16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΗΠΙΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ

Τίτλοι τέλους στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη

* Αθώοι τρεις κατηγορούμενοι, ποινές από 5 έως 8 έτη για τους υπόλοιπους εννέα

 

 

Την περασμένη Παρασκευή, με την απόφαση της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης, έπεσε η αυλαία της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος εκρατείτο όμηρος για 186 ημέρες, από τις 30 Μαρτίου 2017 όταν είχε απαχθεί από την περιοχή Καλέσα Ηρακλείου, ενώ κατευθυνόταν στο σπίτι του έως και το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017, όταν αστυνομικές δυνάμεις έχοντας τον εντοπίσει σε χώρο μάντρας αυτοκινήτων στη Γέφυρα της Ζουρίδας Ρεθύμνου, τον απελευθέρωσαν.

Μια απαγωγή από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που οι δράστες δεν αποκόμισαν κανένα οικονομικό όφελος, καθώς παρά τα εκατομμύρια που ζητούσαν ως λύτρα για την απελευθέρωση του επιχειρηματία και παρά τις διαβουλεύσεις και τα «παζάρια» με την οικογένεια του επί 6 μήνες, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Τις αυστηρές πρωτόδικες ποινές για τους 12 κατηγορούμενους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου διαδέχθηκαν οι πολύ ηπιότερες του Εφετείου και οι οποίες θα οδηγήσουν σύντομα εκτός φυλακών τους εννέα εξ αυτών που καταδικάστηκαν καθώς οι τρεις υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι και ήδη χαίρουν της ελευθερίας τους.

Σύμφωνα με την εφετειακή έδρα από το αποδεικτικό υλικό και την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν οι εγκέφαλοι της απαγωγής, δηλαδή εκείνοι που τη σχεδίασαν και την υλοποίησαν. Και όπως φαίνεται θα παραμείνουν για πάντα στην αφάνεια.

Σύμφωνα με την απόφαση της εφετειακής έδρας, για το σύνολο των κατηγορουμένων εξέλειπε η κατηγορία της συγκρότησης-διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και τους αποδόθηκε η κατηγορία της σύστασης συμμορίας, αδίκημα που επισύρει μικρότερες ποινές (πλημμέλημα). Παράλληλα, η απαλλαγή της κατηγορίας της αρπαγής για αρκετούς εκ των δραστών και στη συνέχεια η αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους, επέφερε δραστική μείωση των ποινών που σε κανένα εκ των κατηγορουμένων δεν ξεπέρασε τα 8 έτη, σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση που η μεγαλύτερη ποινή ήταν 26 έτη κάθειρξη και η χαμηλότερη 11 έτη.

Έχοντας ήδη παραμείνει στη φυλακή τρία χρόνια οι εννέα καταδικασθέντες, με βάση και το ποινικό δίκαιο της χώρας, ορισμένοι εξ αυτών θα απολυθούν ενδεχομένως και εντός του μήνα και οι υπόλοιποι κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές εξάμηνο.

 

Οι εφετειακές ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους

Αναλυτικά η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τους 12 κατηγορούμενους έχει ως εξής:

1ος: Ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας όπου εκρατείτο τον τελευταίο μήνα ομηρείας του ο Μ. Λεμπιδάκης: ποινή κάθειρξης 7 ετών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 20 έτη κάθειρξη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

2ος: Ο 43χρονος από τη Θεσσαλονίκη, τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη: καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, την οποία μετατρέπει προς 5 ευρώ ημερησίως. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 14 έτη κάθειρξη και 4 μήνες για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

3ος: Ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας: καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 25 έτη κάθειρξη και 4 μήνες, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή).

4ος: Ο 25χρονος από τα Σφακιά: καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 25 έτη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή).

5ος: Ο 49χρονος αγρότης από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια: του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της συμμορίας και της οπλοκατοχής.

(Πρωτόδικα: Ποινή 25 έτη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή).

6ος: Ο 63χρονος μεσίτης από το Ρέθυμνο: καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 20 έτη κάθειρξη, 2 μήνες και 20 μέρες για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

7ος: Ο 48χρονος ξυλουργός από το Ρέθυμνο, τότε ακτιβιστής: ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της συμμορίας και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

(Πρωτόδικα: Ποινή 26 έτη κάθειρξη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή).

8ος: Ο 42χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Ρεθύμνου, τον οποίο η δικογραφία ήθελε φύλακα του απαχθέντα για κάποιο διάστημα στο τελευταίο κρησφύγετο: το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (4-1) κρίθηκε από το Εφετείο αθώος.

(Πρωτόδικα: 14 έτη και 2 μήνες για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, άμεση συνέργεια στη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

9ος: Ο 41χρονος Ρεθεμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, συγγενής άλλου κατηγορουμένου που διαμένει στην Αθήνα, κρίθηκε αθώος.

(Πρωτόδικα: Ποινή 11 έτη με αναστέλλουσα δύναμη. Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με απλή συνέργεια, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνέργεια και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.)

10ος: Ο 48χρονος Ρεθεμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και φερόταν ως ένα εκ των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης: καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

(Πρωτόδικα: Ποινή 26 έτη και 4 μήνες για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή).

11ος: Ο 43χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, αδερφός του προηγούμενου: κρίθηκε αθώος.

(Πρωτόδικα: Ποινή 11 έτη -με αναστέλλουσα δύναμη- για απλή συνέργεια σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνέργεια, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης).

12ος: Ο 51χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (ξάδερφος του τρίτου κατηγορούμενου): καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών.

(Πρωτόδικα: Ποινή 21 έτη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, απόπειρα εκβίασης από κοινού, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).