13 °C Rethymno, GR
20/01/2021

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιασμός ενίσχυσης της σχολικής στέγης

Από Σεπτέμβριο λειτουργεί το νηπιακό τμήμα για ΑμεΑ στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας

Δύο νέα νηπιαγωγεία σχεδιάζει να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να αποσυμφορήσει τις σχολικές αίθουσες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής χωρίς να χρειάζεται τα παιδιά να μετακινούνται σε σχολεία μακριά από το σπίτι τους.

Ήδη, ο Δήμος Ρεθύμνου θα εφαρμόσει φέτος για δεύτερη χρόνια το θεσμό της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Α’Βαθμιας Εκπαίδευσης, Ευαγγελία Μαντά, αφού πλην ελάχιστων εξαιρέσεων οι μαθητές τοποθετήθηκαν σε νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους. Ωστόσο, ο Δήμος σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επαρκείς αίθουσες και για τα επόμενα χρόνια, προχώρησε ήδη στην αγορά έκτασης απέναντι από το νεανεγερθέν δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου και έχει εξασφαλίσει ήδη την προμήθεια προκάτ αιθουσών από το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου εκεί να λειτουργήσει ένα μεγάλο νηπιαγωγείο για τους μαθητές της περιοχής. Παράλληλα, με αυτό στο κέντρο της πόλης θα μισθωθεί κτίριο που θα λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο -παράρτημα του 7ου νηπιαγωγείου Μασταμπά και του 4ου νηπιαγωγείο της Ασκούτση, προκειμένου να εξυπηρετούνται μαθητές που μένουν στο κέντρο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου: «Συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί στους γειτονικούς δήμους, εμείς είμαστε από τους δήμους που έχουμε λύσει εντελώς το πρόβλημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Φέτος γύρω στους 15 μαθητές δεν πήγαν σε σχολείο ακριβώς κάτω από το σπίτι τους, αλλά σε παραπλήσια δομή. Όμως τα παιδιά δε μεταφέρθηκαν σε μακρινά από τα σπίτια τους σχολεία, ούτε έχουμε υπεράριθμα τμήματα και μπορώ να πω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και ένα περίσσευμα θέσεων, καθώς εκεί που χτίστηκε το 2ο Δ.Σ. Ατσιποπούλου, έχουμε αγοράσει ένα οικόπεδο ακριβώς απέναντι. Έχει γίνει ένα πολύ ωραίο πλάνο από τον αρχιτέκτονα του Δήμου για την χωροθέτηση του σχολείου και φτιάχνουμε με προκάτ αίθουσες υψηλών προδιαγραφών και τελευταίας τεχνολογίας, που μας στέλνει η ΚΤΥΠ, δηλαδή οι Κτιριακές Υποδομές και προχωράμε στην οικοδόμηση ενός καινούργιου νηπιαγωγείου. Πρόκειται για 6 αίθουσες. Σε αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Έχουν μπει οι αίθουσες σε εργολαβία και τον Σεπτέμβρη θα τις έχουμε. Δεν θα μπει σε λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά. Εκεί θα μετακομίσουμε ένα νηπιαγωγείο του Ατσιποπούλου που είναι σε ενοικιασμένο χώρο, το 3ο, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος χώρος. Ο νέος χώρος έχει δυναμικότητα για παραπάνω από τα διπλάσια παιδιά. Οποιαδήποτε αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή του Φωκά, θα μπορεί να απορροφηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης έχουμε βρει και είμαστε στις διαδικασίες να νοικιάσουμε ένα χώρο μέσα στην πόλη, κεντρικά, ο οποίος θα γίνει παράρτημα του 7ου Νηπιαγωγείου του Μασταμπά, όπου δύο νηπιαγωγεία στην περιοχή έχουν παραπάνω παιδιά και αναγκαστήκαμε να τα πάμε στα γειτονικά τους. Το 4ο πάνω από την οδό Ασκούτση και το 7ο στο Μασταμπά. Θα νοικιάσουμε λοιπόν ένα κτίριο στο κέντρο ανάμεσα στις δύο περιοχές. Όσα λοιπόν παιδιά χαρακτηριστούν υπεράριθμα, θα πηγαίνουν εκεί. Το παράρτημα θα είναι μεγάλο, χωρητικότητας πάνω από 30 παιδιών και έχει δυνατότητα για ολοήμερο. Θα μπορούσαμε και μέσα στην σχολική χρονιά να το λειτουργήσουμε αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες οπότε θα λειτουργήσει το 2021».

Εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας τον Σεπτέμβριο θα εγκαινιαστεί και θα λειτουργήσει το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου, το οποίο μέχρι σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στον κόμβο Ατσιποπούλου. Ο Δήμος θα συνεχίζει να μισθώνει το κτίριο στον κόμβο, καθώς εκεί από την φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η κα Ελευθεριάδου-Γκίκα ανέφερε: «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το 2ο Δ.Σ. Ατσιποπούλου μπαίνει σε λειτουργία, που αποτελεί ένα κόσμημα και μπορεί να απορροφήσει αυξημένο αριθμό παιδιών στην περιοχή του Φωκά. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι στην περιοχή που στεγαζόταν στην περιοχή του κόμβου Ατσιποπούλου, θα μετακομίσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, τον Σεπτέμβρη. Αυτήν την στιγμή έχει μέσα εργολάβο και γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές που ήταν αρκετές, ώστε να μπουν αναβατόρια, ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ. Το Ειδικό Επαγγελματικό στεγαζόταν στο Γεράνι σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο και δεν ήταν κατάλληλος».

Το σχολείο είναι 9/θέσιο, δυναμικότητας 225 μαθητών και κατασκευάστηκε σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51m2, ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.

Το κτίριο αποτελείται από τους εξής επιμέρους χώρους: εννέα αίθουσες διδασκαλίας, συνολικού εμβαδού 405,00μ2, εργαστήρια (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών και πληροφορικής) συνολικού εμβαδού 180,00μ2, κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο) συνολικού εμβαδού 179,00μ2, χώρους άθλησης-υπαίθρια γήπεδα, χώρους διοίκησης (γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, ιατρείο κ.λπ.) συνολικού εμβαδού 105,00μ2, βοηθητικούς χώρους, συνολικού εμβαδού 81,00μ2, αποθηκευτικούς χώρους υπογείου, συνολικού εμβαδού 225,00μ2. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του σχολείου είναι 1.010,02m2.

Το σχολείο κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Θα κατασκευαστούν επίσης, εντός του αύλειου χώρου θέσεις στάθμευσης οχημάτων τόσο για άτομα με αναπηρία όσο και για τους διδάσκοντες.

Τμήμα ΑμεΑ στον σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας στον Μασταμπά

Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει νηπιακό τμήμα ΑμεΑ, στον ολοκληρωμένης φροντίδας σταθμό, στον Μασταμπά. Ο σταθμός θα λειτουργήσει με τρία παιδιά, ενώ συμφωνά με την κα Ελευθεριάδου ο Δήμος ετοιμάζει ήδη τη σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη δυο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής: «Ο νόμος ορίζει ότι το παιδί ΑμεΑ μπορεί να πηγαίνει σε σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας μέχρι τα 6,5 του χρόνια. Για τα παιδιά ΑμεΑ, το όριο αυτό μας καλύπτει, ώστε να τελειώσουν και το νηπιαγωγείο τους. Έτσι λοιπόν θα έχουμε ένα μικρό τμήμα με νήπια και προνήπια. Φέτος λοιπόν κάναμε μια πολύ εκτεταμένη πρόσκληση, επικοινώνησα με τους αρμόδιους συλλόγους και μέσω αυτών και των γονέων, και φτάσαμε στους γονείς που θα μπορούσαν να φέρουν εκεί τα παιδιά τους. Η λειτουργία του τμήματος ΑμεΑ λύνει ένα πρόβλημα του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου που είναι στριμωγμένο κτιριακά και είχε πολλές εγγραφές νηπίων, αλλά δεν μπορούσε να τα βάλει στους ήδη υπάρχοντες χώρους. Θα υπάρχει ειδική παιδαγωγός και φροντιστής και θα κάνουμε προκήρυξη ανοικτή μέσω ΑΣΕΠ και με δεδομένο ότι το 1/3 των παιδαγωγών Α’βάθμιας έχουν κάνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, είναι δεδομένο ότι θα βρούμε. Είναι η στιγμή αυτή η δράση να γίνει θεσμός, σε ένα τόσο υπέροχο σχολείο όπως είναι το «Τρενάκι» και με τέτοιες υποδειγματικές υποδομές».

Σε εξέλιξη εργασίες στα σχολεία

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σειρά εργασιών σε σχολεία του Δήμου με τον εργολάβο να εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου αυτές να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την κα Ελευθεριάδου γίνονται οι παρεμβάσεις στα παρακάτω σχολεία:

 • Αντικατάσταση στέγης στη Γωνιά και υγρομονώσεις στο δημοτικού του Πρινέ.
 • Στο 1ο νηπιαγωγείο που είναι στον κεντρικό δρόμο του Ατσιποπούλου, αλλάζουν κουφώματα και βάφεται.
 • Στο 2ο ΕΠΑΛ, γίνεται παρέμβαση στο στέγαστρο και στην περίφραξη.
 • Το παλιό 2ο δημοτικό Ατσιποπούλου, έχει άλλο εργολάβο που κάνει όλες τις προσαρμογές ώστε να λειτουργήσει το ειδικό γυμνάσιο – λύκειο.

Μέσα στην πόλη,

 • Στο Καμαράκι, βάφτηκε το ένα κτίριο του 2ου.
 • Ολοκληρώθηκε η πρόσοψη του Μουσικού σχολείου.
 • Στο 5ου δημοτικό, έγινε εκτεταμένη υγρομόνωση και βάψιμο και στις δύο πλαϊνές πλευρές.
 • Οι 3 πλευρές του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου έχουν ολοκληρωθεί.
 • Τώρα θα βαφτεί η πρόσοψη του 9ου Δημοτικού.
 • Υπάρχει άλλος εργολάβος και δουλεύει, για κάποιες ζημιές που είχαν προκληθεί τότε με την φυσική καταστροφή στο μεγάλο καινούριο συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Σταυρωμένου, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί.
 • Έχει βαφτεί το νηπιαγωγείο του Μαρουλά.
 • Βάφεται το νηπιαγωγείο του Γάλλου και της Επισκοπής.
 • Μέσα στο καλοκαίρι εκκρεμεί να βαφτεί το Ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο.
 • Θα βαφτεί το 7ο νηπιαγωγείο.
 • Θα βαφτεί και το νηπιαγωγείο Πρινέ.

«Μέχρι τον Δεκέμβρη όμως, ξεκίνησε ήδη διαδικασία δημοπράτησης για μια καινούργια εργολαβία στην οποία θα μπουν και άλλα σχολεία.

Όσον αφορά τα ζητήματα θέρμανσης, μπορώ να πω με περηφάνια ότι και για τα 90 σχολεία μας, έχουν επιλυθεί εντελώς.

Παράλληλα, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έγιναν στοχευμένα στον κόμβο Ατσιποπούλου και στην στροφή της στάσης του Αγίου Αντωνίου, με πεζοδρόμιο και στάση και μέσα στο Ατσιπόπουλο, από τη στάση που αφήνει το ΚΤΕΛ στην πλατεία μέχρι να μπουν στο σχολείο του στην Αγία Ζώνη, που φτιάχτηκε πεζοδρόμιο με ειδικές σημάνσεις ώστε να μειώνουν ταχύτητα οι οδηγοί» ανέφερε η κα Ελευθεριάδου – Γκίκα.