29 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ

Τηλεκπαίδευση για τις επόμενες δύο εβδομάδες στα σχολεία όλων των βαθμίδων

-- Στο «κόκκινο « παραμένει ο νομός Ρεθύμνου

Με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης θα συνεχιστούν από την ερχόμενη Τρίτη και για τις επόμενες δυο εβδομάδες τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν υποδείξεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του ιού. Τα αυξημένα κρούσματα covid 19 σε όλη τη χώρα, αλλά και η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης που έχει αποδειχτεί ότι είναι μεταδοτικότερη, οδήγησαν σε αυτή τη λύση σε συνδυασμό με τη συνέχιση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να υποχωρήσουν τα νέα κρούσματα και να ανακουφιστεί το ΕΣΥ που το τελευταίο διάστημα πιέζεται αφόρητα.
Κατά το διάστημα αυτό, όπως ανακοινώθηκε  θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες, πέραν του αναμενόμενου, για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η διά ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.
Έτσι από την Τρίτη και ως τις 29 Μαρτίου μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών γυμνασίων και λυκείων θα παραμείνουν στα σπίτια τους και θα επιστρέψουν στη διαδικτυακή εκπαίδευση.
Δεδομένο πάντως είναι ότι τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα ήταν αρκετά όλο αυτό το διάστημα αφού σχεδόν σε καθημερινή βασικά τμήματα σχολείων ή και ολόκληρες μονάδες οδηγούνταν σε αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, και δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν σε 14ημερη καραντίνα. Μάλιστα χθες και πριν την ανακοίνωση για κλείσιμο των σχολείων η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας στο γυμνάσιο Γαράζου και σε τμήματα του γυμνασίου Περάματος, όπου είχαν εντοπιστεί θετικοί σε κορονοϊό οι εκπαιδευτικοί.
Στο Ρέθυμνο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα ενώ στην κλινική covid του νοσοκομείου παραμένουν επτά ασθενείς με κορονοϊό και δυο ακόμα με συμπτώματα που περίμεναν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Στη ΜΕΘ παραμένει διασωληνωμένη και η 48χρονη Ρεθεμνιώτισσα που έχει προσβληθεί από τον ιό.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις ο νομός Ρεθύμνου παραμένει στο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας σταματά στις 9 το βραδύ έως τις 5 το πρωί και τα καταστήματα λειτουργούν με click away, ενώ εκείνα που διαθέτουν είδη ένδυσης και υπόδησης με click in shop και πάντα με ραντεβού.
Στο βαθύ κόκκινο παραμένει ο δήμος Ανωγείων και ο νομός Ηρακλείου ενώ στο ίδιο καθεστώς του αυστηρού lockdown εντάχθηκε χθες και ο δήμος Χανίων που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων.

Αναλυτικά,

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας covid-19 στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα τόσο στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία όσο και στα γυμνάσια προκαλούσαν ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και γονείς στον νομό Ρεθύμνου, όπου σχεδόν καθημερινά επιβεβαιώνονται νέες μολύνσεις με αποτέλεσμα τμήματα σχολείων ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες να αναστείλουν τη λειτουργία τους και μεγάλος αριθμός μαθητών να βρίσκεται σε καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι είχε αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας σχολείων και τμημάτων σχολείων στον Μυλοπόταμο μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, είχε αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας του Γ2 του γυμνασίου Σταυρωμένου, καθώς θετικός σε covid 19 διαπιστώθηκε ένας εκπαιδευτικός, η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων Α4, Γ4 και Γ5 του γυμνασίου Περάματος καθώς και του τμήματος ένταξης της β’ τάξης καθώς θετικοί σε κορονοϊό βρέθηκαν δυο εκπαιδευτικοί, ενώ κλειστό θα ήταν ούτως ή άλλως το γυμνάσιο Γαράζου όπου είχαν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα.

Σημειώνεται ότι κρούσμα σε εκπαιδευτικό έχει βρεθεί και στο γυμνάσιο Πανόρμου και σε καραντίνα βρίσκονται 8 συνάδελφοι του. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο θα πρέπει να λειτουργήσει με έναν εκπαιδευτικό. Πάντως χθες τόσο το γυμνάσιο Πανόρμου όσο και το Γυμνάσιο Περάματος παρέμειναν κλειστά προκειμένου στους χώρους να πραγματοποιηθεί απολύμανση από τον δήμο Μυλοποτάμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο νομός Ρεθύμνου παραμένει στο κόκκινο ενώ, όπως ανακοινώθηκε, στο βαθύ κόκκινο εντάχθηκε ο δήμος Χανίων ενώ στο ίδιο καθεστώς-βαθύ κόκκινο – παραμένουν τα Ανώγεια και το Ηράκλειο.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 101 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 61 επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο, 21 στα Χανιά, 10 στο Ρέθυμνο και 9 στο Λασίθι.

Στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται επτά ασθενείς με κορονοϊό και δυο ακόμα που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου παραμένει διασωληνωμένη η 48χρονη.

Σημειώνεται ότι χθες στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του ιού πραγματοποιήθηκαν τεστ ταχείας ανίχνευσης covid 19 στον δήμο Αμαρίου. Συνολικά προσήλθαν 176 πολίτες να κάνουν τα τεστ και τα αποτελέσματα όλων ήταν αρνητικά.

Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού παραμένει επιβαρυμένη ενώ η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης που είναι πολύ μεταδοτική εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων που εφιστούν την προσοχή για αυξημένη επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σε επίπεδο χώρας χθες τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.405, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 49 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 6.986. Σε 521 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

 

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τονίζοντας ότι θα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους. Ακόμη υπενθύμισε ότι:

– Πρώτον, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κ.ο.κ.)

– Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και ATM τραπεζών με sms 3 πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (sms 4), οι αστυνομικοί ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

– Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου, καθώς όπως είπε, τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η δημόσια υγεία.

Ακόμη υπογράμμισε ότι κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου covid-19. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η εξειδικευμένη πλατφόρμα https://ergasia.testing.gov.gr/ όπου κάθε εργαζόμενος/η σε επιχείρηση άνω των 20 εργαζομένων θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr που παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν διάγνωσης σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η πανδημία εξακολουθεί, να βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις, οι οποίες ευνοούν και επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα, «να απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε ακόμα πιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, σε μία στιγμή που είναι κατανοητό να αισθανόμαστε κόπωση και να αδημονούμε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών».

«Καταλαβαίνουμε την πίεση που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική συγκυρία, η νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει και μας κρατά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες. Τα δεδομένα, όμως, απαιτούν εγρήγορση και απαιτούν μεγάλη προσοχή», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η γραμμή του τερματισμού, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. «Και κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της περιπέτειας. Στη σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Μέχρι, όμως, να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την απαραίτητη ανοσία, παραμένουμε προσεκτικοί. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Ώστε μετά το τέλος της πανδημίας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τις αγαπημένες συνήθειες που θυσιάσαμε όλους αυτούς τους μήνες, παρέα όμως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

Β. Παπαευαγγέλου: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ΑstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά

Η επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα παρά τις όποιες αναφορές έγιναν διεθνώς και αφορούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό. Όπως είπε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, «η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο».

Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μάλιστα όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.

Όπως παρατήρησε τα επεισόδια αυτά είναι συχνά ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό στην κοινότητα και ανέφερε το παράδειγμα του Ην. Βασιλείου που έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων δεν αυξήθηκε περισσότερο σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί απ’ ότι ισχύει στο γενικό πληθυσμό.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στη χώρα μας λόγω των μεταλλάξεων» και παρατήρησε πως έχουμε σταθερά αυξανόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις αλλά και τα μητροπολιτικά κέντρα.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα έχει φτάσει στα 2.100, είπε, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4,5% και είναι η πρώτη φορά για το 2021 που ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 4%.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα κυρίως στις ηλικίες 25 έως 55 ετών και η ανοδική τάση είναι εμφανής στην Αττική με 10.000 ενεργά κρούσματα. Μιλώντας ειδικά για τον Πειραιά, τόνισε πως το κέντρο της πόλης καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.

Όπως πρόσθεσε έχουμε καθημερινά πλέον 400 εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία, στα οποία πλέον νοσηλεύονται 4.032 άτομα διαγνωσμένα στον ιό. Μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας. «Η πίεση αυτή θα συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες» είπε, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν πλέον τους 500. «Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική έχει φτάσει στο 92 % παρότι αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε και επισήμανε πως ο δείκτης Rt βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 1 σε όλη τη χώρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει αυξητική πορεία της νόσου.

 

Γκ. Μαγιορκίνης: Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά θα έχουμε μία πιο καλή εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει αυτήν την περίοδο την Ελλάδα, είπε απόψε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη την πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι το τρίτο κύμα είναι βραδύτερο από το δεύτερο, αλλά η κόπωση του πληθυσμού είναι φανερή και από αυτό, όπως είπε, θα κριθούν όλα. Επισήμανε πως κάθε μακροχρόνια πρόβλεψη είναι δύσκολη και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία αρχική εκτίμηση για σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όπως είπε, την πανδημία στη χώρα μας εξακολουθούν να «οδηγούν» ηλικίες 40 έως 65 ετών, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν και νοσηλεύεται στο νοσοκομεία άνω των 65 ετών είναι λιγότεροι και υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη από την Αττική καθώς και ότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκε κατά 15% η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ covid-19.

«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» πρόσθεσε και είπε ότι δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.