12 °C Rethymno, GR
28/01/2021

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τα 12 εκ. από τη ΓΓΑ, οι επιδιορθώσεις στο Παγκρήτιο και οι 21οι Μεσογειακοι αγώνες

Στις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο Παγκρήτιο στάδιο, στη πραγματική καταμέτρηση των σωματείων που υφίστανται στη χώρα και στη διεκδίκηση των 21ων Μεσογειακών αγώνων από την πόλη του Ηρακλείου στάθηκε μέσα από τον λόγο του στο βήμα της βουλής ο υφυπουργός αθλητισμού κ Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Ηρακλειώτης υφυπουργός έκανε γνωστά τα παραπάνω μέσω μιας πολυδιάστατης απάντησης που χρειάστηκε να δώσει στη βουλή των Ελλήνων μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μ. Συντυχάκη.

Αρχικά αναφέρθηκε για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων αλλά και τα προβλήματα, ειδικότερα, των ομάδων στις μέρες μας.

Για τα οικονομικά και την επιχορήγηση που θα δοθούν σε όλα τα σωματεία της Ελλάδας είπε: «Έπειτα από 12 χρόνια, προχωράμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τη διάθεση ποσού 12 εκ. ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί με απόλυτη διαφάνεια.

Επίσης, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ήταν μια πρωτοφανής ενέργεια από μέρους μας. Πρόκειται για ακόμα μία επανάσταση του αυτονόητου!

Ένα άλλο θέμα που διαπιστώσαμε μέσω της καταγραφής του μητρώου είναι ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στα σωματεία που οι ομοσπονδίες δήλωναν και σε αυτά που στην πραγματικότητα υπάρχουν και συνεχώς επικαιροποιούνται.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από την ΕΠΟ, ενώ δήλωναν αρχικά ότι έχουν πάνω από 4.000 σωματεία και μετά 2.599, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 814, ενώ στην Κρήτη 26. Στο δε Ηράκλειο 7.

Για το μπάσκετ η ΕΟΚ, ενώ δήλωνε έναν τεράστιο αριθμό σωματείων, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 382. Στην δε Κρήτη μόλις 15.

Στην Ιστιοπλοΐα έχουν προεγγραφεί 117 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 7.

Από τον ΣΕΓΑΣ 230 σωματεία και από την Κρήτη μόλις 19.

Στο βόλεϊ 239 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.

Από την Κολυμβητική Ομοσπονδία 204 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.»

Για το Παγκρήτιο στάδιο
Ο υφυπουργός αθλητισμού, αφού έκανε ένα επικριτικό σχόλιο για το πώς κατάντησε το Παγκρήτιο στάδιο, στη συνέχεια δήλωσε ότι θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ηρακλείου προκειμένου να διεκδικήσουν την ανάληψη μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως είναι οι Μεσογειακοί αγώνες (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας το 2009 είχε κερδίσει να διεξαγάγει τους Μεσογειακούς αγώνες στον Βόλο όμως ελέω της οικονομικής κρίσης η τότε αγωνοθεσία τους ακύρωσε).

«Είναι εντελώς αδιανόητη και επικίνδυνη η απόφαση της ΕΠΟ, να αποσύρει την ελληνική υποψηφιότητα του Παγκρητίου Σταδίου για να φιλοξενήσει τον τελικό της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Europa Conference League, η οποία ήταν και φαβορί για το χρίσμα από την UEFA.
Παρόλα αυτά, είναι ανυποχώρητη δέσμευσή μας να αναβαθμίσουμε το Παγκρήτιο Στάδιο και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και τους αθλητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, σε όλες τις αναγκαίες εργασίες, ώστε πολύ σύντομα να διαθέτει τα διεθνή στάνταρ και να μπορεί να διεκδικήσει σπουδαίες διοργανώσεις.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση και την αταλάντευτη στήριξή μας στον Δήμο Ηρακλείου ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή των 21ων Μεσογειακών Αγώνων, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Είναι αυτονόητο ότι ως Πολιτεία θα στηρίξουμε την πρόταση με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε η ανάληψη μιας διοργάνωσης αποτελεί εθνική προσπάθεια».