31 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΣΟΠΠ

Συντονισμός υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο συντονισμός και η οργάνωση υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη πυρκαγιών αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΠΕΡ. Στην παραπάνω συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, παραβρέθηκαν με φυσική παρουσία ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Λελεδάκης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης κ. Μπουντουράκης, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας Κρήτης, της διεύθυνσης πυροσβεστικών υπηρεσιών Ρεθύμνου, της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου και της Διεύθυνσης Δασών. Με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της πυροσβεστικής διεύθυνσης Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δήμων, στρατού και σωμάτων ασφαλείας, λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ο σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και ο εντοπισμός ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την εκδήλωση αυτών. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι βελτίωσης του συντονισμού της δράσης των εμπλεκομένων φορέων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και καθορίστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να είναι αποτελεσματική η πρόληψη της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, άλλα και η καταστολή της.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου Παναγιώτης Καράμπελας  ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία όλων των φορέων καθώς και η διαχείριση όλων των εθελοντικών οργανώσεων που θα μπορέσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Για τη διαφύλαξη ευαίσθητων περιοχών, όπως είναι τα δασάκια της πόλης, το φοινικόδασος του Πρέβελη η Μονή Αρκαδίου. Έχουμε καλή συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει 29 εθελοντικά αυτοκίνητα με αντλίες επάνω και είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενίσχυσης μαζί με τα δυο κλιμάκια του Σπηλίου και της Αγίας Φωτεινής που συνδράμουν σε κάθε πυρκαγιά στα νότια του νομού που είναι μια ευαίσθητη περιοχή. Σαν πυροσβεστική υπηρεσία έχουμε ενημερώσει εγγράφως τους δήμους για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τα υδροστόμια και τις υδατοδεξαμενές και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης όπου υπάρχει πρόβλημα».

Απαραίτητη η συνεργασία και η συμμόρφωση των πολιτών

Τον σημαντικό ρόλο των ίδιων των πολιτών για την αποφυγή των πυρκαγιών επισημαίνει οι διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. «Εστιάζουμε στη γενική προσοχή του κόσμου. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Τα τελευταία χρόνια πάμε καλά όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή των πολιτών και να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση έως τις 31 Οκτωβρίου να προχωρούν σε καύση κλαδιών ή ξερών χόρτων. Αυτό απαγορεύεται και διώκεται ποινικά», είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συμμόρφωσης των επιχειρηματιών του ιστορικού κέντρου, προκειμένου να μην προχωρούν στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, ώστε να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ή άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Απαντώντας σχετικά με την παλιά πόλη ο κ. Καράμπελας είπε ότι υπάρχουν πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί οι οποίοι λειτουργούν. «Έχουμε ζητήσει από την πολιτική προστασία και από την υπηρεσία μας μικρά οχήματα πυροσβεστικά για να είναι εύκολη η πρόσβαση των οχημάτων μας στα στενά της παλιάς πόλης σε περίπτωση που χρειαστεί. Θα έχουμε στη διάθεση μας τρία τις επόμενες ημέρες και έχουμε ζητήσει επιπλέον τρία, τα οποία θα μπορούν να θωρακίσουν την παλιά και τη νέα πόλη», είπε.

Λόγω των περιορισμών που επέβαλε η χρήση τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση επί μέρους συσκέψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να επιτευχτεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός ετοιμότητας. Ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους πρόληψης, με επισκέψεις στην επαρχία του νομού Ρεθύμνου και συναντήσεις με πολίτες και τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Καθώς η καλύτερη μέθοδος αποφυγής κινδύνων από τα παραπάνω φαινόμενα είναι η πρόληψη, καλούνται οι πολίτες όπως τηρήσουν την απαγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο, άλλα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών όσον αφορά την αποφυγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.