16 °C Rethymno, GR
27/02/2021

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Σχεδιασμός αναβάθμισης του οδικού δικτύου στα χωριά του Καμπανού

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στα χωριά του Καμπανού στο δυτικό Ρέθυμνο.

Πρόκειται για τα χωριά Παλαιλήμνου, Καλονυχτίου, Ρουστίκων, Σαϊτούρων, Αγίου Κωνσταντίνου και Μούνδρου, για τα οποία είναι σε εξέλιξη μια μελέτη συνολικού ύψους 70.000 ευρώ, με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας του κακού, κατά κοινή ομολογία, οδικού δικτύου αλλά και του εκσυγχρονισμού του, αφού προβλέπει νέα χάραξη και διαπλάτυνση και με στόχο η παλιά εθνική οδός να μετατραπεί σε έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα εξυπηρετεί με ποιότητα και ασφάλεια τους κατοίκους των χωριών του δυτικού Ρεθύμνου.

Σήμερα οι συγκεκριμένοι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση καθώς, πέραν της παλαιότητας τους, είναι στενοί με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι είναι αδύνατη η διέλευση λεωφορείων και μεγάλων φορτηγών, ενώ η επικινδυνότητα είναι αυξημένη εξαιτίας των πολλαπλών στροφών.

Ήδη η περιφέρεια, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε στο συγκεκριμένο δίκτυο η κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου, προχώρησε σε αποκατάσταση του, προκειμένου αυτό να είναι βατό για τους οδηγούς, ωστόσο με δεδομένο ότι πάγιο αίτημα επί σειρά ετών για τους κατοίκους της περιοχής ήταν η αναβάθμιση του και καθώς διατέθηκαν χρήματα από την κεντρική πολιτεία για την αποκατάσταση καταστροφών, προέβλεψε κονδύλι ώστε να γίνει μια μελέτη για τη συνολική αποκατάσταση και αναβάθμιση του δικτύου.

Μια μελέτη ωστόσο που είναι σε εξέλιξη και συναντά αντιδράσεις από κάποιους κατοίκους, οι οποίοι διαφωνούν στη χάραξη που προτείνει ο μελετητής καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα υπάρξει πρόβλημα με τις περιουσίες τους.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε σαφής ως προς τη σημασία του έργου, που αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην ανάπτυξη της παραμελημένης μέχρι σήμερα περιοχής. Αναφέρθηκε σε ένα έργο που με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ, με προοπτική αυτός ο προϋπολογισμός να αυξηθεί και εφόσον η μελέτη ολοκληρωθεί αυτό μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα αφού υπάρχουν κονδύλια.

Χθες η Μαρία Λιονή ενημέρωσε τους αντιδημάρχους του δήμου στην ευθύνη των οποίων είναι η δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά, ενώ την Πέμπτη αντίστοιχη συνάντηση θα υπάρξει και με τους πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων για να συζητηθεί ο σχεδιασμός του έργου.

 

Μ. Λιονή: «Μέριμνα μας η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου»

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι μέριμνα της περιφέρειας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Η μελέτη που εκπονείται στην περιοχή του Καμπανού και το έργο που σχεδιάζεται θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα πολλών ετών και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία η υλοποίηση του καθώς, εκτός από την εξυπηρέτηση των ίδιων των κατοίκων που σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουν πρόσβαση τόσο στην πόλη όσο και στον ΒΟΑΚ αλλά και στον δήμο Αγίου Βασιλείου, θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην ίδια την ανάπτυξη της παραμελημένης μέχρι σήμερα περιοχής της ενδοχώρας.

Ειδικότερα η κ. Λιονή ανέφερε: «Ξεκίνησε η μελέτη για τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα χωριά του Καμπανού: Καλονύχτι, Ρούστικα, Άγιος Κωνσταντίνος, Σαϊτούρες, Μούνδρος και Παλαίλημνος. Το δίκτυο αυτό είχε υποστεί τεράστιες ζημιές κατά την κακοκαιρία του 2019. Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις τότε για να καταστεί βατό. Παράλληλα καθώς είχαμε χρήματα είπαμε να κάνουμε μια μελέτη ώστε να βελτιώσουμε το δίκτυο, να κάνουμε νέα χάραξη και όπου χρειάζεται να βγούμε έξω από τα χωριά. Το οδικό δίκτυο είναι από τα πλέον παραμελημένα. Όταν έγιναν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία η υπηρεσία μας μου ανέφερε ότι απαιτείται εξ αρχής μελέτη του δρόμου διότι είναι πολύ στενός, με πάρα πολλές στροφές, όπου χρειάζεται να βγούμε έξω από τα χωριά, να κάνουμε ένα σύγχρονο επαρχιακό δίκτυο να μπορούν να περνάνε δυο αυτοκίνητα, να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και λεωφορεία με την προοπτική να ενώσουμε τα χωριά του Καμπανού και με τον ΒΟΑΚ, για τα οποία έχουμε έτοιμη μελέτη. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις κατοίκων και ενημέρωσα χθες τους αντιδημάρχους για τη μελέτη και την Πέμπτη θα ενημερώσω τους προέδρους των τοπικών συμβούλων για να έχουμε τη γνώμη τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Εμεί μπορούμε να δημοπρατήσουμε άμεσα το έργο γιατί υπάρχουν τα χρήματα».

Δίδοντας μια απάντηση σε όσους αντιδρούν στον σχεδιασμό του έργου η κ. Λιονή είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει έργο χωρίς διαβούλευση, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το έργο είναι για την ανάπτυξη της περιοχής και για τους κατοίκους της: «Σκοπός και μέριμνα της περιφέρειας είναι να αναβαθμίσει το δίκτυο των χωριών του Καμπανού, να ενώσει το δίκτυο της περιοχής και με τον ΒΟΑΚ και με τον Άγιο Βασίλειο και με την παλιά εθνική οδό. Σχεδιάζουμε ένα ασφαλές δίκτυο που θα συντομεύει κατά πολύ την απόσταση. Όταν όλα αυτά γίνουν η διαδρομή από το Ρέθυμνο θα είναι σε 15 λεπτά και στην εθνική σε επτά λεπτά. Εμάς μας ενδιαφέρει η διαβούλευση. Δεν θα κάνουμε τίποτα χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Θα προσπαθήσουμε μαζί με τους πρόεδρους, με τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, τον μελετητή και την υπηρεσία μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Το έργο αυτό το ζητάει η περιοχή 20 χρόνια. Θα αναβαθμιστεί η περιοχή και θα συνδέεται με την πόλη και με τον ΒΟΑΚ και με τον Άγιο Βασίλειο μέσα σε 10 λεπτά», είπε.

 

Έτοιμα για δημοπράτηση δύο έργα αναβάθμισης της παλαιάς εθνικής οδού

Παράλληλα, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί ένα έργο συνολικού ύψους 1,860.000 ευρώ που αφορά στην αναβάθμιση, αποκατάσταση και συντήρηση της παλαιάς εθνικής οδού δυτικά του Ρεθύμνου και ακολούθως με το ίδιο ποσό θα δημοπρατηθεί και το τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού ανατολικά προς Μυλοπόταμο.

«Προ κακοκαιρίας είχαμε ένα ποσό στην περιφέρεια ύψους 2 εκ. ευρώ, το οποίο είχαμε προϋπολογίσει για παρεμβάσεις στην παλιά εθνική οδό. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε τους καθαρισμούς είδαμε ότι τα γεφύρια είχαν πολλά και σοβαρά θέματα. Οπότε με τα χρήματα αυτά αποκαταστήσαμε και συντηρήσαμε 21 συνολικά γέφυρες, οι 19 έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Μετά είχαμε περίπου 4 εκ. ευρώ για την παλιά εθνική οδό, από 1,860.000 σε κάθε τμήμα ανατολικά και δυτικά. Πρώτα θα δημοπρατηθεί το δυτικό τμήμα που είναι έτοιμο και περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση, σήμανση και φωτισμό και λίγο αργότερα αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες σε δυο γεφύρια του Μυλοποτάμου θα δημοπρατηθεί και εκείνο το τμήμα της Π.Ε.», ανέφερε η κ. Λιονή.