22 °C Rethymno, GR
31/05/2020

Τιμητικοί Έπαινοι σε Κρήτες καλλιτέχνες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΡΟΝΤΗ*
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλού Χωριού Λασιθίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια σημαντική απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου 2018. Το Δ.Σ. του, με πρόεδρο τον μιχάλη γεροντή, για πολλές δεκαετίες στη διοίκησή του, εισηγήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα η παρακάτω απόφαση:
«Μετά τις τιμητικές Μουσικές εκδηλώσεις δύο σωματείων του Καλού Χωριού (Πολιτιστικού και Λαογραφικού), που ξεκίνησαν το 1987 με το Θανάση Σκορδαλό και συνεχίστηκαν για 20 έτη με απονομές ειδικών τιμητικών πλακετών και επαίνων, αποφασίζουμε να προσθέσουμε στους 29 Κρήτες Καλλιτέχνες, στους 5 Λαογράφους, στους 3 λαϊκούς τραγουδιστές και στους 10 ακόμη μουσικούς και 5 Φορείς Πολιτισμού ως το 2008 και τώρα σε άλλους 68, με ειδικούς επαίνους μέσα στο Σεπτέμβριο 2018, με αποστολή στις διευθύνσεις τους, αφού το Συμβούλιό μας ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με όλους. Ο λόγος είναι ότι συνδέσαμε την προσφορά των δυο σωματείων του Καλού Χωριού από το 1983 με την Κρητική μουσική και τα μεγάλα ονόματά της και στους 4 νομούς.
Τιμούμε λοιπόν σήμερα τους παρακάτω μουσικούς: Μιχάλη Αλεφαντινό, Νίκο Ζωιδάκη, Μανόλη Αλεξάκη, Στέλιο Βασιλάκη, Γιώργο Καραγιώργο, Στέφανο Αναστασάκη, Γεώργιο Αντ. Ξυλούρη, Μιλτιάδη Σκουλά, Μανόλη Τσαγκαράκη, Παντελή Κρασαδάκη, Δημήτρη Πασπαράκη, Μανώλη Μανουρά, Στέφανο Μεσσαριτάκη, Νεκτάριο Κοντογιάννη, Βαγγέλη Πυθαρούλη, Βασίλη Σκουλά, Γιώργη Τσαντάκη, Ζαχαρία Μελεσανάκη, Γιάννη Ξυλούρη, Νίκο Ηλιάκη, Δημήτρη Κουνάλη, Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Γεώργιο Μαλιωτάκη, Μανώλη Καραβιράκη, Εμμανουήλ Καζαμία, Εμμανουήλ Μπουραντά, Δημήτρη Γεροντή, Δημήτρη Σγουρό, Γεώργιο Σγουρό, Γ. Λαγκαδινό, Μανόλη Μασσάρο, Μανόλη Πάγκαλο, Μανόλη Λιαπάκη, Μηνά Κανάκη, Βαγγέλη Βαρδάκη, Αντώνη Μπαριταντωνάκη, Πάρη Περισυνάκη, Μιχάλη Καλέργη, Γιώργη Παπαδάκη Γιάννη Πετσάκη και τους αξέχαστους Γ. Κατσαμά, Μανόλη Καρπουζάκη, Ζαχαρία Φασουλά Ιωάννη Καζαμία και Νίκο Ξυλούρη (ή Ψαρονίκο).
Ακόμη τους Λαογράφους: Μήτσο Σταυρακάκη, Δέσποινα Σπαντιδάκη, Πόπη Νικηφόρου και Σοφία Πελεκάνου. Τους Φορείς: Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, το Λύκειο Ελληνίδων Αγ. Νικολάου, την τραγουδίστρια Χρυσούλα Σηφογιωργάκη και τον Παττακοστελή.
Ακόμη τις σχολές χορού Ταμιωλάκη-Γιαννίκου στον Άγιο Νικόλαο, του Δημήτρη Καπαράκη αλλά και των αδελφών Φιλανδαράκη στην Ιεράπετρα. Ακόμα τον χοροδιδάσκαλό μας Αντώνιο Παπαντωνάκη της δεκαετίας του ’80, αρχιχορευτή της Δώρας Στράτου.
Στους ανωτέρω προσθέτουμε τους δημοσιογράφους για τις κρητικές δημοσιεύσεις τους επί 10ετίες, τον Ηλία Κοζύρη, το Μανόλη Κουφάκη, τον τέως ιδιοκτήτη του Ρ/Σ στην Ιεράπετρα Γιώργο Παπαγεωργίου, αλλά και τον Γ. Τουτουδάκη του Ρ/Σ 104.4 στον Άγιο Νικόλαο, τον Γεώργιο Λαμπράκη, το Γεώργιο Βαρβέρη, το Μιχάλη Παπαδάκη στην Αθήνα, τον Δημοσιογράφο και Συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη και τον Κώστα Βεζυράκη της τηλεόρασης. Τέλος τον Συντηρητή κρητικών μουσειακών εκθεμάτων Ιωάννη Λαγουδάκη, τους τηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού μας Κρήτη τv, tv Creta και Νέα Τηλεόραση.
Στους ανωτέρω, αναφέρομε στο σύνολο 52 τιμηθέντες ως το 2008 και έξι της εκδήλωσής μας της 22 Ιουλίου 2018 στο Ίστρο, τους Στάθη Μανδουράρη, Γιάνη Βάρδα, Αλέκο Πολυχρονάκη, Γιώργο Σταυρακάκη, Χαρίλαο Παπαδάκη και Δημήτρη Πιτοπουλάκη. Στο σύνολο από το 1987 είναι 136 πρόσωπα και φορείς σε Παγκρήτιο επίπεδο.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. συγχαίρουν τους νέους τιμηθέντες. Η Μαρία Καβουσανού πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλού Χωριού, από το 1991 ως το 2014 (23 έτη), είχε συναρπαστική συμμετοχή στα ανωτέρω δρώμενα, για χάρη της μουσικής μας, που την τιμήσαμε ως πρόεδρο τον περασμένο Ιούλιο και την συγχαίρουμε ως Λαογραφικός Σύλλογος του Καλού Χωριού».
Όπως μάθαμε, οι έπαινοι έφτασαν στις διευθύνσεις όλων σχεδόν των προσώπων και φορέων. Ως Φορείς Πολιτισμού του Καλού Χωριού είμαστε υπερήφανοι. Θα συνεχίσουμε ν’ αγαπούμε την μουσική μας. Αγκαλιάσαμε για 40 χρόνια τους μουσικούς μας, κάναμε 35 μεγάλες κρητικές βραδιές στο Καλό Χωριό και όλοι μας τίμησαν με την αγάπη τους: Σκορδαλός, Ασπασία, Κλάδος, Σηφογιωργάκης, Καλομοίρης, Ψαραντώνης, Κακλής, Σταματογιαννάκης, και τόσοι άλλοι μεγάλοι παίχτες της μουσικής μας αλλά και ο Γιώργος Βιτώρος που πάντα είναι κοντά στην Κρήτη και στο Καλό Χωριό. Ευχαριστούμε τις εφημερίδες της Κρήτης για τη δημοσίευση αυτού του άρθρου σε Κρήτη και Αθήνα. Στο Καλό Χωριό, όπως μας ζήτησε πριν 20 έτη ο αείμνηστος Μιχάλης Κουνέλης, να μη χωρίσουμε τη Κρήτη σε Ανατολική και Δυτική, με την ίδια αγάπη τιμήσαμε όσους μεγάλους μουσικούς γνωρίσαμε. Ως Φορέας Πολιτισμού της Κρήτης ευχόμαστε υγεία και ευτυχία σε όλους και στους εκατοντάδες νέους ταλαντούχους μουσικούς μας μια ευχή, σωστή και καλή πορεία στην παράδοσή μας να είναι η προσφορά τους.
* Ο Μιχάλης Γεροντής, είναι καθηγητής-ιστορικός-συγραφέας-λαογράφος και πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Καλού Χωριού Λασιθίου