30 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 79η ΕΠΕΤΕΙΟ

«Τιμούμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης»

Με αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης, σε μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:

«Η 21η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του 1941 είναι ιδιαίτερη. Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Τους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού».

* * *

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, σε μήνυμά του για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, αναφέρει:

«Η φετινή, επιβεβλημένη λόγω ειδικών συνθηκών, απουσία επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, κάθε άλλο παρά μειώνει τη σημασία της στην εθνική και την παγκόσμια Ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει, στο διηνεκές, να αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαιότερους σταθμούς μιας πλούσιας, υπερήφανης, μακραίωνης πορείας αγώνων, θυσιών, ολοκαυτωμάτων.

Και τούτη η βεβαιότητα, εκπορεύεται από τη βαθιά μας πίστη σε αξίες, αρετές, σύμβολα και ιδανικά που συνοδοιπορούσαν με τις σκέψεις, τις επιλογές και τις πράξεις των ανθρώπων τούτου του τόπου: Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη.

Φέτος, λοιπόν δεν θα σμίξουμε σε όλους τους τόπους θυσίας για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε ήρωες στους οποίους οφείλουμε το προνόμιο της ελεύθερης ζωής που μας εξασφάλισαν. Ωστόσο, μας προσφέρεται μια θαυμάσια ευκαιρία για αναστοχασμό, περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τη δική μας συλλογική και προσωπική ευθύνη απέναντι στην ύψιστη υποχρέωση που μας κληροδότησαν, με μεγάλο κόστος, οι πρόγονοί μας: Να υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία μάτωσαν, να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας και να αντιταχθούμε στις ιδεολογίες από τις οποίες εμφορούνταν οι επίδοξοι κατακτητές μας.

Αυτή η αίσθηση του χρέους, θωράκισε την ψυχή των Κρητικών, όπλισε με Δύναμη και Αντοχή τη σκέψη τους και όρμησαν στον Αγώνα παρασύροντας και τους συμμάχους, οι οποίοι μπρος σε μια τέτοια γενναιότητα, δεν μπορούσαν παρά να γίνουν μέρος της.

Έχουμε έτοιμο το ιδεολογικό οπλοστάσιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα που οριοθετούν οι σημερινές, δύσκολες και απρόβλεπτες, συνθήκες ζωής, που επικρατούν στο διεθνές στερέωμα. Η μάχη με έναν αόρατο, πάνδημο εχθρό, είναι άνιση αλλά όχι χαμένη.

Με πίστη στις δυνατότητες μας, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, ψυχραιμία, γενναιότητα, επιμονή, σεβασμό στους συνανθρώπους μας και, κυρίως, στην ίδια τη ζωή, θα τα καταφέρουμε.

Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και να συναντηθούμε ξανά, σε χώρους θυσίας, με πίστη στη δύναμη της κοινής μας ιστορίας, για να καταθέσουμε το σεβασμό μας και να τιμήσουμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, που μας εμπνέουν και μας προσανατολίζουν σε αγώνες έντιμους, υπενθυμίζοντας μας πως το δικαίωμα στην Ελευθερία και την Ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ένας τέτοιος χώρος, φορέας ισχυρού ιστορικού και συμβολικού φορτίου, το Μνημείο των 111 Μαρτύρων με το οστεοφυλάκιο του, παραδίδεται εντός των ημερών, στην τοπική κοινωνία, πλήρως αναπλασμένος, ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή.

 Ο Δήμος Ρεθύμνης, καταθέτει με αυτό τον τρόπο τα αταλάντευτα αισθήματα σεβασμού και τιμής στην ιστορική μας μνήμη και στους κατοίκους των Μισιρίων που πλήρωσαν, ως άμαχος πληθυσμός, το μένος των κατακτητών, αφήνοντας το δικό τους πολύτιμο αποτύπωμα στην Ιστορία».

* * *

Στο μήνυμά του για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει:

«Σαν σήμερα 79 χρόνια πριν στις 06:30 ώρα το πρωί, γερμανικά σμήνη αεροσκαφών βομβαρδισμού κατέκλυσαν το Μάλεμε, την Αγυά και την περιοχή Χανίων – Σούδας και ξεκίνησαν βομβαρδισμό και συνεχείς πυροβολισμούς κατά των συμμαχικών θέσεων, προσβάλλοντας κυρίως την περιοχή του Μάλεμε. Ένα πράγμα δεν είχαν υπολογίσει τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την λυσσαλέα αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού.

Η αντίσταση του ηρωικού κρητικού λαού, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας τους προκάλεσαν τον θαυμασμό των Ελλήνων και των Συμμάχων.

Νιώθουμε όλοι περήφανοι για τους προγόνους μας, οι οποίοι πολέμησαν για το υπέρτατο αγαθό της Πατρίδος, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας αψηφώντας την τρομερή ισχύ των αντιπάλων τους, την έλλειψη οπλισμού και πυρομαχικών.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης!».