25 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ

Σχεδιάζονται παρεμβάσεις εξωραϊσμού και αναβάθμισης της «Χοχλάδας»

Στον εξωραϊσμό της περιοχής «Χοχλάδα» της πόλης του Ρεθύμνου, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (Φορτέτσας), όπου, μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οι Ρεθεμνιώτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια λουτρά τους, προχωρά ο Δήμος Ρεθύμνου.

Ήδη χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πόλης-καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης και η μηχανικός και υποδιευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, Πόπη Τζανακάκη, πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο προκειμένου να καταγράψουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε η περιοχή να αναβαθμιστεί με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης στους Ρεθεμνιώτες και κυρίως στους κατοίκους της παλιάς πόλης, για τους οποίους αποτελεί την κοντινότερη πρόσβαση στη θάλασσα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

Θα γίνει καθαρισμός κατά μήκος της συγκεκριμένης ακτής, θα γίνουν εργασίες συντήρησης στην πέτρινη σκάλα, θα τοποθετηθεί ντους για τους λουόμενους κ.λπ.

Σε σχετικές δηλώσεις του για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν με ιδίους πόρους του Δήμου ο κ. Κρεβετζάκης, ανέφερε: «Κάναμε μια αυτοψία στην περιοχή με την υποδιευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κυρία Τζανακάκη Πόπη προκείμενου να ξεκινήσουν έργα για την ασφαλή πρόσβαση στην περιοχή της Χοχλάδας (η περιοχή είναι καρνάγιο από του Μυκηναϊκούς χρόνους). Σε πρώτη φάση θα γίνει επιδιόρθωση της σκάλας που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα γιατί φαίνεται να έχει υποστεί ζημίες, καθώς και μιας σκάλας λιθόκτιστης που θα οδηγήσει στη θάλασσα. Θα δημιουργηθούν ντουζιέρες για τους λουόμενους, παράλληλα θα κατατεθεί αίτηση προς την αρχαιολογία προκειμένου να εγκριθεί λιθοδομή, η οποία θα συγκρατεί τη διάβρωση του εδάφους, ενώ θα μπορεί να λειτουργεί ως καθιστικός χώρος για τους λουόμενους, ως παγκάκια στα πλαίσια και στο μέγεθος που θα μας επιτρέψει η αρχαιολογία. Η «Χοχλάδα» είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τους κατοίκους της παλιάς πόλης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι μοναδική περιοχή που της δίνει πρόσβαση στη θάλασσα, από διηγήσεις των κατοίκων δεν έχει υπάρξει ποτέ πνιγμός στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας και για αυτό επιδιώκουμε να την αναβαθμίσουμε».

Ιστορικά στοιχεία για τη «Χοχλάδα»

Στο βιβλίο του με τίτλο «370 μνημειακά κενά στην ιστορική Τοπογραφία του Ρεθύμνου» ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Χάρης Στρατιδάκης αναφέρει για την περιοχή της «Χοχλάδας»:

«Στάση 24η. Άγιος Σπυρίδωνας Φορτέτζας (Σκιέρος). Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Σπυρίδωνα υπήρξε σημαντικός χώρος λατρείας ήδη από τη Βενετοκρατία. Κατά την πολιορκία της Φορτέτζας από τους Τούρκους επιχειρήθηκε η χρησιμοποίησή του ως τάφρου υπονόμευσης του φρουρίου. Επί Τουρκοκρατίας παρέμεινε στη διακριτική εξουσία των χανουμισσών της καθαρά τουρκογειτονιάς «Χαράκια». Το 1897 τον ανέλαβε η Χριστιανική Κοινότητα Ρεθύμνης και τα έτη 1902 και 1922 επισκευάστηκε, τόσο η εκκλησία όσο και το σπιτάκι ακριβώς από κάτω. Την εργασία προσέφερε εθελοντικά το «συνάφι» (συντεχνία) των χριστιανών κτιστών, γι’ αυτό και εθιμικά ο Άγιος θεωρείται ως προστάτης τους, όπως και γενικότερα των ενδεών και των αδυνάτων αλλά και των ναυτικών («Άγιε Σπυρίδωνα μου Σπυρίδωνα / απού ‘σαι στσοί Κορφούς / ξεμίστευγέ μας ούλους / μεγάλους και μικρούς»).

Στάση 25η. Ταρσανάς Αγίου Σπυρίδωνα. Στην περιοχή Squero (Σκιέρο), που σημαίνει μικρό ναυπηγείο, λειτουργούσε επί Βενετοκρατίας ο δεύτερος ταρσανάς του Ρεθύμνου, με προστάτη άγιο την παρακείμενη τότε εκκλησία της Αγίας Άννας (εκλείψασα). Στον ταρσανά του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιούνταν οι βασικές εργασίες και, αφού το πλοίο καθελκυόταν, οδηγούνταν στο βενετσιάνικο λιμάνι, όπου συμπληρωνόταν το «ντύσιμό» του. Στο συνδετήριο τείχος Φορτέτζας και τείχους της πόλης θα πρέπει να διανοιγόταν κάποια πυλίδα για επικοινωνία με το ναυπηγείο, αφού η υπεράνω κείμενη δυτική πυλίδα του φρουρίου δεν εξυπηρετούσε τοπογραφικά».