18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τα προβλήματα των ΟΤΑ της Κρήτης μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών

Τα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της Κρήτης συζήτησε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα τόσο με τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της αλλαγής του Εκλογικού Νόμου.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των ΟΤΑ ο κ. Κουράκης επεσήμανε στον κ. Βορίδη ότι θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσει η επίλυση των βασικών ζητημάτων όπως είναι οι αρμοδιότητες, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το κρίσιμο θέμα των πόρων αλλά και η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Επίσης έθεσε και μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν παρέμβασης από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα η κινητικότητα, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε γύρω από τις εξελίξεις για τον ΒΟΑΚ, όπου ο κ. υπουργός εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης της Κρήτης για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του.

Σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το νέο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέπτυξε στον κ. Βορίδη τις βασικές αρχές που κατά την άποψή του θα πρέπει να το διέπουν (συνεννόηση – σύνθεση – συνεργασία) αλλά και η αναλογική εκπροσώπηση που πρέπει να επιτυγχάνεται στο συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι ο βασικός πυρήνας των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η εν γένει αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά και του ρόλου των εκπροσώπων της, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα σύγχρονη και ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και θα επιλύει τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας. Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κουράκης στο θέμα της κατάργησης των Τοπικών Συμβουλίων σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, προτείνοντας αυτό να ισχύσει για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, πρόταση που ο υπουργός Εσωτερικών αποδέχτηκε.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης γνωστοποίησε στον κ. Υπουργό τις απόψεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στα πλαίσια διερευνητικής γνωμοδότησης, με θέμα τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις περιφέρειες και τις πόλεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19.

«Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είχα την ευκαιρία να αναπτύξω -αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις- για μια σειρά κρίσιμων θεσμικών θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλα και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Κρήτης.

Η επίλυσή τους προϋποθέτει την ύπαρξη στενής συνεργασία μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους.

Ο κ. Βορίδης άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν, τα οποία και έχουν προέλθει από τη συνεργασία της ΠΕΔ με το σύνολο των αιρετών του νησιού μας, και δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επεξεργασία προτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να επιλυθούν προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών.

Στη συνάντησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, επίσης έθεσε ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στην κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των δήμων της Κρήτης λόγω Covid 19:

Ειδικότερα:

  1. Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Κουράκης εξέφρασε στον κ. Υπουργό την ανησυχία για τη συνέχιση του προγράμματος και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δράσεών του. Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. Φιλόδημος). Ακόμη, ζήτησε να ανοίξει ο άξονας του προγράμματος για τα αντιπλημμυρικά έργα.
  2. Για την Κινητικότητα των υπαλλήλων, ζήτησε από τον κ. Πέτσα να ανασταλεί ο κύκλος της κινητικότητας που είναι σε εξέλιξη λόγω και του Covid-19 και να γίνει ανασχεδιασμός του προγράμματος από κοινού με την ΚΕΔΕ.
  3. Για την Οικονομική Ενίσχυση των Δήμων της Κρήτης λόγω Covid 19, ζήτησε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους λόγω της απώλειας εσόδων που εμφανίζουν και με βάση πάντα τα απολογιστικά στοιχεία που υποβάλλουν στον κόμβο διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι της Κρήτης λόγω της μείωσης εσόδων και εξαιτίας κυρίως του πλήγματος στον κλάδο του τουρισμού αλλά και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. εστίαση, αγροτοδιατροφικός τομέας).

  1. Για τα θέματα αιγιαλού -παραλιών και ναυαγοσωστικής κάλυψης, μετέφερε στον κ. Πέτσα την καθολική πρόταση των Δήμων της Κρήτης να αναθεωρηθεί η σχετική ΚΥΑ αλλά και το καθεστώς της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε η ΠΕΔ Κρήτης να αποστείλει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τον κ. Κουράκη για τις λύσεις που προωθεί το Υπουργείο για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ΟΤΑ και τόνισε ότι:

  • Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Δήμων λόγω μείωσης εσόδων εξαιτίας Covid.
  • Θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι θα ενισχυθούν με χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.
  • Θα στελεχωθεί η ΕΕΤΑΑ με μηχανικούς για την υποστήριξη των Δήμων και θα λειτουργήσουν άμεσα τα γραφεία της στην Κρήτη.
  • Εξετάζεται το ζήτημα της κινητικότητας και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η ΠΕΔ Κρήτης θα συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση που θα διεξαχθεί και θα καταθέσει απόψεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ προσκάλεσε τον κ. Πέτσα να επισκεφτεί την Κρήτη, ο υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση και δεσμεύτηκε το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί το νησί μας.

 

Γραφείο τύπου ΠΕΔ Κρήτης