29 °C Rethymno, GR
31/07/2021

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΔ

Τα προβλήματα των δασικών χαρτών συζήτησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης με τον υφ. Περιβάλλοντος

Στην συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπή από την ΠΕΔ Κρήτης, η οποία θα συνεργαστεί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες του υπουργείου, με στόχο να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα και να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, ώστε οι δασικοί χάρτες, παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, να αποτελούν τελικά εγγύηση για τα νόμιμα συμφέροντα των πολιτών συμφώνησαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δήμαρχοι του νησιού με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Κρήτης συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι της Κρήτης, η περιφέρεια μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για τον πρωτογενή τομέα, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών – παραγωγικών τάξεων του νησιού μας.

Ο κ. Αμυράς άκουσε με προσοχή όλους τους συμμετέχοντες και στην παρέμβασή του ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα που τέθηκαν θα ληφθούν υπόψη τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου όσο και από την τεχνική-νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και αναμένεται να ασχοληθεί με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Τόσο ο υφυπουργός, όσο και ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Ευαγ. Γκουντάφας, ο οποίος επίσης συμμετείχε, αναγνώρισαν ότι υπάρχουν λάθη στους δασικούς χάρτες, παράλληλα πάντως υποστήριξαν ότι «δεν θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ούτε επηρεάζεται το καθεστώς των επιδοτήσεων». Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι δεν αρκεί η αναγνώριση των λαθών αλλά απαιτείται και η διόρθωση τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γ. Κουράκης, ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού κεφαλαίου και των δασών του νησιού μας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό, τόσο της Αυτοδιοίκησης, όσο και των φορέων και των πολιτών της Κρήτης και επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πρέπει να στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως ζητήματα, τόνισε, που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των χαρτών και για την αντιμετώπιση των λαθών που εντοπίζονται, θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των ΟΤΑ, των φορέων και των πολιτών με το Υπουργείο, προκειμένου να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις, προς όφελος των πολιτών, να προστατευτούν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να εξασφαλιστεί μια νέου τύπου ευημερία, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υφυπουργό, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα πρόδηλα σφάλματα (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δρόμοι, παραλίες κ.λπ.) που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες και στην ανάγκη για άμεση διόρθωσή τους, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης τονίστηκε το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων, όπου από το σύνολο των συμμετεχόντων επισημάνθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και των ΟΤΑ. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό ότι η Κρήτη διέπεται από διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια και τονίστηκε ότι απαιτείται άμεσα παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών γης της Κρήτης.

Επίσης τονίστηκε ότι οι δασικοί χάρτες δεν πρέπει να θίξουν τα δικαιώματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης ως προς το καθεστώς των ενισχύσεων και προτάθηκε ο συσχετισμός του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου-σύστημα επιδοτήσεων) με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια οι χρήσεις γης και βάσει αυτών δίδονται οι επιδοτήσεις.

Κοινή συνισταμένη των προτάσεων που κατατέθηκαν προς τον κ. υφυπουργό ήταν η ανάγκη για άμεση διόρθωση των προδήλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες διευθύνσεις δασών με προσωρινή αναστολή της προθεσμίας που έχει τεθεί και έπειτα, σε δεύτερη φάση, να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αντιρρήσεων ως προς τον χαρακτήρα των εκτάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώθηκε ότι οι δήμοι τις Κρήτης θα συμβάλουν με όποια μέσα διαθέτουν και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης ότι λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και των ενεργειών που απαιτούνται θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραταθεί η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε όλοι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους.