29 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «80α ΑΡΚΑΔΙΑ»

Την 1η Νοέμβρη οι Αρκάδιοι αγώνες

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ορίστηκαν να διεξαχθούν οι 80οί Αρκάδιοι αγώνες. Η οργανωτική επιτροπή των Αρκάδιων αγώνων εξηγεί τους λόγους που έλαβε αυτήν την απόφαση και δη να φέρει τους αγώνες ημερομηνιακά λίγο πιο πίσω…

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Συγκεκριμένα, η διοργάνωση δεν μπορεί να διεξάγεται την ίδια μέρα με την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, διότι:

 • Η Ελληνική Αστυνομία δεν εγγυάται την ασφάλεια των συμμετεχόντων δρομέων, μαθητών και του κοινού. Υπάρχει πολύ κίνηση προς την Μονή Αρκαδίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μποτιλιάρισμα στους δρόμους και να είναι απαγορευτικό για τους συμμετέχοντες να τρέξουν με ασφάλεια.
 • Στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου διεξάγεται η μαθητική παρέλαση
 • Λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού, οι επίσημοι φορείς, Μητροπολίτης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, αδυνατούν να παρευρίσκονται το ίδιο πρωινό, σχεδόν ταυτόχρονα, στην παρέλαση, στην Ιερά Μονή και στους αγώνες
 • Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι αγώνες διεξάγονται την ίδια μέρα με την επέτειο, μειώνονται σημαντικά οι αθλητικές συμμετοχές και υποβαθμίζεται η διοργάνωση

Οι «Αρκάδιοι Αγώνες» πρέπει να διεξάγονται νωρίτερα, διότι:

 • Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο αρχίζουν μια εβδομάδα γρηγορότερα και τελούνται καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σε πολλές τοποθεσίες και χωριά. Άρα, γιατί όχι και οι Αρκάδιοι Αγώνες;
 • Αναδεικνύεται η ιστορία της Μονής και δίνεται η ευκαιρία και σε άλλους ανθρώπους, εκτός του Νομού Ρεθύμνης, να έρθουν, να γνωρίσουν, να συμμετάσχουν και να μείνουν στο Ρέθυμνο
 • Με βάση το πανελλαδικό αθλητικό καλεντάρι η τέλεση των αγώνων την Κυριακή πριν την 8η Νοεμβρίου διευκολύνει αθλητές από όλη την Κρήτη και όλη την Ελλάδα να λάβουν μέρος, να επισκεφτούν την Μονή και κατ’ επέκταση όλο τον Νομό μας.
 • Ενισχύεται η προσπάθεια για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού
 • Μετά την απόφαση αλλαγής της ημερομηνίας, η διοργάνωση άλλαξε αριθμητικό επίπεδο, καθώς πλέον λαμβάνουν μέρος περίπου 800 έως 1.000 άτομα. Παλαιότερα η συμμετοχή κυμαινόταν μεταξύ 50 και 70 ατόμων.
 • Η Οργανωτική Επιτροπή εμπλουτίζει διαρκώς το πρόγραμμα με νέα αγωνιστικά και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε όλη την κοινωνία και στους μαθητές των σχολείων.
 • Το 2019 έπειτα από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκαν αγώνες στίβου.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι ορισμένοι επικαλούνται την ιστορικότητα των αγώνων παραθέτοντας κείμενα από το 1936 ως επιχείρημα για την διεξαγωγή των αγώνων στις 8 Νοεμβρίου.

Τονίζουμε ότι τα κείμενα, ναι μεν αποδεικνύουν την ιστορικότητα των αγώνων αλλά όχι την αναγκαιότητα τέλεσης τους την 8η Νοεμβρίου.

Οι καιροί αλλάζουν, η διοργάνωση διεξάγεται πλέον με υψηλές προδιαγραφές. Δεν μπορούμε παραμένουμε εσωστρεφείς και να διοργανώνουμε αγώνες μόνο για τον εαυτό μας.

Επισημαίνεται ότι όσοι επιθυμούν να τρέξουν την Αρκάδια διαδρομή στις 8 Νοεμβρίου, ασφαλώς μπορούν να το κάνουν με ατομική πρωτοβουλία. Ωστόσο, η Οργανωτική Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους».

Οι αγώνες διεξάγονται σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την  Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τον Δήμο Ρεθύμνης.