27 °C Rethymno, GR
10/07/2020

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡ

Συνεχείς οι προσπάθειες και οι διεκδικήσεις πόρων για την περιφέρεια Κρήτης

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

 

Στο όραμα του για την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας, με έμφαση στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων που θα λύσουν οριστικά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν περιοχές του νησιού με τα απορρίμματα τους, αλλά και υποδομές που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια, την ύδρευση και την άρδευση και στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αναφέρθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης όπως κάθε χρόνο επισκέφτηκε την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου ευχαριστώντας την αντιπεριφερειάρχη του νομού αλλά και το σύνολο του προσωπικού που παρά το ότι είναι μειωμένο εν τούτοις, όπως ανέφερε, καταφέρνει να ανταποκρίνεται στο υπηρεσιακό του έργο με υπερβάλλοντα ζήλο και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τους πολίτες με αποτελεσματικότητα.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης μεταξύ άλλων μετά την κοπή της βασιλόπιτας αναφέρθηκε στις συνεργασίες με όλους τους αυτοδιοικητικούς που φέρνουν, όπως είπε, πάντα θετικά αποτελέσματα: «Μπαίνει μια νέα δεκαετία και εμείς έχουμε ένα όραμα για το 2030. Για μια Κρήτη που θέλουμε να δούμε για εμάς και τα παιδιά μας. Ευχαριστώ όλους εσάς τους συνεργάτες που παρά την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει ανταποκρίνεστε επάξια στο βάρος που μας έχει ανατεθεί. Μέσα από τη δουλειά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και μέσα από τη συνεργασία που έχουμε με όλους τους δήμους της περιοχής έχουμε αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση και όλοι μαζί προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα. Όλοι μαζί άπαντα επιτυχαίνουμε» και πρόσθεσε ότι: «Παρά το ότι ήταν λάθος της ευρωπαϊκής επιτροπής να μην δώσει χρηματοδότηση για τα σχέδια στους δήμους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, εμείς πήραμε μια γενναία πολιτική απόφαση και χρηματοδοτήσαμε το Ρέθυμνο και το Λασίθι για να έχουν και αυτοί οι νομοί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα μέσα από τη δουλειά που είχαμε κάνει και οφείλω να αναφερθώ για μια ακόμα φορά στην τεχνοκρατική προσέγγιση της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη, που με την εμπειρία που είχε και με την πολιτική κατεύθυνση τη δική μας κατορθώσαμε και μέχρι σήμερα να έχουν εγκριθεί με 100% χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ για την Κρήτη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο Ρέθυμνο κατασκευάζεται ήδη η μονάδα στο Αμάρι, δημοπρατήθηκε η μονάδα στα Χανιά, δημοπρατήθηκε η μονάδα στις Αρχάνες, είναι έτοιμη η μονάδα της Ιεράπετρας και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη  Χερσόνησο. Άρα στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων είμαστε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα για την οριστική λύση του προβλήματος την επόμενη τριετία, παράλληλα με τους βιολογικούς καθαρισμούς: στον Πλακιά και στη Γεωργιούπολη και στην Παλαιόχωρα και στον Μυλοπόταμο, έχουν εγκριθεί και στα Ανώγεια  και σύντομα θα προχωρήσει και μια σειρά βιολογικών μεγάλων σε τουριστικά μέρη της Κρήτης, οι οποίοι θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Η Κρήτη έχει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα που είναι ζηλευτό. «Εντείνουμε όλοι τις προσπάθειες για να υλοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε περισσότερα έργα».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης κατέληξε λέγοντας πως: «Είναι σημαντικό ότι κλείνει ένας χρόνος στην περιφέρεια Κρήτης και δεν υπάρχει καμία οφειλή σε ότι τιμολόγια έχουν έρθει. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ οφειλής σε κανέναν ανάδοχο. Και αυτό οφείλεται στη χρηστή δουλειά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να οραματιζόμαστε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ευχαρίστησε τους εκπρόσωπους της εκκλησίας, τον περιφερειάρχη, τους περιφερειακούς συμβούλους και όλους τους δημάρχους του νομού για τη συνεργασία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο περιφερειάρχης είναι δίπλα μας. Σε όλες μας τις δυσκολίες προστρέχουμε εκεί και μας δίνει πάντα λύσεις και μάλιστα με το χαμόγελο στα χείλη και αυτό μας δίνει πολύ κουράγιο. Για τα θέματα του Ρεθύμνου όλες οι παρατάξεις είμαστε μια γροθιά και διεκδικούμε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αυτά τα οποία πρέπει για τον νομό μας ο καθένας με την οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα. H συνεργασία και με τους δημάρχους είναι άψογη και αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται πολλά έργα στον νομό μας. Θέλω να ευχαριστήσω και τον σύλλογο εργαζομένων που με τεκμηριωμένες προτάσεις και σοβαρότητα βοηθούν στο να μπορέσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για τους εργαζόμενους στον βαθμό που μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους διότι έβαλαν πλάτη σε εποχές δύσκολες. Είμαστε λίγοι και πολλοί έχουν παράλληλα καθήκοντα βοηθάνε όπου τους ζητηθεί».

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος ευχαρίστησε από την πλευρά του τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη για τη συνεργασία τους αλλά και τη συνδρομή τους σε έργα που αφορούν την εκκλησία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους τονίζοντας:  «Ευχαριστώ γιατί στις ανάγκες, στις κρίσεις, πέρα από δημοσιοϋπαλληλιστικές νοοτροπίες ή πολλές φορές και από συντεχνιακές αδυναμίες υπερβαίνετε τους εαυτούς σας και το γνωρίζουμε όλοι σε αυτή την κοινωνία. Οι λίγοι που απέμειναν σε κάθε υπηρεσία να υπηρετούν τους πολλούς. Κάνουν ένα έργο υπεράνθρωπο και αλίμονο αν δεν τον αναγνωρίζανε. Αισθάνομαι την ανάγκη ενώπιον σας να ευχαριστήσω την αντιπεριφερειάρχη και όλους τους δημάρχους όλους τους ανθρώπους που ηγούνται στα σχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλή μας συμπόρευση και συνεργασία με την τοπική εκκλησία».

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού οι πέντε δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι της ΠΕΡ.

 

Εγκρίθηκαν από το ΠΔΕ του 2020 οι τέσσερις μελέτες του Ρεθύμνου

Όπως ανέφερε χθες ο περιφερειάρχης εντάχθηκαν στο ΠΔΕ οι τέσσερις μελέτες που είχαν κατατεθεί και αφορούν έργα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 2,92.000 ευρώ. Πρόκειται για τις παρακάτω μελέτες:

– Μελέτη νέων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού για την μετεγκατάσταση της Σχολής Γεωργικής έρευνας Ασωμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

– Μελέτη αντιμετώπισης βραχοπτώσεων και κατολισθήσεων σε τμήματα επαρχιακών δρόμων προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει το σύνολο του αγιοβασιλιώτικου και του αμαριώτικου δρόμου.

– Μελέτη αντιμετώπισης βραχοπτώσεων και κατολισθήσεων σε τμήματα επαρχιακών δρόμων προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Η μελέτη αυτή αφορά τον δρόμο του Αρκαδίου και τον δρόμο Γαράζου – Ανωγείων και ένα τμήμα του δρόμου Χρωμοναστήρι -Ρουσσοσπίτι.

–  Μελέτη έργων προστασίας ακτών του ανατολικού τμήματος της πόλης του Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 92.000 ευρώ. Η μελέτη αυτή θα υποδείξει τη μορφή των έργων που πρέπει να γίνουν, ώστε να προστατευτεί το ανατολικό τμήμα της παραλίας του Ρεθύμνου από το Δελφίνι μέχρι και το ύψος του ξενοδοχείου Pearl από τις διαβρώσεις που προκαλούνται στην ακτή από τους κυματισμούς.

 

Τον Απρίλιο ξεκινούν τα έργα οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό δίκτυο

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις σε 450 σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση εδώ και χρόνια, ωστόσο οι δικαστικές εμπλοκές και η προσφυγή στο ΣΤΕ, που προηγήθηκε την προηγούμενη διετία μεταξύ των δυο πρώτων εργολάβων που κατέθεσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί τεράστια καθυστέρηση.

Πλέον μετά από μια διετία σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Κρήτης κατακυρώθηκε ο ανάδοχος, ο οποίος καλείται το διάστημα αυτό να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του και να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης αντιστοιχούν 7.442.372,89€. Το έργο θα αφορά στην επισκευή και συντήρηση συνολικά 110 σημείων στους δήμους της περιφερειακής ενότητας, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις που έχουν υποδειχθεί από τη μελέτη και οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διαγραμμίσεις, διαπλατύνσεις, φωτισμό, διόρθωση στροφών.

Προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις σε 110 σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας στις επαρχιακές οδούς:

1) Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγ. Γαλήνη,

2) Μουρτζανά – Αξός – Ανώγεια,

3) Κοξαρέ – Ασώματος – Ι. Μ. Πρέβελη,

4) Παλέ – Αγγουσελιανά – Σελιά – Ροδάκινο – Όρια Νομού,

5) Πλατανές – Κυριάννα – Ι.Μ. Αρκαδίου – Κλεισίδι – Σχολή Ασωμάτων,

6) Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι,

7) Ρέθυμνο – Απόστολοι – Κουρούτες – Λοχριά – Όρια νομού,

8) ΒΟΑΚ – Αγγελιανά – Μαργαρίτες – Α. Ελεύθερνα – 23 Ε.Ο,

9) Πέραμα – Μελιδόνι – Μπαλίο,

10) Βιράν Επισκοπή – Λούτρα.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω τον Φεβρουάριο θα υπογράψουμε τη σύμβαση για το έργο οδικής ασφάλειας που αφορά σε 450 σημεία σε όλο το επαρχιακό δικτύου του νησιού και αν ο καιρός είναι καλός μπορούμε να ξεκινήσουμε τον Απρίλιο και στις 4 περιφερειακές ενότητες, ώστε παράλληλα με την αποκατάσταση των ζημιών να έχουμε ένα καλύτερο επαρχιακό δίκτυο. Παράλληλα έχουμε το μεγάλο έργο που δεν έχει προχωρήσει και είναι η κατασκευή του ΒΟΑΚ. Η ενημέρωση που έχω από τα υπουργείο είναι ότι μέσα στον μήνα θα ανακοινωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη για να ξεκινήσει να γίνεται επιτέλους αυτό το μεγάλο έργο» και πρόσθεσε ότι είναι λάθος το υπουργείο Υποδομών να μην αναθέτει στην περιφέρεια τη διαχείριση των κονδυλίων για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λάθος ότι το υπουργείο Υποδομών έχει κρατήσει 25 εκ. για τα έργα οδικής ασφάλειας για να τα δημοπρατήσει το ίδιο. Είναι λάθος και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής που δεν έδωσε αυτή την αρμοδιότητα στην περιφέρεια ή στον ΟΑΚ, ώστε να δημοπρατούνται τα έργα στην Κρήτη και να μπορούμε να έχουμε σε σύντομο διάστημα όσα χρειάζεται το νησί μας. Λένε ότι θα τα δημοπρατήσουνε άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στον χρόνο θα έχουμε αναδόχους».

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης κάλεσε τους δημάρχους «να τρέξουμε ακόμα περισσότερο για να υλοποιηθούν όλα τα έργα και να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους», ανακοινώνοντας πως ήρθε η έγκριση στην περιφέρεια Κρήτης του αποθεματικού επίδοσης για την τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το 6% που μεταφράζεται σε 27 εκ. ευρώ και τα οποία διακρατεί η Ε.Ε. και τα δίνει ως μπόνους στις περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια καλής πορείας του περιφερειακού προγράμματος.