31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σχεδιασμός για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών του νομού

• Έως το τέλος του έτους οι διαγωνισμοί για τις μελέτες που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημος

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Η αποδοχή του κονδυλίου συνολικού προϋπολογισμού 2.4 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος που αφορά στην εκπόνηση μελετών για λιμενικές υποδομές σε Ρέθυμνο, Αγία Γαλήνη και Μυλοπόταμο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου το απόγευμα της Τρίτης, ενώ άμεσα αναμένεται να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και δήμων, ώστε σε σύντομο χρόνο να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι όπως προβλέπει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Οι προγραμματικές συμβάσεις είναι απαραίτητες, καθώς το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει την τεχνική επάρκεια και πρέπει να συνεργαστεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων, ώστε να συντάξουν τους διαγωνισμούς για τις μελέτες των έργων που θα γίνουν.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου με δεδομένο ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς πρέπει να δοθούν εγκρίσεις από τα υπουργεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, απαιτείται συντονισμός και επαγρύπνηση, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών.

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση της χρηματοδότησης του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 2.371.004,46 ευρώ αφορά στις περισσότερες από τις λιμενικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Δ.Λ.Τ.Ρ. στο Νομό Ρεθύμνης.

Συγκεκριμένα, αναφορικά στο λιμάνι Ρεθύμνου και τους χερσαίους χώρους αυτού, χρηματοδοτούνται οι εξής μελέτες:

(Α) Οριστικές μελέτες κατασκευής έργων: «Μελέτη έργων εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 542.629,26€.

 (Β) Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής Κιουλούμπαση εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 276.681,60€.

(Γ) Μελέτη χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70.343,15€.

(Δ) Ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου Τελωνείου στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, προϋπολογισμού 696.669,39€.

Ε) Μελέτη αποκατάστασης αιγυπτιακού φάρου ενετικού λιμένα Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 140.616,57€.

Στο λιμάνι Αγίας Γαλήνης που βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, χρηματοδοτείται η μελέτη:

Χωροταξικός σχεδιασμός και ανάπτυξης του λιμένα Αγίας Γαλήνης, προϋπολογισμού 294.429,79€.

Στα λιμάνια Πανόρμου, Μπαλί και Σισσών του Δήμου Μυλοποτάμου χρηματοδοτούνται οι εξής μελέτες:

(Α) Λιμένας Πανόρμου: προϋπολογισμού 176.677,98€.

(Β) Λιμένας Μπαλί: προϋπολογισμού 148.526,57 €.

(Γ) Λιμένας Σισσών: προϋπολογισμού 24.430,15 €.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές αλλά και να βελτιωθούν λειτουργικά και αισθητικά σημεία της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού προσδίδοντας υπεραξία και βελτιώνοντας το λειτουργικό σκέλος σε τομείς και δραστηριότητες που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για νέες διεκδικήσεις σε τομείς που μπορούν να δώσουν με τη σειρά τους νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρέθυμνου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της χρηματοδότησης επισημαίνοντας την σημασία των μελετών, που αποτελούν το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για να μπορεί στη συνέχεια το Λιμενικό Ταμείο να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των έργων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πρότασή μας προϋπολογισμού 2.3 εκ. ευρώ ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, καθώς το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ιδίους πόρους για να κάνει τις μελέτες αυτές. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας οι μελέτες αυτές έχουν να κάνουν με τον φάρο που πρέπει να μελετηθεί και η στατικότητά του και η ανάδειξή του και ο φωτισμός του αρχιτεκτονικά, έχουν να κάνουν με το τελωνείο, το καρνάγιο και το ενετικό τείχος, παρεμβάσεις που θα έρθουν να συμπληρώσουν την αισθητική και την λειτουργική αναβάθμιση και την προσπάθεια που γίνεται ήδη στο ενετικό λιμάνι. Η προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή του Κιουλούμπαση αφορά στα σκίαστρα, ώστε αυτά να είναι ομοιόμορφα, ενώ υπάρχει και πρόταση για το που και αν μπορεί να μεταφερθεί το εμπορικό μας λιμάνι. Όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, την ιστορία της πόλης».

 

Στόχος η θωράκιση του λιμανιού

Μεγάλο στοίχημα για το Λιμενικό Ταμείο και ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί το ζωτικής σημασίας έργο της θωράκισης του λιμανιού της πόλης, που μέχρι σήμερα έχει πληγεί επανειλημμένα από έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον χώρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο της θωράκισης του λιμανιού, με προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις και ο φάκελος έχει κατατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στο τμήμα Λιμενικών Εγκαταστάσεων, όπου και θα εξεταστεί η πρόταση με στόχο την χρηματοδότηση του έργου.

«Διεκδικούμε σειρά κονδυλίων για την προστασία του λιμανιού. Με το τελευταίο κονδύλι των 100.000 ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει «σώθηκε» λίγο η κατάσταση και δεν είχαμε καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία, παρά μόνο υπερπήδηση του κύματος. Έχουμε τελειώσει την μελέτη εδώ και δυο χρόνια για το έργο της θωράκισης του λιμανιού για να μην μπαίνουν τα νερά και να μην μοιρολογούμε. Τα χρήματα που έχουμε λάβει τα έχουμε αξιοποιήσει και οι παρεμβάσεις που έγιναν έχουν βελτιώσει την κατάσταση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν έχουν «θεραπεύσει» το πρόβλημα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον υφυπουργό Υποδομών και Ρεθεμνιώτη βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αίσια έκβαση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κρουαζιέρες αν δεν θωρακίσουμε το λιμάνι. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος» τόνισε η κα Κουτσαλεδάκη.

 

Έως τις 10:30 η τροφοδοσία των καταστημάτων από 1η Φεβρουαρίου

Εν τω μεταξύ, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου από την 1η Φεβρουαρίου η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται ως τις 10:30 το πρωί. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η περιοχή της παραλίας και του λιμανιού. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου το μέτρο θα ξεκινήσει από τον επόμενο κιόλας μήνα με στόχο το καλοκαίρι να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και προσαρμογή στο νέο ωράριο, ενώ όπως ανέφερε τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παρανομούντες θα αφορούν τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας και όχι τους επαγγελματίες εστίασης. «Έχουν γίνει ζυμώσεις και συναντήσεις με τους επαγγελματίες στην Σοφοκλή και Ελευθερίου Βενιζέλου, του ενετικού λιμανιού και του εμπορικού λιμένα. Ετοιμάζεται και σχετικό έγγραφο, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στους προμηθευτές για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις τροφοδοσίες των καταστημάτων» σημείωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Παράλληλα, από 1η Φεβρουαρίου από τις 11:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα θα πεζοδρομείται η παραλία από το ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη έως το Λύκειο Ελληνίδων. «Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης Ι.Χ. επί την παραλιακή και ταυτόχρονα θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πεζούς να κάνουν απρόσκοπτα τη βόλτα τους στην παραλία» ανέφερε η κα Κουτσαλεδάκη.