27 °C Rethymno, GR
02/08/2021

ΑΠΕΡΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Την Τρίτη του Πάσχα ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Λόγω των γιορτών του Πάσχα έχει μεταφερθεί η υποχρεωτική αργία της πρωτομαγιάς για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Τρίτη 4 Μαΐου με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου θα τιμήσει τους αγώνες της Εργατικής τάξης με απεργιακή συγκέντρωση αποτιμώντας φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.

Σε σχετική ανακοίνωση -κάλεσμά του τονίζει:

«Σήμερα εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Εργατικής Τάξης.

Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση του 8ωρου και σε κάθε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Καλούμε τα Σωματεία μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

H Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα προχωρήσει σε συμβολικές εκδηλώσεις την Τρίτη 4 Μαΐου 2021, με κατάθεση στεφάνου μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στο μνημείο του Άγνωστου Εργάτη στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 11:00 το πρωί και έπειτα στο μνημείο του Λούη Τίκα στην Μαρίνα Ρεθύμνου.

Να τιμήσουμε τους αγώνες της τάξης μας και να δηλώσουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος για την εκπλήρωση των στόχων της Εργατικής Τάξης».

Στην κινητοποίηση της Τρίτης συμμετέχει η Διοίκηση των συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου που σε ανακοίνωση κάλεσμά της αναφέρει:

«Οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, πάντα στην πρώτη γραμμή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, δηλώνουμε και πάλι Παρόντες και Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

 • Να αποσύρει άμεσα το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό Νομοσχέδιο που επινόησε γιατί πλήττει ανεπανόρθωτα και καταργεί κατακτημένα με αγώνες και θυσίες εργατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.
 • Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση κάθε αντεργατικής και αντιασφαλιστικής διάταξης και ρύθμισης,
 • Να θωρακίσει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Να αποκαταστήσει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012 καταργώντας όλες τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη.
 • Να στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου αλλά και όλης της χώρας και να εφοδιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση του λαού μας».

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 10:00 το πρωί στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να άρουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 με σύνθημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο αλλά και στην Ελλάδα, με ορόσημο το 1892, την εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τη θυσία των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κ.ά. Μας θυμίζουν ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και η μάχη απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας 135 χρόνια πίσω, να καταργήσει και να ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποδεικνύει το επίκαιρο του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην διεκδίκηση αιτημάτων και στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της απεργίας και επιβάλει τον έλεγχο των συνδικάτων από την κυβέρνηση και τους εργοδότες που εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων.

Εκφράζουμε την εναντίωσή μας σε κάθε μεθόδευση της Κυβέρνησης της ΝΔ, που ενώ απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω πληρότητας των δημόσιων νοσοκομείων και δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Σχολεία και στον τομέα της Υγείας, επιδιώκει να περάσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της πολιτική της ατζέντας. Εναντιωνόμαστε ταυτόχρονα σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου τιμά την Ημέρα της Πρωτομαγιάς και τη μνήμη των αγωνιστών της εργατικής τάξης. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ρεθύμνου και το σύνολο των συναδέλφων να βρεθούμε όλοι μαζί στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα, συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 και στο Συλλαλητήριο στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 10 πμ δηλώνοντας την εναντίωσή μας στις πολιτικές που ενισχύουν την ελαστική μορφή εργασίας, που μειώνουν μισθούς, που καταστρατηγούν και καταργούν κεκτημένα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης στις 10:00 το πρωί στο Δημαρχείο συμμετέχει και η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ) του Εργατικού Κέντρου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά την απάντηση θα δώσουν οι εικόνες των μαζικών κινητοποιήσεων στις 6 Μάη από σωματεία και εργαζόμενους που παραμένουν στο δρόμο που χάραξαν οι θυσίες και οι αγώνες των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της τάξης μας. Αυτό είναι το μήνυμα της πρωτομαγιάς και με αυτό θα στείλουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου στα σκουπίδια!

Το βάρος της οργάνωσης του αγώνα από εδώ και μπρος τον έχουν τα σωματεία.

Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε:

 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω την Κοινωνική Ασφάλιση και χτυπάει τα συνδικάτα μας.
 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών. Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο-5ήμερο- 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Συμμετέχουμε στην Πρωτομαγιάτικη

Απεργιακή Κινητοποίηση!

6 Μάη – Δημαρχείο – 10.00 π.μ.».

Να σημειωθεί ότι τη μέρα της Πρωτομαγιάς, στις 12:00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά θα πραγματοποιήσει στο δημαρχείο η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση.