17 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σχεδιασμός για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στα σχολεία

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε δρόμους που βρίσκονται σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου σχεδιάζει ο δήμος. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις, όπως διαγραμμίσεις, επαρκή πεζοδρόμια, ανύψωση οδοστρώματος όπου χρειάζεται, διαβάσεις πεζών και σήμανση με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.

Ήδη υπάρχει ένα προσχέδιο από τον συγκοινωνιολόγο του δήμου Ρεθύμνου Θάνο Βλαστό και τον Θύμιο Μπακογιάννη, που έχει αναλάβει τα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας του δήμου και πάνω σε αυτά εργάζεται η τεχνική υπηρεσία του δήμου, με στόχο οι μελέτες να ωριμάσουν και να κατατεθούν προς ένταξη στο τέλος του έτους στη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Κρήτης, ώστε αυτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Άγγελος Μαλάς γίνεται μια προσπάθεια ώστε οι παρεμβάσεις αυτές αστικού χαρακτήρα να ενταχθούν στον άξονα που αφορά τις ποδηλατικές διαδρομές με μια μικρή τροποποίηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είχαμε εντάξει στις προτάσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων μια πρόταση για ποδηλατικές διαδρομές, την οποία επεξεργαζόμαστε να την τροποποιήσουμε για να την εξειδικεύσουμε με βάση συγκεκριμένη πρόταση στα πλαίσια του προγράμματος «civitas destinations» από τους κ.κ. Θ. Βλαστό και Θ. Μπακογιάννη και να αφορούν μικρές παρεμβάσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία. Μιλάμε για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους, ώστε να δημιουργήσουμε πυρήνες προστασίας πέριξ των σχολείων. Παρ’ όλο που είχαμε τις αναπλάσεις που ήταν γραμμικές τώρα θέλουμε να τις επεκτείνουμε πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων για να εξασφαλίσουμε ασφαλή πρόσβαση και παρεμβάσεις που θα αναζωογονήσουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά. Υπάρχουν αρκετά σχολεία που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα πεζοδρόμια, χρειάζεται επικαιροποίηση με τη σήμανση τους και επιδίωξή μας είναι να σπεύσουμε κατά προτεραιότητα σε αυτά. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν σε διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών, ανύψωση του οδοστρώματος όπου χρειάζεται, προσωρινές θέσεις στάθμευσης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τα έργα ανάπλασης που έχουν ήδη γίνει ενώ με ίδιους πόρους του δήμου θα προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε κατασκευή πεζοδρομίων σε άλλες περιοχές-γειτονιές όπου σήμερα δεν υπάρχουν».

Παράλληλα μέσα από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών επενδύσεων ο δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μελέτης, που αφορά τις αναπλάσεις           των κεντρικών συνδετήριων οδών της Μοάτσου και της Κουντουριώτη.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας, που έχει προταθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Συγκριμένα, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αφορά στις οδούς Χ. Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν, Πρεβελάκη, Δημοκρατίας και Καστρινογιαννάκη, στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους και δενδροφύτευση στα πρότυπα της βιώσιμης κινητικότητας.

Η τεχνική υπηρεσία πόλης του Ρεθύμνου ολοκληρώνει τις σχετικές μελέτες, προκειμένου να καταθέσει τον φάκελο στη διαχειριστική αρχή το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι στο τέλος του έτους λήγει η σχετική προθεσμία. Θα προηγηθεί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων μια διαβούλευση προτού υποβληθεί ο φάκελος του έργου. Παράλληλα στο τελικό στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται η μελέτης που αφορούν στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου περιοχής Καλλιθέας δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών, οι πολιτιστικές διαδρομές προς την Ελεύθερνα αλλά και η ανάπλαση της οδού που θα συνδέει την πόλη με την πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων συμμετέχουν από κοινού οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασίλειου έχοντας καταθέσει προτάσεις έργων, η χρηματοδότηση των οποίων φτάνει τα 14,4 εκ. ευρώ.

Από τα αυτά τα 10.6 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Ρεθύμνης και τα 3.8 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το ποσό των εκπτώσεων που θα προκύψει από τα έργα θα πάει εξ ολοκλήρου στον δήμο Ρεθύμνης.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και έχουν λάβει τις πρώτες εγκρίσεις από τη Διαχειριστική Αρχή και έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια είναι οι παρακάτω:

 

Οι παρεμβάσεις στον δήμο Ρεθύμνου

Πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα: 800.000,00 ευρώ.

– Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου: 200.000,00 ευρώ.

– Ανακαίνιση παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και μετατροπή του σε μουσείο: 550.000,00 ευρώ.

– «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

– Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των πηγών Αργυρούπολης: 350.000,00 ευρώ.

– Ενίσχυση (παραδοσιακών) ΜΜΕ για την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους: 650.000,00 ευρώ.

– Ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου: 110.000,00 ευρώ.

– Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου δημαρχείου δήμου Ρεθύμνου: 500.000,00 ευρώ.

– Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον δήμο Ρεθύμνης: 900.000,00 ευρώ.

– Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

– Εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων: 150.000,00 ευρώ.

– Δημιουργία και ανάπτυξη Πράσινων Σημείων στον δήμο Ρεθύμνης: 1.000.000,00 ευρώ.

– Αξιοποίηση 7 παραγωγικών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου και δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου: 1.100.000,00 ευρώ.

– Αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – πανεπιστημίου Γάλλου: 750.000,00 ευρώ.

– Ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου περιοχής Καλλιθέας δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών 1.000.000,00 ευρώ.

– Βιοκλιματική αναβάθμιση παρόδιων χώρων κατά μήκος της οδού Αποστολάκη, προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ.

– Βιοκλιματική ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου: 1.000.000,00 ευρώ.

– Διαμόρφωση ποδηλατικών υποδομών χαμηλού κόστους κατά μήκος της διαδρομής σύνδεσης των γειτονιών του αστικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου: 400.000,00 ευρώ.