23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

Σχεδιασμός δράσης του Συνδικάτου Οικοδόμων

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων συνεδρίασε χθες με διευρυμένη σύνθεση και θέμα την εξέταση των συνθηκών που διαμορφώνονται στον κλάδο και συνολικότερα, λόγω των συνεπειών της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην οικονομία της χώρας, αλλά και παγκόσμια και επιταχύνεται από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού προσθέτοντας νέες συνέπειες στην ήδη χτυπημένη ζωή της εργατικής τάξης από την προηγούμενη 10ετή καπιταλιστική κρίση.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Κατά την συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, το χαρακτήρα των νέων αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έθεσε τους βασικούς άξονες του προσανατολισμού που θα δουλέψουμε για την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η μεγαλοεργοδοσία έχοντας στα χέρια της όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, αλλά και ενθαρρυμένη από τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς, έχει αυξήσει την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης.

Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού είναι ανύπαρκτα. Μόνο εκεί όπου υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση του Συνδικάτου μας γίνεται δυνατό να ανακόπτεται η εργοδοτική αυθαιρεσία (έγιναν παρεμβάσεις για απληρωσιά, μέτρα ασφάλειας κ.ά.).

Ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έκλεισε για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις κατασκευές για να ανοίξει γενναιόδωρα για την μεγαλοεργοδοσία, που απαλλάχτηκε από μισθούς και ασφάλιση και εισέπραξε και όλα όσα προβλέπονταν για τη στήριξη των επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ενοικίων κ.ά.).

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση αρνούνται να εντάξουν στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης όσους οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στις Κατασκευές διέκοψαν την εργασία τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Για τους μακροχρόνια άνεργους του κλάδου δεν υπάρχει καμιά στήριξη από την κυβέρνηση.

Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, επιλέγει εν μέσω πανδημίας να προωθήσει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως:

  • Νομιμοποιεί την απληρωσιά, καταργεί το σταθερό ωράριο εργασίας και θα δίνει την ευκαιρία στην εργοδοσία αντί να πληρώνει για τις υπερωρίες που απασχολεί έναν συνάδελφο να του χορηγεί αντίστοιχες μέρες ρεπό τους επόμενους μήνες, όταν «μαζεύεται» η δουλειά.
  • Χτύπημα της επικουρικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει την επικουρική ασφάλιση και ό,τι προκύπτει από αυτή σε ατομική υπόθεση.

Από 1/1/2022 όσοι πρωτοασφαλίζονται θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά με τον κεφαλαιοποιητικό τρόπο, που σημαίνει ότι:

– Οι εισφορές θα κατατίθενται στον ατομικό κουμπαρά κάθε ασφαλισμένου, στη συνέχεια, θα επενδύονται σε διάφορα επενδυτικά πακέτου, μικρού, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου απόδοσης. Το ρίσκο θα υπάρχει σε κάθε πακέτο που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος, με συνέπεια να μην είναι εξασφαλισμένη ούτε η επικουρική, ούτε το ύψος της. Αυτό συμβαίνει, αφενός γιατί υπάρχει το ρίσκο (κίνδυνος) του πακέτου επένδυσης και αφετέρου η κατάργηση που επέρχεται με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών (οι νυν εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων).

Η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως εξηγούμε παραπάνω, θα επιφέρει νέες περικοπές στους υπάρχοντες συνταξιούχους και όσους θα βγουν τα επόμενα χρόνια και είχαν επικουρική ασφάλιση με τον παλιό τρόπο δηλ. με το αναδιανεμητικό σύστημα για ασφαλισμένους έως 31/12/2021.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις θα φέρει σε σύντομο χρόνο μείωση των συντάξεων και ταυτόχρονα οδηγεί σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας με τη λεηλάτηση των εισφορών των ασφαλισμένων και των αποθεματικών (10 δις) του ταμείου.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα στην Ασφάλιση αποκαλύπτουν και τα παραμύθια των σημερινών κυβερνώντων (δηλώσεις πρώην υπουργού Εργασίας, Βρούτση), που όπως οι προηγούμενοι υπόσχονταν ότι λύνουν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού για πολλές δεκαετίες κάθε φορά ψήφιζαν ένα αντιασφαλιστικό πακέτο μέτρων με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας κ.ά.

Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της επίθεσης, όπως γίνεται και τώρα.

  • Νέος νόμος για τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Η κυβέρνηση ενισχύοντας την καταστολή ελπίζει ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς έχοντας μπροστά της τα λιγότερα δυνατά εμπόδια.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να οργανώσουμε την παρέμβαση και την απάντησή μας. Στόχος είναι να δοθεί απεργιακή απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας μας και τη στήριξη της ζωής των οικογενειών μας.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ενιαία, ακουμπάει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για παράδειγμα, τα μέτρα που προωθούνται στην Παιδεία βάζουν νέα εμπόδια εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, πρώτα από όλα, στα δικά μας παιδιά. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, να χρηματοδοτήσει το χώρο της Παιδείας, έρχεται και βάζει «κόφτη» στις επιλογές του μηχανογραφικού, στη δυνατότητα να τελειώσουν τις σπουδές τους τα παιδιά της εργατικής τάξης που αναγκάζονται να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Η είσοδος στα Πανεπιστήμια της Αστυνομίας, με τη συγκρότηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επιβεβαιώνει ότι για κάθε πρόβλημα η κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουν ως απάντηση την καταστολή.

Όπως η επίθεση είναι ενιαία, έτσι ενιαία και εφ’ όλης της ύλης πρέπει να είναι η απάντησή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου αποφάσισε τα εξής:

  • Την καλύτερη ετοιμότητα και προετοιμασία της πάλης, την δράση και την παρέμβασή μας σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλο τον κλάδο, ώστε να γίνει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τον χαρακτήρα των μέτρων και της επίθεσης που δεχόμαστε, όσο και της ανάγκης οργάνωσης απεργιακής απάντησης το επόμενο διάστημα.
  • Κρίσιμης σημασίας είναι η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς για όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται να οργανωθεί καλά τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
  • Χρειάζεται να βάλουμε στόχο για νέες εγγραφές στο Συνδικάτο. Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου είναι η καλύτερη απάντηση στην καταστολή και το χτύπημα της ζωής μας από κεφάλαιο – κυβέρνηση.
  • Το Συνδικάτο μας θα επιμένει να διεκδικεί για να ενταχθούν οι οικοδόμοι, οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, οι άνεργοι στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Σχεδιάζουμε τη δράση μας με στόχο την προετοιμασία Πανελλαδικής Απεργιακής απάντησης.

Ο χρόνος της απεργίας θα εξαρτηθεί τόσο από τις γενικότερες εξελίξεις, όσο και από το συντονισμό και κοινό βηματισμό με Ομοσπονδίες, σωματεία από άλλους κλάδους, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για νέους πιο δυναμικούς και πιο μεγάλους αγώνες».