32 °C Rethymno, GR
23/06/2021

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Την Παρασκευή η πρεμιέρα για το 5ο Φεστιβάλ Αντίβαρο

• Από 6 Μαρτίου έως 5 Απριλίου με έξι ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και μια κινηματογραφημένη

Το Φεστιβάλ Αντίβαρο, μια πολιτιστική εκδήλωση που αποτελεί ιδανική γέφυρα για την επικοινωνία Πανεπιστημίου και πόλης του Ρεθύμνου, διεξάγεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην αίθουσα του Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης (Κριτοβουλίδου 17), η οποία μετατρέπεται, για το διάστημα του φεστιβάλ, σε ένα ατμοσφαιρικό θέατρο 95 περίπου θέσεων.

Στο 5ο Φεστιβάλ Αντίβαρο, από 6 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2020, που από φέτος γίνεται διεθνές, τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία, με την πλειονότητα των παραστάσεων να σχετίζονται με τη χώρα που αναγέννησε το θέατρο πανευρωπαϊκά. Έτσι λοιπόν, οι φίλοι του θεάτρου θα παρακολουθήσουν -πέρα από το Αντίβαρο του Ρεθύμνου- σημαντικά επαγγελματικά σχήματα της Αθήνας αλλά και την ομάδα Heterotopistes από το Παρίσι. Η δράση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία όχι μόνο λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της αλλά και δεδομένης της πενιχρής θεατρικής ζωής του Ρεθύμνου -και της Κρήτης γενικότερα- κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στο φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν οκτώ παραστάσεις διαφόρων θεματικών με ιδιαίτερη έμφαση στο αρχαίο δράμα.

Την έναρξη του Φεστιβάλ Αντίβαρο κάνει η ομώνυμη θεατρική ομάδα, 6 έως 10 Μαρτίου 2020, με το έργο «Συγγνώμη» της Καταλανής Μάρτα Μπουτσάκα, το οποίο πραγματεύεται τις δύσκολες σχέσεις των εφήβων με τους γονείς τους, με το άλλο φύλλο, με την κοινωνία, ενώ περιγράφει την εισβολή των ΜΜΕ στην σημερινή πραγματικότητα και τις κοινωνικές σχέσεις.

Παρά το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Αντίβαρο έγινε διεθνές, δεν θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμά του το νεοελληνικό έργο. Το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Μοσκώβ Σελήμ» θα παρουσιάσει 14 και 15 Μαρτίου η ομάδα «Παπαλάνγκι» σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου.

Στις 20 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα γαλλοφωνίας, θα υπάρξει προβολή της κινηματογραφημένης παράστασης «Ηλέκτρα/Ορέστης» στις 6:00 μ.μ. στον κινηματογράφο Απόλλων. Η παράσταση παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Εθνικό θέατρο της Γαλλίας (ComédieFrançaise), σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και συνοδεύεται από υπότιτλους στα Ελληνικά.

Στην συνέχεια, 21 και 22 Μαρτίου, σειρά έχει το έργο της βραβευμένης γαλλόφωνης Καναδής Κάρολ Φρεσέτ «Η Βιολέτ στη Γη» από την ομάδα «Μετεωρίτες» που αποτυπώνει τις εμπειρίες των εργατών ανθρακωρυχείων, καθώς και τις συνέπειες της ιδιότυπης εργασιακές τους εμπειρίας στις ζωές τους.

Στις 23 και 24 Μαρτίου, στο μέσο του Φεστιβάλ, έρχεται η ρηξικέλευθη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» σε σκηνοθεσία Ηλία Αδάμ, να μιλήσει για το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας απέναντι στην όποια διαφορετικότητα. Δημιουργός ο Εντουάρ Λουί, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της νέας γενιάς με τον ισχυρό του λόγο υπέρ της εργατικής τάξης. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά έρχεται στην Κρήτη κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου με παράσταση της ίδιας χρονιάς μπορεί να θεωρηθεί ίσως η μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία του Αντίβαρου.

Η 27η Μαρτίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον χώρο του θεάματος, καθώς αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Προσφέρεται λοιπόν μια ανοιχτή παράσταση για το θεατρόφιλο κοινό. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά την περυσινή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αντίβαρο να την οργανώσει αποκλειστικά με δικά της έξοδα. Φέτος ο εορτασμός δίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Λίγο πριν εκπνεύσει το Φεστιβάλ, σειρά έχει το επιτυχημένο έργο «The River» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου, το οποίο αποτελεί μια αδιάκοπη ερωτική περιπλάνηση και αναζήτηση της ιδεατής γυναίκας κατά την εφηβική σκέψη. Η παράσταση είχε κάνει βαθιά εντύπωση στην αρχή της φετινής χρονιάς, όταν παίχτηκε στο Από Μηχανής Θέατρη στην Αθήνα. Ο Άγγλος συγγραφέας που εντυπωσίασε τους πάντες μια δεκαετία περίπου πριν με το αριστουργηματικό Jerusalem είναι ίσως η πιο σύγχρονη φωνή στο χώρο του παγκόσμιου θεάτρου.

Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με την «Αντιγόνη Κλοουνέσκ» της γαλλικής ομάδας Heterotopistes με ερμηνεύτρια την Anna de Montgolfier και σκηνοθεσία της Κορίνας Βαμβακά, που με αφετηρία το Ρέθυμνο κάνει μια πολύ αξιόλογη καριέρα στο θέατρο του Παρισιού (στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους).

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τα εισιτήρια στο Φεστιβάλ Αντίβαρο παραμένουν για 5η χρονιά καθηλωμένα στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο (5, 6, 8, 10 ευρώ) εξασφαλίζοντας στο κοινό παραστάσεις πολύ υψηλού επιπέδου στην πιο προσιτή τιμή.

Παράλληλα διατηρείται ο επιτυχημένος θεσμός του εισιτηρίου διαρκείας που εξασφαλίζει στο θεατή δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση της τάξης του 20%, καθώς τιμάται 50 ευρώ (40 το μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ, άτομα άνω των 65 ετών).

Οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στο 6988399325 αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το FB (FestivalAntivaro) και την ιστοσελίδα της ομάδας www.antivaro.com.