24 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τέσσερα εξεταστικά κέντρα στο Ρέθυμνο για τους υποψηφίους των ειδικών μαθημάτων όλης της Κρήτης

Στο Ρέθυμνο θα εξεταστούν στα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οι συνολικά 562 υποψήφιοι από τα σχολεία της Κρήτης, απόφαση που ανακοινώθηκε χθες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου τέσσερα σχολεία θα διατεθούν για να λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Μαρκαντές, με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει προβλέπεται στο 2ο ΓεΛ να εξεταστούν οι υποψήφιοι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, στο 3ο γενικό λύκειο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις ξένες γλώσσες (εκτός της αγγλικής γλώσσας που οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στον τόπο κατοικίας τους),  ενώ στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου και στο πειραματικό λύκειο θα γίνουν οι εξετάσεις στα μουσικά μαθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι από την Κρήτη που έδιναν πανελλήνιες στα ειδικά μαθήματα, χρειαζόταν να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να εξεταστούν και σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να μείνουν στην Αθήνα περισσότερες μέρες καθώς ενδεχομένως να έδιναν περισσότερα από ένα ειδικό μάθημα.

Η υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση νέων πρόσθετων εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα, δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοΐού. Εκτός από το Ρέθυμνο ανακοινώθηκαν δύο ακόμη εξεταστικά κέντρα σε Ξάνθη και Πάτρα, που θα εξυπηρετήσουν αντίστοιχα τους υποψηφίους από τις εν λόγω περιοχές. Η χθεσινή απόφαση γέμισε ικανοποίηση τη σχολική κοινότητα καθώς αφορά ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών και συγκεκριμένα 562 υποψηφίων.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης χαιρετίζει όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που διεκδίκησαν ακούραστα όλο αυτό το διάστημα το δικαίωμα των παιδιών που εξετάζονται πανελλαδικά σε ειδικά μαθήματα να μην ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά να εξεταστούν σε τοπικά εξεταστικά κέντρα. Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η δημιουργία επιπλέον εξεταστικών κέντρων για τα μαθήματα σχεδίου, ξένων γλωσσών και μουσικής σε Ρέθυμνο, Ξάνθη, Πάτρα και ενός ειδικού εξεταστικού κέντρου στο Αγρίνιο, αποτελεί μια σημαντική νίκη του γονεϊκού κινήματος.

Εμείς οι γονείς θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι πρόσκαιρο λόγω της πανδημίας, καθώς αφορά τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος των μαθητών και των οικογενειών τους που δέχονταν άνιση αντιμετώπιση για την εξέτασή τους στα ειδικά μαθήματα με την αναγκαστική μετακίνησή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, που σήμαινε πολλά έξοδα και επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση.

Πιστεύουμε επιπλέον ότι πρέπει στην απόφαση αυτή να συμπεριληφθούν σε όλες τις περιοχές και όλοι οι μαθητές που εξετάζονται προφορικά, καθώς πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σειρά δυσκολιών και άνισης αντιμετώπισης σε όλα τα σχολικά τους χρόνια.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Οικονομική κάλυψη όλων των μαθητών και των οικογενειών τους για τη μετάβασή τους στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί.
  • Όλοι οι προφορικά εξεταζόμενοι μαθητές να εξεταστούν στα κοντινότερα τοπικά εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί.
  • Υλοποίηση όλων των μέτρων προστασίας για την ασφαλή εξέταση των παιδιών. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο παρόν και μέλλον των απιδιών μας».

 

Επιστροφή χρημάτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών που είχαν κλείσει εισιτήρια

Σε ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο ακέραιο για υποψήφιους πανελλαδικών και των συνοδών τους που είχαν κλείσει αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τη Δευτέρα 22-06-2020, ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτησή μου, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη λειτουργία εξεταστικού κέντρου για φέτος στην Κρήτη για τα ειδικά μαθήματα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ θετική, αφού δεν θα αναγκαστούν 562 οικογένειες να μεταβούν στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους, αλλά κυρίως για την ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι και γονείς, οι οποίοι είχαν ήδη κλείσει το εισιτήριο για την μετάβαση τους στην Αθήνα, δεδομένου ότι γνώριζαν μέχρι εχθές πως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο ακέραιο για υποψήφιους πανελλαδικών και των συνοδών τους που είχαν κλείσει αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Επειδή από τα ισχύοντα προβλέπεται μερική επιστροφή των χρημάτων ή μετατόπιση του χρονικού ορίζοντα του εισιτηρίου (να παραμείνει ανοικτό για ένα έτος).

Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο ακέραιο για υποψήφιους πανελλαδικών και των συνοδών τους που είχαν κλείσει αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, ώστε να εξεταστούν πανελλαδικά στα ειδικά μαθήματα;».