17 °C Rethymno, GR
04/04/2020

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τις ελλείψεις προσωπικού οι νοσοκομειακοί γιατροί

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει σαν αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία του.
Γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχοντας στο πλευρό τους συνταξιούχους και άλλους εργαζόμενους κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν μέχρι το δημαρχείο, όπου μοίρασαν φυλλάδια στους πολίτες, ενημερώνοντας για τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Οι γιατροί, που από την προηγούμενη εβδομάδα απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με άλλη μορφή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Οι ίδιοι ζητούν την άμεση προκήρυξη των δεκαπέντε μόνιμων θέσεων, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ηλίας Σαμιώτης, πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων, ξεκινήσαμε στις 18 Νοεμβρίου με αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα, όπου προχωρήσαμε σε στάση εργασίας σε μια προσπάθεια να γίνει η κινητοποίηση μας κατανοητή από τις διοικήσεις, την ΥΠΕ και το υπουργείο. Η προσπάθεια είναι να στελεχωθεί το νοσοκομείο με δεκαπέντε νέους γιατρούς. Μια προκήρυξη η οποία είχε βγει στον αέρα πριν τις εκλογές και στη συνέχεια «πάγωσε». Εμείς ζητάμε την κάλυψη των κενών. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ότι η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ κάνει μια προσπάθεια να δώσει μια προσωρινή λύση, δηλαδή με επικουρικούς γιατρούς και με μετακινήσεις διαφόρων συναδέλφων για να κρατηθεί ανοιχτή η πνευμονολογική και η ουρολογική κλινική. Την οριστική λύση θα τη δώσει όμως το υπουργείο με την προκήρυξη των θέσεων και την πρόσληψη των συνάδελφων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις παρά αόριστες δηλώσεις ότι η προκήρυξη θα γίνει, απλώς πρέπει να αλλάξουν πρώτα τα συμβούλια κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα να προκηρυχτούν οι θέσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να πιάσουν δουλειά οι συνάδελφοι. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν αλλά με άλλη μορφή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Εμείς θέλουμε την κοινωνία μαζί μας στο πλευρό μας για να στηριχτεί το νοσοκομείο».
Παράλληλα θα γίνει σύμφωνα με τους γιατρούς συντονισμός και με άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε από κοινού να διεκδικήσουν τις θέσεις των οποίων η προκήρυξη έχει «παγώσει».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αποστολάκης, γυναικολόγος στο νοσοκομείο και μέλος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου ανέφερε: «Μένουμε τέσσερις γιατροί στη μαιευτική κλινική να καλύψουμε τριάντα μια εφημερίες διπλές, δηλαδή 62. Οι χειρουργοί επίσης έχουν αποδεκατιστεί, όπως και οι παθολόγοι, ενώ οι αναισθησιολόγοι είναι ένα μεγάλο αγκάθι καθώς δεν έχουν προκηρυχτεί καν θέσεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, τελειώνει ο μήνας, αποχωρούν κάποιοι επικουρικοί στο τέλος του μήνα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Όσων η σύμβαση λήγει στο τέλος του μήνα θα κάνουν τα χαρτιά τους και ευελπιστώ να τους προσλάβουμε για ακόμα δυο χρόνια».
Ο Γιώργος Τέμπελος, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Σαν σύλλογος εργαζομένων στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών. Το πρόβλημα ξεκινά από τα ΤΕΠ και φτάνει μέχρι και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου ακόμα περιμένουμε να ανοίξουν τα δυο κρεβάτια που δεν έχουν ανοίξει λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών. Δεν είναι μόνο οι γιατροί άλλα και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου. Υπάρχουν τμήματα που χρωστούν πολλά χρήματα στους ανθρώπους που εργάζονται με αποτέλεσμα να είναι εξουθενωμένοι και να βγάζουν τις βάρδιες με το ζόρι. Όσον αφορά τους γιατρούς το πρόβλημα είναι τεράστιο, κοντεύει να κλείσει η πνευμονολογική και η ουρολογική κλινική και καθημερινά το πρόβλημα γιγαντώνεται».
Τη στήριξη του στον αγώνα των γιατρών εκφράζει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Για εμάς είναι ζωτικό θέμα γιατί είναι το μοναδικό κέντρο που έχουμε για να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για υγεία κατοίκων και χιλιάδων επισκεπτών. Το θέμα είναι γνωστό από παλιά, είναι γνωστά τα γραφειοκρατικά θέματα που υπάρχουν αλλά πρέπει να τα λύνουμε, γιατί δεν θα μπορούμε να απολογηθούμε μετά για οτιδήποτε δυσμενές προκύψει σχετικά με την υγεία του κόσμου. Εύχομαι τα ώτα να είναι ανοιχτά και να καταλάβουν όλοι ότι αυτή η κινητοποίηση είναι για το καλό του κόσμου και για την υγεία του λαού μας».