32 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β.ΒΑΘΜΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τεράστιο το πρόβλημα σχολικής στέγης για την τεχνική εκπαίδευση του Ρεθύμνου

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καλώντας το δήμο και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού να μεριμνήσουν για την επίλυση του.

Όπως τονίζουν η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα οι χώροι του ΕΠΑΛ στα Περβόλια να μην επαρκούν για την κάλυψη των μαθητικών αναγκών σημειώνοντας ταυτόχρονα οτι οι χώροι των εργαστηριών αξιοποιούνται και από τους μαθητές του Β’ ΕΠΑΛ που στεγάζεται στο Ατσιπόπουλο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται :»Ως Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.Ρ.) θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ημερήσια σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Δήμο μας.

Τα τελευταία χρόνια τη γενικότερη αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ της χώρας ακολούθησαν και τα δύο ημερήσια ΕΠΑΛ της πόλης μας. Η αύξηση αυτή ήταν τόσο μεγάλη που έκανε την ήδη οριακή κατάσταση λειτουργίας των σχολείων αυτών προβληματική.

Τα σοβαρότερα από αυτά  τα προβλήματα εντοπίζονται στο συγκρότημα των Περιβολίων. Αναλυτικότερα κατά την φετινή σχολική χρονιά αναγκάστηκε το 1ο ΕΠΑ.Λ. να μην δεχθεί όλες τις αιτήσεις για εγγραφές μαθητών. Συγκεκριμένα, στη Β τάξη του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας και Ευεξίας  οι εγγραφές «έκλεισαν» κατά την πρώτη φάση ηλεκτρονικών εγγραφών του Ιουνίου. Οι υποδομές των εργαστηρίων, και η περιορισμένη χωρητικότητά τους δεν έδωσε την δυνατότητα σε μαθητές, που επιθυμούσαν να φοιτήσουν στον τομέα αυτόν, να κάνουν την εγγραφή τους, αφήνοντάς τους εκτός Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ). Προβληματική είναι η κατάσταση και στα τμήματα της Α τάξης, καθώς, μη μπορώντας να εξυπηρετήσουμε άλλους μαθητές, έχει μπει τα τελευταία χρόνια πλαφόν στις εγγραφές της τάξης αυτής. Για να γίνει πλήρως κατανοητό το τι κατάσταση επικρατεί αρκεί να αναφέρουμε ότι από τους 598 μαθητές που φοιτούσαν στο 1ο ΕΠΑΛ την σχολική χρόνια 2018-2019 φέτος φτάσαμε τους 664 και μάλιστα έχοντας αφήσει μαθητές εκτός ΤΕΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν παρόλο που έχουμε εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε χώρο υπάρχει στο κτίριο (κατάλληλο ή ακατάλληλο).

Την ήδη προβληματική κατάσταση στο συγκρότημα των Περιβολίων την επιβαρύνει ακόμα παραπάνω η ιδιομορφία της λειτουργίας της ΤΕΕ, δηλαδή το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν εκεί ανήκουν στην ουσία σε δύο σχολεία, στο ΕΠΑΛ που γράφτηκαν και στο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) στο οποίο πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά τους μαθήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τους 664 μαθητές που φοιτούν στο 1ο ΕΠΑΛ, έρχονται και μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ για να πραγματοποιήσουν κάποια από τα εργαστηριακά τους μαθήματα, αυξάνοντας και άλλο τον ήδη υψηλό αριθμό μαθητών. Μάλιστα, λόγω της αύξησης των ειδικοτήτων που λειτουργούν στο 2ο ΕΠΑΛ,  ο  αριθμός  των μαθητών που θα έρχονται αναμένεται να αυξηθεί ακόμα παραπάνω από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Η κατάσταση στο 2ο ΕΠΑΛ, που λειτουργεί στον κόμβο Ατσιποπούλου, δεν είναι πολύ καλύτερη. Λόγω του μικρού μεγέθους των αιθουσών διδασκαλίας του σχολείου αυτού, η όποια περαιτέρω αύξηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν εκεί θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του.

Όπως γίνετε αντιληπτό το φαινόμενο της αύξησης των μαθητών δεν έγινε μέσα σε μία χρονιά. Επί πολλά χρόνια η ΕΛΤΕΕΡ ενημέρωνε το Δήμο και την Διεύθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης (ΔΔΕ) για την αύξηση αυτή, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει. Απλά τώρα δεν πάει άλλο!

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την παραπάνω κατάσταση και την πάγια θέση όλων εμάς, ότι κανένας μαθητής δεν πρέπει να στερείται του δικαιώματος φοίτησης σε οποιοδήποτε τομέα και ειδικότητα επιθυμεί, καθώς αποτελούμε κομμάτι της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ζητούμε να γίνουν οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα από την μεριά των αρμοδίων, έτσι ώστε να βρεθεί λύση, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Καλούμε λοιπόν το Δήμο και την ΔΔΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινηθούν άμεσα έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ της πόλης του Ρεθύμνου».