25 °C Rethymno, GR
18/05/2021

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Τα μυστικά διάσημων έργων στην Ιστορία της Τέχνης»

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Τα μυστικά διάσημων έργων στην Ιστορία της Τέχνης», με εισηγητή τον Γιώργο Καραταράκη.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις με έναρξη τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ.

Σε ενημερωτικό σημείωμά τους οι διοργανωτές αναφέρουν: «Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε σε διάσημα έργα τέχνης από την αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Σκοπός του εργαστηρίου θα είναι η παρουσίαση, η ανάλυση και η ερμηνεία των εν λόγω ζωγραφικών -και όχι μόνο- έργων τέχνης, τα οποία διαμόρφωσαν την τέχνη της εποχής τους και συνεχίζουν να θαυμάζονται μέχρι σήμερα.

Στις συναντήσεις θα αναλυθούν πέρα από τα τεχνοτροπικά στοιχεία των έργων, το ιστορικό τους περιβάλλον, οι καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν, οι πιθανές τους ερμηνείες σε συνδυασμό με τις εικονογραφικές και συμβολικές τους προεκτάσεις.

Κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο.

Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από τα έργα αυτά, τις κοινωνίες και τους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν.

Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα ειδική για Online Σεμινάρια.

Πληροφορίες:

Τηλ. 6975973970

mail: historyofartrethymno@gmail.com.

Βιογραφικό Εισηγητή

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου, στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου.

Αντίστοιχη ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης για την ιστορία της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.