως περιπτώσεις που αφορούν στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας, κληρονομιές, καθώς και μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν αδικήματα, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή των αντίστοιχων προστίμων στους παραβάτες φορολογούμενους.

Ταυτόχρονα όμως με τους νέους ελέγχους, στην Εφορία του Νομού έχουν σταλεί τελευταία και τα στοιχεία των φορολογουμένων που κατέθεσαν μεταξύ άλλων εκπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος αλλά και τις δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων. «Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους, προκειμένου να γλιτώνουν τα πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι τσουχτερά», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ελένη Βαρνάβα.

Και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την «εκπνοή» του έτους, οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν εκ νέου «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, ώστε να προλάβουν να πληρώσουν τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα μέχρι τότε, οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές, το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ, που πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε να μειωθεί επιπλέον κατά 8% στο κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

 

Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις του μήνα

Αναλυτικότερα, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου οι εισφορές που «τρέχουν» αφορούν στους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Επίσης, η 31η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του ποσού για τα τέλη κυκλοφορίας 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους.

Αναλυτικά καταβάλλεται: Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο και 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν την δυνατότητα πληρωμής ή δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, μπορούν να προχωρήσουν σε κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τους.

Πέρα όμως από τις προαναφερόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν και την τρέχουσα δόση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα έως το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Αυτό ισχύει για αυτούς που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο.

Επιπλέον επισημαίνεται πως η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.

Ωστόσο, η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4223/2013, πραγματοποιείται από τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά επίσης στον φόρο ασφαλίστρων, σημειώνεται ότι για τα ασφάλιστρα και τα δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Τέλος, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Συνεχίζονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Εν τω μεταξύ, με γρήγορους ρυθμούς «τρέχουν» και αυτό το διάστημα οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που δεν έχουν ακόμα «νοικοκυρέψει» τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, με την Προϊσταμένη της Εφορίας Ρεθύμνου να καλεί τους πολίτες να σπεύδουν για να κάνουν ρυθμίσεις, ώστε τα χρέη τους να μην συσσωρεύονται.

«Παρατηρούμε για παράδειγμα ότι οι πολίτες προσπαθούν να ανταποκριθούν κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα βλέπουμε ότι ο κόσμος προσπαθεί και ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έχουν χαθεί οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Και αυτό κάτι σημαίνει, κάτι δείχνει.

Πάντως, αυτό που δεν θα κουραστώ να παροτρύνω τους φορολογούμενους που έχουν ακόμα και μικρές οφειλές προς την Εφορία, είναι να κάνουν ρυθμίσεις διότι έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα και οι οφειλές τους δεν θα  συσσωρεύονται επικίνδυνα. Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι εμείς -και εγώ προσωπικά- είμαστε στην διάθεσή τους για να τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις και να καταφέρουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, φυσικά πάντα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας», υπογράμμισε με έμφαση η κα Βαρνάβα.

 

Η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και οι «στόχοι» της Εφορίας Ρεθύμνου

Στο «παρά πέντε» αναμένεται να σπεύσουν και φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι του Νομού που σκοπεύουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των πολιτών που έχει καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι -όπως εκτιμάται- θα μεταβούν στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ερωτηθείσα μάλιστα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εφορία σχετικά με τους Ρεθεμνιώτες που θέλουν να «αποδεσμευτούν» από τα τέλη κυκλοφορίας, η κα Βαρνάβα τόνισε πως η γενικότερη εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων παραδίδει τις πινακίδες των οχημάτων που έχει θέσει σε ακινησία, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που σπεύδουν να τις πάρουν πίσω.

«Όμως επειδή ο Έλληνας πάντα λειτουργεί την τελευταία στιγμή, θα υπάρξει ακριβής εικόνα τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του χρόνου, οπότε και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα τι θα γίνει φέτος. Το σίγουρο πάντως είναι πως στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας μας υπάρχει ήδη ένα μεγάλο γραφείο το οποίο είναι γεμάτο πινακίδες. Κατά συνέπεια κάτι θα πρέπει να γίνει και με αυτό το θέμα», κατέληξε χαρακτηριστικά η Ελένη Βαρνάβα.

Αναφερόμενη τέλος στους οικονομικούς δείκτες της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, υπογράμμισε ότι εμφανίζονται βελτιωμένοι, αν και είναι συνεχώς μεταβαλλόμενοι το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με την ίδια, αν και τα έσοδα ήταν αισθητά μειωμένα κυρίως μέχρι τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω του ότι οι περισσότεροι Δήμοι του Νομού είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών, εντούτοις από τον Αύγουστο και έπειτα παρατηρείται μια βελτιωμένη εικόνα.

«Θεωρώ ότι και φέτος θα καταφέρουμε σαν Εφορία να πιάσουμε τους στόχους που μας έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, δεν κρινόμαστε μόνο από την απόδοσή μας στην συγκέντρωση εσόδων καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, αλλά και από την ποιότητα των παροχών μας», κατέληξε μεταξύ άλλων η κα Βαρνάβα.

Σημειώνεται ότι η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου ήταν σε πολύ καλό επίπεδο πέρυσι, ενώ και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.