12 °C Rethymno, GR
01/03/2021

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Σχεδιασμός ενίσχυσης της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο

Τις μελέτες τριών σχολείων και ειδικότερα των δημοτικών σχολείων Ρουσσοσπιτίου, Άδελε αλλά και του σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα σχολεία ειδικής αγωγής στο ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης) στην περιοχή των Μισσιρίων ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το τελευταίο διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου με στόχο να διεκδικήσει στη συνέχεια κονδύλια για την υλοποίησή τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης.

Ειδικότερα, το χρηματοδοτικό εργαλείο της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους δήμους της χώρας και με δεδομένο ότι ο σχετικός άξονας που θα προβλέπει την ανέγερση σχολείων, φαίνεται να είναι προ των πυλών, ο Δήμος θέτει σε προτεραιότητα την κατασκευή σχολείων και προετοιμάζει τις μελέτες, ώστε να έχει αρτίους και ολοκληρωμένους φακέλους αμέσως μόλις ανοίξει το σχετικό χρηματοδοτικό αργίλιο.

Ειδικότερα, μετά την κατασκευή των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ την προηγούμενη τετραετία και συγκεκριμένα το σχολικό συγκρότημα σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο, αλλά και των δυο δημοτικών σχολείων σε Γεράνι και Ατσιπόπουλο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζει μελέτες για την κατασκευή δυο ακόμα δημοτικών σχολείων σε Άδελε και Ρουσσοσπίτι.

Σε ό,τι αφορά το 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο στο Άδελε, έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί νότια του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο, η κατασκευή του οποίου χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, μιας και η υφιστάμενη δομή -αν και μια από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο δημοτικών στον νομό- διαθέτει χώρους που δεν επαρκούν να στεγάσουν τον διαρκώς αυξημένο μαθητικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Άγγελο Μαλά, η Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάζει το σχέδιο διαρρύθμισης του χώρου για την ανέγερση της σχολικής μονάδας, ώστε να σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολείου.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η επικαιροποίηση της μελέτης που αφορά στην κατασκευή του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου, ώστε να κατατεθεί επίσης προς έγκριση το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου που έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια.

Την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στρέφονται οι ελπίδες για χρηματοδότηση του μεγάλου για όλο τον νομό έργου που αφορά στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων που θα στεγάσουν τα σχολεία ειδικής αγωγής στην περιοχή των Μισσιρίων και συγκεκριμένα στο κτίριο του ΚΕΓΕ, που έχει παραχωρήσει προς χρήση στον Δήμο Ρεθύμνου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε η έγκριση παραχώρησης του χώρου από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό χώρο 9,8 στρεμμάτων, που μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα είναι 1.550 τ.μ. περίπου.

Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του Νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.

Εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμος ο φάκελος με το τεχνικό δελτίο, που είχε ετοιμάσει ο Δήμος με μια πρώτη αποτύπωση και τοπογραφικό διάγραμμα, που ανάφερε τις παρεμβάσεις που προβλέφθηκαν να γίνουν, ώστε τα υφιστάμενα κτίσματα να είναι ασφαλή και λειτουργικά για να φιλοξενήσουν τη λειτουργία των σχολικών δομών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου. Οι μηχανικοί του Δήμου θεωρούν ότι επαρκούν οι εγκαταστάσεις χωρικά, ενώ θα αναπτυχθούν και εργαστήρια. Πλέον όλη η βαρύτητα έχει δοθεί στην εκπόνηση της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη από την τεχνική μελέτη δαπάνη των απαιτούμενων παρεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία σύμφωνα με τον Άγγελο Μαλά, ο Δήμος Ρεθύμνης θα διεισδύει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η λειτουργία των δομών ειδικής αγωγής θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, ενώ οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα είναι και οι μοναδικές δομές ειδικής αγωγής που θα δέχονται μαθητές από όλο τον Νομό.

 

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε τέσσερα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης

Παράλληλα, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου που στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας και συνολικά σε ένα πλέγμα δράσεων που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ) όσο και από το ΠΕΠ Κρήτης φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σε τέσσερα συνολικά σχολεία. Πρόκειται για το 5ο δημοτικό, το 6ο δημοτικό, το 7ο δημοτικό και το 13ο δημοτικό. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και για κάθε σχολείο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 800.000 ευρώ και έχουν κατατεθεί οι προτάσεις για χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι ήδη «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου Ρεθύμνης» εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».

Τα δύο αυτά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 906.216,79€ και 675.180,66€ και προχωρούν στην διαδικασία υλοποίησης.