12 °C Rethymno, GR
07/04/2020

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τετρακόσιοι περίπου Ρεθεμνιώτες έλαβαν έξτρα «ραβασάκια» της Εφορίας

• Αφορούν σε αναδρομικό φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 που καλούνται να πληρώσουν σε ένα μήνα • Πάνω από 4 χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων κατατέθηκαν μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Προθεσμία ενός μήνα από την ημέρα που έλαβαν τα «ραβασάκια» της Εφορίας έχουν στη διάθεσή τους εκατοντάδες φορολογούμενοι στο Ρέθυμνο, προκειμένου είτε να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας του Νομού, τα εν λόγω ειδοποιητήρια -που εστάλησαν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα οποία αφορούν σε αναδρομικά που καλούνται να πληρώσουν οι οφειλέτες- αγγίζουν σε αριθμό περίπου τα 400.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της τοπικής υπηρεσίας, Ελένη Βαρνάβα οι φορολογούμενοι που έλαβαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια, είναι αυτοί που εντοπίστηκαν έπειτα από την διασταύρωση που έγινε από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα στοιχεία των ασφαλιστικών τους ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, που κατέθεσαν προηγούμενα οικονομικά έτη.

Με άλλα λόγια, οι ειδοποιήσεις αυτές αφορούν στην πληρωμή έξτρα φόρου εισοδήματος και οι περισσότερες απευθύνονται στην πλειοψηφία τους σε συνταξιούχους και λιγότερο σε άνεργους, ενώ με τα εν λόγω εκκαθαριστικά σημειώματα οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλλουν φόρο για αναδρομικά ποσά αποδοχών για το έτος 2013, τα οποία εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο πάντως, τα στοιχεία έδειξαν ότι από τις διασταυρώσεις που έγιναν αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014 που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις, ως όφειλαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποδέκτες των ειδοποιητηρίων έχουν στην διάθεσή τους προθεσμία ενός μήνα, ώστε να «τακτοποιήσουν» τον έξτρα φόρο που προέκυψε. Η λύση μάλιστα που τους προτείνεται από τα στελέχη της Εφορίας σε περίπτωση που δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του φόρου, είναι να προχωρήσουν σε ρύθμιση προκειμένου το χρέος τους να μην συσσωρευτεί.

Εξάλλου με βάση τον ισχύοντα νόμο -πέρα από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που εξακολουθεί να ισχύει- από την Πρωτοχρονιά τέθηκε σε ισχύ και η ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους οφειλέτες.

«Οι φορολογούμενοι γενικά καλό θα είναι μην παραμελούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Εφορία, αλλά να προχωρούν σε ρυθμίσεις, ακόμα και αν τα ποσά που οφείλουν στην Εφορία είναι μικρά. Αυτό συμβάλει ώστε οι υποχρεώσεις τους να είναι τακτοποιημένες, ενώ σε περίπτωση που χάσουν μία δόση, δεν θα πρέπει να αφήνουν το χρέος τους στο έλεος του Θεού, αλλά να ενημερωθούν από τους λογιστές τους ή ακόμα και από την Εφορία για το τι επιπλέον μπορούν να κάνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα.

Και μπορεί αυτές τις ημέρες, κυρίως λόγω εορτών, να έχουν αδρανήσει κάπως οι κατασχέσεις στις οποίες προχωρά η Εφορία σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, εντούτοις, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται και πάλι να ενταθούν. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έδειξαν ότι το Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων (πανελλαδικά) εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Συνεχίζεται η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς ξεκίνησαν πλέον να πηγαίνουν τη νέα χρονιά στο αρμόδιο τμήμα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, οι φορολογούμενοι που προτίθενται να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων σου. Αυτό οφείλεται στην παράταση που δόθηκε μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου από το αρμόδιο υπουργείο, σχετικά με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, αλλά και την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων.

Πάντως από τα μέχρι σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία της υπηρεσίας, προκύπτει ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα του χρόνου είχαν κατατεθεί 600 πινακίδες κυκλοφορίας ιδιωτών, καθώς και 3.500 πινακίδες κυκλοφορίας ενοικιαζόμενων οχημάτων. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά στην Εφορία Ρεθύμνου, το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου κατατίθενται συνολικά περίπου 4.000 με 4.500 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, οι οποίες μάλιστα παραμένουν στην υπηρεσία για διάστημα ενός έτους.

Ωστόσο όπως παρατήρησαν οι υπάλληλοι του αρμόδιου τμήματος της Εφορίας, η κίνηση φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή, από τις αρχές Νοεμβρίου και κορυφώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ εκτίμησή τους είναι ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρατηρηθεί εκ νέου κίνηση στο εν λόγω τμήμα, που όμως όπως λένε, δεν θα είναι το ίδιο αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους είναι τα εξής: Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και την αστυνομική τους ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.