32 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχεδιασμός για 55 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον Δήμο Ρεθύμνου

55 συνολικά σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα προβλέπει το σχέδιο του Δήμου Ρεθύμνου, το οποίο τις επόμενες μέρες θα προκηρυχτεί για να ανατεθεί σε μελετητή, ο οποίος θα προχωρήσει στην χωροθέτησή τους. Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 48.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να εκπονήσει ένα σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ήδη ο Δήμος Ρεθύμνου διαθέτει δέκα σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε μαρίνα, πάρκινγκ Τεσσάρων Μαρτύρων, Δημαρχείο (οδός Δημοκρατίας) και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας (ταχυφορτιστή).

Οι τρεις πρώτοι σταθμοί δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ο «Civitas Destinations» χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και αποσκοπεί κυρίως στο να ενισχυθεί τόσο η βιώσιμη κινητικότητα, όσο και η ανάδειξη των πόλεων, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

Ανάμεσα στις δράσεις, οι οποίες αφορούν στο βιώσιμο σχεδιασμό αστικής κινητικότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, είναι και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και η εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε ό,τι άφορα τον ταχυφορτιστή της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα είχε προβλεφτεί στο σχεδιασμό της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας.

Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, πρόκειται ουσιαστικά για μια μελέτη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται ότι ανά χίλιους κατοίκους πρέπει να υπάρχει ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. «Εμείς έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για να εκπονήσουμε το σχέδιο για τις θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον δήμο μας. Πλέον είμαστε στη φάση να ολοκληρώσουμε την σχετική διακήρυξη για να προχωρήσουμε στην ανάθεση. Στον Δήμο μας υπάρχουν ήδη δέκα σταθμοί -2 στο χώρο της μαρίνας, όπου μπορούν να εξυπηρετήσουν τέσσερα αυτοκίνητα, υπάρχουν δυο σταθμοί στο πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων (ένας φορτιστής με δύο υποδοχές), στο δημαρχείο ένας φορτιστής και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου έχει εγκατασταθεί ένας ταχυφορτιστής. Άρα έχουμε αυτή τη στιγμή ήδη ηλεκτρικούς φορτιστές όπου μπορούν να φορτίσουν δέκα αυτοκίνητα σε δημόσιους χώρους, όπου η παροχή είναι δωρεάν. Υπολογίζουμε ότι στον Δήμο μας θα χρειαστούν με βάση τον πληθυσμό μας περίπου 55 σταθμοί και έχουμε ήδη τους δέκα, δηλαδή το 20% έτοιμους. Ο σχεδιασμός είναι οι σταθμοί να εγκατασταθούν στο σύνολο του δήμου. Το σχέδιο θα έρθει να χωροθετήσει σε όλο τον δήμο, σημεία φόρτισης που θα λαμβάνουν διάφορα δεδομένα, για παράδειγμα κοντά στο εθνικό δίκτυο και την διέλευσή του για να μπορούν να φορτίζουν αυτοί που έρχονται από γειτονικούς νομούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βώβο η λειτουργία των σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων στον Δήμο Ρεθύμνου είναι ήδη αποτελεσματική, καθώς χρησιμοποιούνται από πολλούς ξένους επισκέπτες και σταδιακά αυξάνει ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από Ρεθεμνιώτες.

Οδηγίες στους δήμους από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Τα βήματα και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια περιγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δήμους.

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη του δικτύου για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.

Ειδικότερα, με την ερμηνευτική εγκύκλιο, αποσαφηνίζονται οι όροι και καθορίζονται κοινές τεχνικές προδιαγραφές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην εκπόνηση των σχεδίων και την αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία θα εγκατασταθούν σε:

  • Υφιστάμενους υπαίθριους ή στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.
  • Υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενες, σε πολεοδομικά κέντρα των Δήμων, περιοχές αυξημένης επίσκεψης, πυκνοδομημένες αστικές περιοχές.
  • Νέους υπαίθριους/στεγασμένους χώρους ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο.
  • Τερματικούς σταθμούς και επιλεγμένα σημεία των δημοτικών/αστικών συγκοινωνιών.
  • Χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων.
  • Χώρους εξυπηρέτησης Η/Ο τροφοδοσίας.
  • Καθορισμένες πιάτσες ταξί.
  • Χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.
  • Δημοτικές εγκαταστάσεις πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόμενων βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προωθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκπόνησης των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), που λήγει στις 31.03.2021, ως τις 30.06.2021 για λόγους που σχετίζονται με τις συνέπειες της πανδημίας.