31 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνταξιοδοτικό πρόβλημα για χιλιάδες παλιούς ασφαλισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Στο σοβαρό πρόβλημα μπροστά στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, που πλησιάζουν στα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας και την φετινή χρονιά διαφαίνεται ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσουν 100 ημέρες ασφάλισης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για την τελευταία πενταετία ασφάλισης, αναφέρεται το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας την εξαίρεση του έτους 2020 από τα έτη εκείνα που απαιτείται κάποιος να έχει συμπληρώσει 100 ένσημα, έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου να «χτίσουν» από την αρχή την τελευταία συνταξιοδοτική τους πενταετία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αποτελούμε το κύριο συνδικαλιστικό σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Ρεθύμνης, αριθμώντας περίπου 6.000 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν, αν όχι την μεγαλύτερη, μία μεγάλη μερίδα του εργατικού δυναμικού του Νομού. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του ιού COVID-19, θύμα της οποίας ως φαίνεται θα αποτελέσει ο τουρισμός και η εστίαση τουλάχιστον για το έτος 2020.

Αναγνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επιβίωσης των συναδέλφων μας τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στον ιδιωτικό τομέα εν γένει, καλούμαστε να μεταφέρουμε την αγωνία των συναδέλφων για το εξής ζήτημα που άπτεται του Ασφαλιστικού Δικαίου:

Σύμφωνα με την θεσμική νομοθεσία του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ήδη ΕΦΚΑ Μισθωτών, η απονομή σε έναν παλαιό ασφαλισμένο/σε μία παλαιά ασφαλισμένη μειωμένης σύνταξης προϋποθέτει την ασφάλισή του/της για 100 ημέρες ετησίως κατά τα τελευταία 5 έτη πριν το έτος υποβολής της συνταξιοδοτικής του αίτησης (αρθρ. 28 παρ. 3α α.ν, 1846/1951). Για την συμπλήρωση των ημερών αυτών μπορούν να συνεκτιμηθούν ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας και επιδοτούμενης ασθένειας βάσει ειδικής εγκυκλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η αδυναμία απασχόλησης ωστόσο των απασχολουμένων στον τουριστικό κλάδο για την τουριστική περίοδο του έτους 2020, η οποία ολοένα και διαφαίνεται πραγματική, εγείρει σοβαρά εμπόδια στην συμπλήρωση αυτών των ημερών για το έτος 2020, ακόμη και με την εναλλακτική της αναπλήρωσής τους με ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας. Τούτο δε θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που είδαν σταδιακά τα ηλικιακά τους όρια να εκτοξεύονται στα 62 και τα 67 έτη ηλικίας, και τις ειδικότητές τους να εξαιρούνται από τον Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ελπίζοντας στην απόληψη έστω μία μειωμένης σύνταξης κατά τα ανωτέρω. Συγκεκριμένα θα διακοπεί κατά το έτος 2020 η συνέχεια της ασφάλισης για 100 ημέρες ετησίως, ώστε θα χρειαστεί να εκκινήσει μία νέα πενταετία τοιαύτης ασφάλισης, γεγονός ιδιαίτερα δυσμενές ειδικά για εκείνες/εκείνους που το έτος 2020 αποτελούσε το τελευταίο έτος προ της υποβολής της συνταξιοδοτικής τους αιτήσεως.

Σας καλούμε, λοιπόν, να εξετάσετε τις δυνατότητες αποφυγής του ανωτέρω κινδύνου πρωτίστως με την εξαίρεση του έτους 2020 από τα έτη εκείνα που απαιτείται κάποιος να έχει συμπληρώσει 100 ένσημα προς απόληψη μειωμένης σύνταξης βάσει της θεσμικής νομοθεσίας του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον εκείνο εντοπίζεται στην τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της συνταξιοδοτικής του αίτησης κατ’ αρθρ. 28 παρ. 3α α.ν. 1846/1951».