13 °C Rethymno, GR
16/04/2021

Η ΥΓΕΙOΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΕΛΕΤΗ

Τα συναισθήματα και η εμπειρία της διαδικτυακής ορκωμοσίας αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων Πανεπιστημιακών σχολών  είναι μια μέρα ιδιαίτερη,μια ημέρα σημαντική  που αποτελεί σταθμό στην ζωή τους και την περιμένουν  με  ανυπομονησία και οι ίδιοι και οι  οικογένειες τους. Παίρνουν στα χέρια το πτυχίο τους,αυτό που αποτελεί το διαβατήριο για την  επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ο χώρος για την τελετή ορκωμοσίας είναι  το ακαδημαϊκό περιβάλλον.Τ ο περιβάλλον  στο οποίο πέρασαν τέσσερα-πέντε χρόνια της πιο όμορφης ίσως περιόδου της ζωής τους,τ ης φοιτητικής. Ανάμεσα σε καθηγητές,συμφοιτητές,συγγενείς και φίλους, μοιράζονται συναισθήματα χαράς,συγκίνησης,ι κανοποίησης, απαγγέλλοντας τον όρκο και ακούγοντας το όνομα τους ως πτυχιούχοι πλέον.

Από την άνοιξη και μετά,η καθερωμένη τελετή άλλαξε. Δεν γιορτάζουν την αποφοίτηση τους οι πτυχιούχοι  στο ακαδημαϊκό περιβάλλον,δεν αλληλοσυγχαίρονται «ζωντανά», δεν μοιράζονται από κοντά την χαρά τους,δεν αποχαιρετούν τους καθηγητές και το Πανεπιστήμιο τους δια ζώσης.Και ούτε φυσικά οι οικογένειες τους  προγραμματίζουν το ταξίδι που περίμεναν χρόνια, στις πανεπιστημιουπόλεις  που τα παιδιά τους ωρίμασαν, σπούδασαν κι άφησαν το αποτύπωμα τους, για να τα  καμαρώσουν μέσα στο αμφιθέατρο να ορκίζονται.

Η υγειονομική κρίση  δεν επιτρέπει  να γίνει αυτή η σπουδαία γιορτή  εντός των Πανεπιστημίων.Έτσι,η διαδικτυακή τελετή σε αυτή την φάση είναι μονόδρομος.

Αλήθεια πως είναι η εμπειρία της διαδικτυακής γιορτής αποφοίτησης; όπως αυτή που έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,με την ορκωμοσία των αποφοίτων των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου, δηλαδή Φιλολογίας,Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών.

Η Ελισσώ Θεοδωρακοπούλου,απόφοιτη  Φιλολογίας,μια εξαιρετική φοιτήτρια που την γνωρίσαμε καλά στα Ρεθεμνιώτικα Νέα όταν την επιλέξαμε και μας επέλεξε για να κάνει την πρακτική της άσκηση και πλέον είναι συνεργάτης μας,ήταν μεταξύ των παιδιών που έζησαν χθες αυτή την εμπειρία.

Όπως μας  ανέφερε,η τελετή περιελάμβανε κανονικά όλη την διαδικασία όπως προβλέπεται και όπως πάντα γίνεται.Χαιρετισμοί από τον Πρύτανη,τ ην Κοσμήτορα της σχολής και τον Πρόεδρο του Τμήματος,εκφώνηση του όρκου από τη απόφοιτο με την υψηλότερη βαθμολογία και  ομαδική απαγγελία κάθε φράσης,εκφώνηση των ονομάτων των αποφοίτων από την πρόεδρο του τμήματος.

«Συγκινήθηκα αλλά είναι αλήθεια πως δεν περίμενα έτσι την ορκωμοσία μου.Δεν φανταζόμουν τόσα χρόνια  ότι αυτή  σημαντική για μένα μέρα  θα γινόταν διαδικτυακά και όχι στον χώρο του Πανεπιστημίου μου.Έγιναν όλα όπως γίνονται και δια ζώσης,η σχολή μας,η κοσμήτορας,οι καθηγητές μας προσπάθησαν να  κάνουν το καλύτερο για να νοιώσουμε όμορφα,να νοιώσουμε όσο γίνεται καλύτερα αυτή την γιορτινή μας στιγμή. Δεν μπορώ να πώ ότι δεν αναρωτήθηκα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα «γιατί να τύχει σε μένα;» αλλά όμως προσπάθησα να δώ την θετική πλευρά.Και ξέρετε ποια είναι;Ότι διαδικτυακά  μπόρεσαν να με δουν να παίρνω το πτυχίο μου πολλά περισσότερα άτομα που σίγουρα σε κανονικές συνθήκες δεν θα ερχόταν να με δουν από κοντά.Εκτός από τους γονείς μου,παρακολούθησαν ζωντανά την τελετή από τις οθόνες των υπολογιστών ή των κινητών τους πολλοί συγγενείς και φίλοι μου.Και χάρηκα πολύ και συγκινήθηκα διπλά.Σχεδόν πάντα τα πράγματα έχουν δυο όψες.Κάτι χάνεις,κάτι κερδίζεις.

Ναι,θα προτιμούσα δια ζώσης ορκωμοσία.Έχει άλλη χάρη, τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα,η ατμόσφαιρα εντελώς διαφορετική όταν παίρνεις το πτυχίο σου στον χώρο του Πανεπιστημίου που έζησες τόσα και τόσα.Αυτό περιμένει τόσα χρόνια κάθε φοιτητής.Αλλά τι να κάνουμε;Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν το επέτρεψαν.Πιστεύω και εύχομαι,σύντομα οι ορκωμοσίες των αποφοίτων  να  πραγματοποιούνται  σε κανονικές συνθήκες,σε πραγματικό και όχι ψηφιακό περιβάλλον».

Ευχόμαστε στην Ελλισώ και σε όλα τα παιδιά που πήραν χθες το πτυχίο τους,καλή σταδιοδρομία,να έχουν στην ζωή  τους επτυχίες ως άνθρωποι και ως επιστήμονες.