23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ 12.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 180.000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Τέλος Μαΐου η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ.

-Νέα ρύθμιση για τις διορθώσεις των επιφανειών ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 8.000 αιτήσεις ιδιοκτητών του Δήμου Ρεθύμνου, που δήλωσαν επιπλέον τετραγωνικά των ακινήτων τους προκειμένου να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών για την απαλλαγή από πρόστιμα και τέλη περασμένων ετών. Συνολικά στον ένα χρόνο που είχαν προθεσμία -μαζί με τις παρατάσεις που δόθηκαν- στο Ρέθυμνο υπεβλήθηκαν συνολικά 12.000 αιτήσεις και δηλώθηκαν περισσότερα από 180.000 τ.μ.

Ωστόσο η διαδικασία της εκκαθάρισης των αιτήσεων είναι χρονοβόρα και ήδη στην οικονομική υπηρεσία προσελήφθησαν με συμβάσεις επιπλέον τρία άτομα τους τελευταίους μήνες για να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, στόχος είναι έως τις 31 Μαΐου να έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας. Με την ρύθμιση αυτή η Αυτοδιοίκηση και το κράτος θα κερδίσουν χρήματα που δεν εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που παρείχε ισχυρό κίνητρο για την υποβολή των στοιχείων επί των ακινήτων, που χρησιμοποιούν οι δήμοι για την είσπραξη των εσόδων τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν, σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής ή ανακρίβειας της δήλωσης σε συνδυασμό με το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη που ανάγονται σε προηγούμενα έτη (αναδρομικές χρεώσεις).

«Μόλις μια αίτηση εκκαθαρίζεται σημαίνει ότι πλέον η ΔΕΗ κοστολογεί με βάση τα νέα τ.μ. του ακινήτου και ότι οφειλή προκύψει θα γίνει με ρύθμιση 24 δόσεων μέσω της ΔΕΗ. Σε όσους δεν έχει γίνει εκκαθάριση παραμένει το παλιό τιμολόγιο, χωρίς όμως να πληρώνουν τέλη και πρόστιμα προηγούμενων ετών, αλλά από το 2020 και μετά τα τέλη που αναλογούν στα καινούρια τους τ.μ.» υποστήριξε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, και πρόσθεσε ότι:

«Κατά την άποψή μου ο αριθμός των τ.μ. που δηλώθηκαν δεν είναι αρκετός και η ανταπόκριση δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα τ.μ. επιφανειών, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί. Πάντως από τη διαδικασία αυτή το όφελος για τον Δήμο είναι το μεγάλο έσοδο ανταποδοτικότητας και επίσης μεγαλώνει και το έσοδο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) την ανταπόκριση του κόσμου και από τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει ένα σημαντικό έσοδο στον δήμο.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο χώρας επιπλέον 60.630.700 τ.μ. ακίνητης περιουσίας έφερε στο «φως» η σχετική ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, προσθέτοντας παράλληλα από τούδε και στο εξής ακόμη 115.000.000 ευρώ στα ετήσια έσοδα των δήμων, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σχεδιασμός νέας νομοθετικής ρύθμιση για τις διορθώσεις τ.μ.

Εν τω μεταξύ τελευταία ευκαιρία για να σώσουν τα ακίνητά τους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ανοίγει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων, αλλά με την επιβολή πέναλτι στους ιδιοκτήτες που έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση. Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα και όσον αφορά το ΤΑΠ, μπορεί να φθάσουν και το 200% του τέλους που αναλογεί, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% της αρχικής οφειλής.

Αναλυτικά, κατά πληροφορίες η πλατφόρμα θα επαναλειτουργήσει από τον Μάιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα προβλέπει κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους:

  1. Θα απαλλάσσονται κι αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την περίοδο 2015-2019 ή για την περίοδο 2010-2019 ή για την περίοδο 2000-2019 (ανάλογα με το πόσα χρόνια πίσω ανατρέχουν τα αρχεία του κάθε δήμου),
  2. Θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα:
  • κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
  • κατά 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.