24 °C Rethymno, GR
18/05/2021

Την έντονη ανησυχία του για το πανεπιστήμιο Κρήτης κατέθεσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στον πρύτανη

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη λειτουργική και αναπτυξιακή εξέλιξη του πανεπιστημίου και την παραμονή των σχολών και της έδρας του στο Ρέθυμνο κατέθεσε σήμερα  ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στον πρύτανη του κ. Γιώργο Κοντάκη σε συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ο κ. Κοντάκης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Ρεθύμνου ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της έδρας του ιδρύματος, ενώ κράτησε και αποστάσεις από δημόσιες τοποθετήσεις μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Ρεθύμνου για τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρύτανης, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Π.Κ. κα Εύα Καψαλάκη, επισκέφθηκε τον δήμαρχο και στη διάρκεια της θεσμικής τους συνάντησης, συζήτησαν θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν εξαγγελθεί όπως είναι η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και η κατασκευή του μεγάλου αμφιθεάτρου καθώς επίσης και ζητήματα διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους ο δήμαρχος κατέθεσε στον πρύτανη την έντονη ανησυχία του, την οποία συμμερίζεται πλήθος συμπολιτών και θεσμικών φορέων, που πυροδότησαν δηλώσεις πανεπιστημιακών κύκλων αλλά και σχετικές δημοσιογραφικές αναφορές, σχετικά με τη λειτουργική και αναπτυξιακή εξέλιξη του πανεπιστημίου και την παραμονή των σχολών και της έδρας του στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Κοντάκης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Π.Κ. που έχουν ήδη δρομολογηθεί επισημαίνοντας εμφαντικά ότι δεν έχει σχέση με όσα έχουν δημοσίως διατυπωθεί ούτε τα επικροτεί, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος εκπροσωπείται μόνον δια των δικών του δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων. Με αυτό το πνεύμα, κατέστησε ξεκάθαρο ότι ουδέποτε τέθηκε εκ μέρους του θέμα έδρας του πανεπιστημίου ή αποδυνάμωσης της διοικητικής δομής του πανεπιστημιακού ιδρύματος, το οποίο θα παραμείνει στην ιστορική του έδρα, το Ρέθυμνο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην ανάγκη διατήρησης της σταθερής, διαρκούς και αταλάντευτης συνεργασίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου με τις πρυτανικές αρχές του Π.Κ. Με την ευκαιρία μάλιστα μετέφερε στον πρύτανη τη βούληση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-βουλευτή Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννη Γιάννη να συνδράμει, μέσω του υπουργείου, τα βασικά έργα υποδομής του Π.Κ που πρόκειται να εκτελεστούν ώστε να γίνουν με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την κοινή συμφωνία να επακολουθήσει σύντομα θεσμική συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο βουλευτών του Ρεθύμνου, της αντιπεριφερειάρχη, του δήμαρχου και του πρύτανη προκειμένου να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της από κοινού διαχείρισης και επίλυσης σημαντικών θεμάτων που αφορούν το πανεπιστήμιο ώστε να εκλείψουν άστοχες εντυπώσεις και ανυπόστατη φημολογία που επιβαρύνει το έργο και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, προκαλώντας συνάμα αναταραχή στην τοπική κοινωνία».

Εν τω μεταξύ ο πρύτανης με τη γενική διευθύντρια διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου Κρήτης είχαν συνάντηση και με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή.

Για τη συνάντηση σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνάντησης η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για θέματα, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του πανεπιστημίου καθώς και τα τεχνικά έργα που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης με κυρία την κατασκευή των φοιτητικών εστιών και του αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη στο Γάλλο».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, με την ευκαιρία της συνάντησης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Το πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί για το Ρέθυμνο αλλά και για ολόκληρο το νησί πολύτιμο πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής γνώσης, που με το ακαδημαϊκό του έργο κάνει περήφανη την τοπική κοινωνία, η οποία το έχει αγκαλιάσει και έχει αγωνιστεί στο παρελθόν για να φιλοξενεί η πόλη μας την έδρα του μαζί με τις σχολές, που έχουν διαμορφώσει την πολύ δραστήρια και με την αναγνωρισμένη συνεισφορά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας, πανεπιστημιακή κοινότητα των περίπου 8.000 ατόμων.

Ως περιφέρεια Κρήτης – περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης έχουμε εδραιώσει μια καθόλα γόνιμη και διαρκή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα προς όφελος τόσο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού μας, που προβάλλει με τις διακρίσεις του διεθνώς τον τόπο μας, αλλά και για την τοπική μας κοινωνία, που επιθυμεί ένα πανεπιστήμιο ισοβαρώς ανεπτυγμένο σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο».