31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΣΤΟΝ ΕΣΑΚΕ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Τέλος για φέτος η Basket League

Στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και όχι στα παρκέ θα πέσουν οι τίτλοι τέλους της φετινής Basket League. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη είναι από την διοργανώτρια αρχή η απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την ρύθμιση μιας σειράς πολύ σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη λίγκα γενικότερα.

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε αρχικά την αναβολή της 21ης αγωνιστικής και στη συνέχεια την αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 30 Μαρτίου. Όμως η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο, οδηγούν στην οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως τη δεδομένη χρονική στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουν άπαντες καθημερινά, δεν δύναται να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο συνέχισης του πρωταθλήματος. Έχουμε επισημάνει πολλάκις πως σε μία τέτοια εξίσωση, τα δεδομένα είναι πάρα πολλά και αδύνατο να βρεθούν σε μία κοινή γραμμή. Από τα κλειστά γήπεδα και την απαγόρευση προπονήσεων, από τις επιστροφές των ξένων αθλητών και το διάστημα που θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, από το διάστημα της προετοιμασίας μετά από απραξία των αθλητλων, από τις μετακινήσεις των ομάδων, μέχρι τις ημερομηνίες και στην σύμπτυξη των αγώνων και άλλα πολλά.

Όλα αυτά οδήγησαν τον ΕΣΑΚΕ στην οριστική διακοπή του πρωταθλήματος και ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις. Έτσι έχουν τα δεδομένα τώρα και πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, αλλά ζυγίζοντας τα δεδομένα, κρίνεται απίθανο να ανατραπεί η κατάσταση.

Πάμε τώρα και στα πιο δύσκολα. Σε κομμάτια που θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις που θα αφήσουν κάποιους ευχαριστημένους και άλλους δυσαρεστημένους. Όμως γι’ αυτό βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Για να παίρνουν αποφάσεις…

Οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει στον ΕΣΑΚΕ και όπως έχουμε επισημάνει ξανά,  η πρώτη κίνησή τους  ήταν η αποστολή επίσημου εγγράφου προς την Πολιτεία, προκειμένου να ενταχθούν και οι ΚΑΕ στις ρυθμίσεις για ελάφρυνση εισφορών λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Με αυτήν αιτείται όπως συμπεριληφθούν και τα αθλητικά Σωματεία, οι Ενώσεις και οι αθλητικές Ομοσπονδίες στις κατηγορίες που δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, καθώς και σε αυτά που σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση. Ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι έτσι θα είναι δίκαιη και ισότιμη η αντιμετώπιση των αθλητικών Ομοσπονδιών, Ενώσεων και αθλητικών Σωματείων, καθώς τα έως τώρα μέτρα έχουν οδηγήσει στη διακοπή οιασδήποτε αθλητικής, αγωνιστικής και προπονητικής δραστηριότητας.

Στον ΕΣΑΚΕ καλούνται να διευθετήσουν πάρα πολύ σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Από τις μισθοδοσίες των παικτών, των προπονητών και γενικότερα των υπαλλήλων των ομάδων, μέχρι και των συμφωνιών με τους χορηγούς.

Επίσης, η ανάδειξη του πρωταθλητή (αν υπάρξει τέτοια), η χορήγηση των  ευρωπαϊκών εισιτηρίων για τις διοργανώσεις της FIBA της επόμενης περιόδου, ο υποβιβασμός και παράλληλα η άνοδος από την Α2 Εθνική κατηγορία.

Όλα αυτά έχουν τεθεί επί τάπητος από το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ και σε άμεση επικοινωνία με τις ομάδες της Basket League. Ουσιαστικά, άπαντες είναι σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων.