20 °C Rethymno, GR
24/09/2020

Τα Ελληνιστικά Νεώρια Ρεθύμνου

Στο σημείο αναφοράς της πόλης, τη Φορτέτζα, στην εμβληματική βραχώδη περιοχή της Κοχλάδας με τα πεντακάθαρα νερά, έμαθα πρόσφατα με ενθουσιασμό ότι την περίοδο 323 π.χ. – 30 μ.χ. υπήρχαν ναυπηγεία.

Η αίσθηση του τόπου εκεί είναι μαγευτική και προσφέρει μια πηγή αναζωογόνησης σε όσους καταφεύγουν στο μέρος για να αναζητήσουν μια διέξοδο από την φθορά της καθημερινότητας.

Όποτε βρίσκω ευκαιρία, αγναντεύω τον υπέροχο ορίζοντα που ξετυλίγει ολοζώντανα τη διαδρομή προς το θρόνο του βασιλιά ήλιου και αφυπνίζει την αρχέγονη υπαρξιακή άρρηκτη συνάρτηση του ανθρώπου με τη φύση.

Η ενημέρωση και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ιστορία του τόπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, καθώς προστατεύει το χώρο και διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους.

Μια επιγραφή με λίγες παραγράφους σχετικά με τα τεκταινόμενα που προϋπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν, συντελούν στην ίδρυση ενός ηθικού κοινωνικού δεσμού που εμπνέει σεβασμό και ευθύνη.

Η σημερινή εικόνα, με την τσιμεντένια σκάλα που κρέμονται εσώρουχα, ο συνωστισμός λόγω αδυναμίας πρόσβασης, τα σκουπίδια κλπ. δεν συνάδει με την ιστορικότητα του μέρους αυτού.

Μια επέμβαση ήπιας μορφής, εναρμονισμένη με το περιβάλλον κρίνεται αναγκαία και αναλογικά με την πολυέξοδη ανάπλαση της διπλανής πλατείας, είναι ευτελούς κόστους.

Η δαπάνη διαμόρφωσης Σοχώρας, κατά τη γνώμη μου, δεν δικαιολογείται, με τα περίεργα κι άχρηστα παγκάκια με ακριβά υλικά, τον υπερβολικό φωτισμό που έγιναν χάριν εντυπώσεων.

Το μόνο που αξίζει είναι η διάνοιξη χώρων με τη βελτίωση διέλευσης πεζών και η διασύνδεση οπτικής με τη θάλασσα, η οποία προσδίδει μια άλλη διάσταση και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι αυτό το κράτος είναι έρμαιο στις ορέξεις και απαιτήσεις εργολάβων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την διόγκωση των προϋπολογισμών για ικανοποίηση στυγνών οικονομικών συμφερόντων.

Κάθε έργο που τίθεται προς εκτέλεση πρέπει να έχει περάσει το στάδιο διαβούλευσης με βασικό κριτήριο, τη στάθμιση κόστους -ωφέλειας ώστε αυτή η σχέση να βαίνει υπέρ της κοινωνίας.

Η αυτοδιοίκηση και γενικότερα η δημόσια διοίκηση, πολλές φορές χαρακτηρίζεται με το διαχρονικό σύνδρομο της αδιαφορίας και ανευθυνότητας με συνέπεια να κρύβεται πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

Χρειάζεται επιμονή και γνώση θεσμικών διαδικασιών για την επίτευξη ενός αποτελέσματος και θεωρώ επιβεβλημένη, την παρέμβαση της πολιτείας και των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να πράξουν τα αυτονόητα.