17 °C Rethymno, GR
05/12/2020

ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ

«Τα κόκκινα φανάρια» άναψαν από τη θεατρική ομάδα «Από-δραση»

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Ένα υπέροχο ταξίδι κάναμε όλοι εμείς που ανηφορίσαμε για ακόμα μια φορά στο θεατράκι μας, στη Φορτέτζα. Φέτος ο προορισμός ήταν η Τρούμπα, η γνωστή κακόφημη συνοικία στον Πειραιά. Σε μια εποχή, όπου η Ελλάδα πάλευε να σταθεί στα πόδια της, έχοντας ζήσει πρόσφατα τον εφιάλτη ενός εμφύλιου πολέμου. Το ίδιο και εφτά γυναίκες που σπρωγμένες από τις δύσκολες συνθήκες της εποχής και κυρίως τη φτώχεια, προσπαθούσαν να επιβιώσουν εξασκώντας το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο.

Ζήσαμε λοιπόν, τη διασκευή της περίφημης ταινίας «Τα κόκκινα φανάρια» από τη θεατρική ομάδα «Από-δραση» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνης, του πολύ επιτυχημένου ηθοποιού και σκηνοθέτη της πόλης μας Απόστολου Κουγιτάκη.

Μέσα σ’ ένα λιτό, συμβολικό, άσπρο, μαύρο, σκηνικό αλλά με κόκκινες πινελιές, αφού ο έρωτας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, έστω και σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ενός οίκου ανοχής, ξετυλίχτηκαν μπροστά στα μάτια μας οι ζωές των γυναικών αυτών. Οι έρωτες, τα πάθη, η εκμετάλλευση στο σώμα και στην ψυχή αλλά και οι ελπίδες και τα όνειρα γι’ αυτό που φάνταζε άπιαστο τότε γι’ αυτές. Να στήσουν όρθιο ένα δικό τους ταπεινό καλυβάκι για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Οι ερμηνείες ήταν απίστευτες ειδικά όταν ξέρεις ότι πρόκειται για ερασιτέχνες ηθοποιούς εργαζόμενους με πολλές υποχρεώσεις που η ψυχή που διαθέτουν και η αγάπη τους για την τέχνη, τους δίνει την ώθηση να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια και να μας χαρίζουν τόσο υπέροχες εμπειρίες. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

Η μουσική, τα τραγούδια, οι χοροί, όλα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, μας μετέφεραν με επιτυχία στο κλίμα εκείνης της εποχής. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που δώσατε και την ψυχή σας για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Αποδείξατε ότι αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη, γιατί ακόμα και αν περάσεις την πόρτα της κόλασης κάποια στιγμή θα βγεις, αν έχεις κάποιον να αγαπάς και να σ’ αγαπά… γιατί «είναι ωραία η ζωή Κατερίνα…».

Σας ευχαριστούμε.

Σήμερα η τελευταία παράσταση

Σήμερα στις 9:00 το βράδυ η θεατρική ομάδα «Από-δραση», θα παρουσιάσει την τρίτη και τελευταία παράσταση του έργου «Τα κόκκινα φανάρια» στο θέατρο Ερωφίλη.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο σενάριο του Αλέκου Γαλανού σε θεατρική απόδοση Γιώργου Καλογεράκη και σκηνοθεσία του Απόστολου Κουγιτάκη.

Υπόθεση του έργου

«Το σπίτι με τα κόκκινα φώτα», αποτελεί φαινομενικά μια κλασική μελοδραματική ιστορία της εποχής. Παρακολουθούμε την ζωή επτά γυναικών που εργάζονται στο «σπίτι με τα κόκκινα φανάρια» της Μαντάμ Παρί στην Τρούμπα, μια κακόφημη περιοχή της Αθήνας. Βλέπουμε τη ζωή τους, τα όνειρά τους, τους έρωτές τους, τους φόβους και τα διλήμματά τους και ταυτόχρονα τα ήθη των ανθρώπων μιας τέτοιου είδους κοινωνίας. Τα «Κόκκινα Φανάρια» σκιαγραφούν μια ολόκληρη εποχή, την μετεμφυλιακή Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Ποιοι άλλοι άνθρωποι άλλωστε και ποιος άλλος κόσμος θα ήταν ο καταλληλότερος για να εκφράσει την κοινωνία της τότε Ελλάδας πέρα από την Τρούμπα, αφού επρόκειτο για μια χώρα ρημαγμένη που εκπόρνευε και πουλούσε τα παιδιά της και που μπορεί να μην είχε θεμέλια και υποδομές είχε όμως όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.

«Τα Κόκκινα Φανάρια» είναι πάνω από όλα ένα έργο ανθρώπινο που ο λυρισμός και η νοσταλγική του διάθεση το καθιστούν απολαυστικό ανεξαρτήτως τόπου και εποχής, καθώς εκφράζει μια ιδιόμορφη αισιοδοξία, όπου η ελπίδα γεννιέται μέσα από την καταστροφή. «Τα Κόκκινα Φανάρια» απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών το 1964, υπήρξαν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και τελικά στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή.

 

(Φωτογραφίες: Βούλα Φιλιππάκη)