32 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Σχεδιάζεται βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή της Σαρακίνας

Την βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή της Σαρακίνας ετοιμάζει ο Δήμος Ρεθύμνου με στόχο να καταθέσει σύντομα την πρότασή του και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο συνολικού ύψους 1 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Άγγελος Μαλάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο σχεδιάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία, με στόχο να αναβαθμίσει την περιοχή της Σαρακίνας, αφού θα έρθει, όπως είπε χαρακτηριστικά, να «κουμπώσει» με την ανάπλαση που θα γίνει στην οδό Αποστολάκη δημιουργώντας έναν ακόμα πυρήνα αναψυχής και ψυχαγωγίας στην μέχρι σήμερα παραμελημένη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Μαλά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πάρκο αναψυχής, πεζοδρόμιο, διαβάσεις τυφλών και υποδομές ΑμεΑ. Ειδικότερα, είπε: «Ετοιμάζει η Τεχνική Υπηρεσία και ο μηχανικός μας Μαρίνος Κυδωνάκης τα σχέδια για την βιοκλιματική ανάπλαση της Σαρακίνας, στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, στα πλαίσια του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις. Σχεδιάζουμε ανάπλαση πέριξ των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Σαρακίνας, που ουσιαστικά είναι η επέκταση της οδού Αποστολάκη. Είναι μια περιοχή παραμελημένη και θα γίνει μια διαμόρφωση της περιοχής για να εξυπηρετούνται και τα Άτομα με αναπηρία, θα κάνουμε μια παιδική χαρά, θα διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και θα γίνει ένας πυρήνας αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Περιλαμβάνει ο σχεδιασμός πεζοδρόμια, διαβάσεις τυφλών, την κατάργηση κάποιων σκαλοπατιών και δημιουργίας νέας κλίσης για να δοθεί πρόσβαση στα ΑμεΑ και ό,τι άλλο περιλαμβάνει μια βιοκλιματική ανάπλασης. Ο προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει το 1 εκ. ευρώ, τώρα είμαστε στα προσχέδια της μελέτης. Υπάρχουν και προβλήματα με την υδροδότηση της περιοχής και σχεδιάζεται να γίνει αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και θα κάνουμε μια συνολική ολοκληρωμένη παρέμβαση και φυσικά η ανάπλαση περιλαμβάνει και το φωτισμό της περιοχής».

 

Σύντομα ο ανάδοχος για το έργο ανάπλασης στην οδό Αποστολάκη

Εν τω μεταξύ το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο για το έργο της ανάπλασης στην οδό Αποστολάκη συνολικού προϋπολογισμού 615.000 ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο. Η μελέτη του ενταγμένου έργου ανάπλασης και αναβάθμισης παρόδιων χώρων της οδού Αποστολάκη (τμήμα 2) είναι σύμφωνη με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Με τη συγκεκριμένη ανάπλαση δημιουργείται δίκτυο κίνησης πεζών, μήκους 765 μέτρων περίπου, διαμορφώνονται εκατέρωθεν πεζοδρόμια με φύτευση, οδεύσεις τυφλών και, στη νότια πλευρά, ενώ θα οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης.

Στην ανατολική πλευρά της περιοχής παρέμβασης, προβλέπεται να διαμορφωθεί χώρος αναψυχής – πλατεία θέασης στην ίδια στάθμη με το πεζοδρόμιο, προκειμένου να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η προσβασιμότητα και η επισκεψιμότητα. Τέλος, η ανάπλαση περιλαμβάνει οδοφωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου θα αντικατασταθούν τα δίκτυα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που χρήζουν αντικατάστασης, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΡ.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου που συνέταξε η πολιτικός μηχανικός, Πόπη Τζανακάκη, σήμερα η οδός Αποστολάκη αν και πολυσύχναστη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή έως ανύπαρκτη διαμόρφωση διαδρομής πεζών, από ασάφεια στην οριοθέτηση της κίνησης του αυτοκινήτου και στην οριοθέτηση της στάθμευσης αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει άναρχη χρήση του δημόσιου χώρου και δυσκολία στη χρήση του.

Σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, το πλάτος του οδοστρώματος, με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη είναι 5,50 μέτρα στο τμήμα με την μεγάλη κλίση και 4,5 μέτρα στο οριζόντιο τμήμα. Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση η ζώνη στάθμευσης οργανώνεται στην νότια παρειά. Οι καμπυλότητες στις κύριες διασταυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετείται μεγάλο όχημα μήκους 13,75 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να προσπελάσει απορριμματοφόρο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.