8 °C Rethymno, GR
20/01/2021

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με προσωπικό ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα την επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι βουλευτές, αφού στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρονται αναλυτικά στην κατάσταση του Νοσοκομείου σε ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε μεγάλο αριθμό ακάλυπτων οργανικών θέσεων αλλά και στην μη λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι:

«Σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις τεράστιες ελλείψεις, αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα για να προετοιμαστούν για την πανδημία. Αναδιάταξαν και διαμόρφωσαν το ΤΕΠ για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των ύποπτων κρουσμάτων με τους άλλους ασθενείς. Μετέφεραν την παιδιατρική κλινική σε θαλάμους του χειρουργικού και στη θέση της διαμόρφωσαν κλινική ειδικά για κρούσματα του κορωνοϊού. Ενδεικτικό των ελλείψεων και της αγωνίας του προσωπικού είναι το γεγονός ότι πρόσφατα οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν με δημόσια έκκληση στον λαό της περιοχής για να συγκεντρώσουν αναγκαία μέσα για το νοσοκομείο.

Είναι φανερό ότι τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας -που ήταν γνωστές και πριν την πανδημία- και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και τις πραγματικές ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Η ατομική ευθύνη, την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική ευθύνη του κράτους, αλλά ούτε και να κρύψει τον αληθινό εχθρό, την «ανθυγιεινή» αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα περασμένα χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η βάρβαρη πολιτική έχει ως συνέπειες σήμερα τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στο νομό Ρεθύμνου».

Ο υπουργός Υγείας ερωτάται από τους βουλευτές του ΚΚΕ ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη όλων των κενών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων ελαστικά εργαζόμενων.
  • Στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον Νομό Ρεθύμνου, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
  • Άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με πρόσληψη – εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία τους.
  • Να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός για την ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας.
  • Να επιταχθούν ιδιωτικές ιατρικές υποδομές.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
  • Να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας και να καταβληθεί ολόκληρο το Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας.
  • Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να ενταχθούν στα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες».