17 °C Rethymno, GR
10/05/2021

Τι απαντά το τμήμα Παιδείας σε καταγγελίες του Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών και εκπαιδευτικών

Απάντηση στον Σύλλογο Σχολικών Καθαριστριών για τις καταγγελίες σε βάρος του τμήματος παιδείας δίνει με επιστολή της η αντιδήμαρχος παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Με έκπληξη και ειλικρινή απογοήτευση ενημερωθήκαμε, δια των αναφορών στα τοπικά ΜΜΕ, για το περιεχόμενο των καταγγελιών που εξαπέλυσε ο «Σύλλογος Σχολικών Καθαριστριών» προς το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης και την ηγεσία του. Πέραν της δεοντολογίας και της θεσμικής υποχρέωσης απάντησης, αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη, ως Αντιδήμαρχος, αρμόδια του Τμήματος Παιδείας αλλά και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι το θέμα έχει και κοινωνικές και υγειονομικές διαστάσεις, να καταθέσω την άποψή μου, η οποία αντανακλά και τη θέση των συνεργατών μου.

Ελπίζω κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί η αλήθεια, η οποία, εκούσια ή ακούσια, υποκρύπτεται στην εν λόγω επιστολή που βρίθει ανακριβειών και ανοίκειας συκοφαντίας.

Ο Δήμος Ρεθύμνου είναι προνομιούχος Δήμος σε ό,τι αφορά τον εγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ως σχολικές καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να εξασφαλίζουμε την υγειονομική φροντίδα των σχολικών μας μονάδων, με επάρκεια και ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους καθαριότητας στα σχολεία, αυτοί γίνονται συνεχώς και εντατικά και από τους Διευθυντές των σχολείων, από το Τμήμα Παιδείας αλλά κι από εμένα προσωπικά. Η συγκυρία της πανδημίας και η σοβαρότητα της εξέλιξής της, επιβάλλει την εκ μέρους μας υπεύθυνη, διαρκή και ακούραστη παρακολούθηση των χώρων που φιλοξενούνται τα παιδιά μας, ώστε να είναι υγειονομικά ασφαλείς και ευπρεπείς. Αυτό κάνουμε κι αυτό δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημότη και επίγνωση της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Οι σχολικές καθαρίστριες παρακολούθησαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς επιμορφωτικά σεμινάρια, υποχρεωτικού χαρακτήρα, και μέχρι σήμερα, η συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι της καθαριότητας στο Δήμο Ρεθύμνης. Το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετικό, τα σχολεία μας «λάμπουν».

Θα περιμέναμε από τον Σύλλογο Καθαριστριών να συνδράμει, στο πλαίσιο της καλής μας συνεργασίας, την προσπάθεια απομόνωσης έως και εξάλειψης των μεμονωμένων και, ευτυχώς σπανίων, φαινομένων μη τήρησης του ωραρίου, αδικαιολόγητης απουσίας και πλημμελούς φροντίδας των χώρων ευθύνης τους από κάποιες συναδέλφους τους, τακτική που πρωτίστως προσβάλλει και υποβιβάζει το σύνολο του έργου που παράγεται από τις συνεπείς κι εργατικές. Έτσι θα αναδεικνύονταν και θα επικοινωνούνταν και στην τοπική κοινωνία, η ποιότητα της δουλειάς της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες πράγματι μοχθούν και νοιάζονται τα σχολεία σαν το «σπίτι» τους.

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές για προσωπικές διώξεις και στοχοποιήσεις, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πλείστες όσες φοράς το σεβασμό και την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους, ειδικά εκείνους που απασχολούνται σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως αυτή η συγκεκριμένη. Εάν, πάραυτα έχουν αξιόπιστες αποδείξεις περί του αντιθέτου, είμαστε στη διάθεσή τους να το διερευνήσουμε μαζί, εφόσον μας τις καταθέσουν.

Τέλος, αξίζει να καταστεί ξεκάθαρο ότι κατά την περίοδο της καραντίνας, τα σχολεία ΔΕΝ ήταν κλειστά, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί, σε καθημερινή βάση, διεξήγαγαν την τηλεκπαίδευση μέσα από το χώρο του σχολείου.

Ως εκ τούτου, το Τμήμα Παιδείας δεν εφάρμοσε το μέτρο αναστολής εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες. Δεδομένης της κατάστασης λοιπόν και προκειμένου να αξιοποιήσουμε την απουσία των μαθητών από τους σχολικούς χώρους, συμφωνήσαμε με τους διευθυντές των σχολείων τη διενέργεια ενδελεχούς καθαρισμού των σχολείων, ώστε κατά την επιστροφή τους οι μαθητές να μπουν σε υγειονομικά ασφαλείς αίθουσες. Όπως κι έγινε.

Θλίβομαι από την αστοχία κάποιων Σωματείων να συνυπογράψουν αυτή την επιστολή, άκριτα και βιαστικά, χωρίς να μπουν στον κόπο να λάβουν γνώση και της δικής μας τοποθέτησης, ώστε να σχηματίσουν αντικειμενική άποψη. Ιδιαίτερα στενάχωρο είναι το γεγονός ότι το συνυπογράφουν συλλογικότητες που γνωρίζουν εκ των έσω, το διαρκή αγώνα και τις προσπάθειες του Τμήματος Παιδείας και του Δήμου Ρεθύμνης συνολικά, για την εξασφάλιση σχολικών υποδομών, σύγχρονων, ασφαλών και επαρκών για τις ανάγκες του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του.

Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα και την αξία του συνδικαλισμού για τους απανταχού εργαζόμενους. Εγώ η ίδια άλλωστε επί πολλά έτη έχω υπάρξει ενεργό μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ στο Ρέθυμνο, υπηρετώντας από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Αρκεί ο συνδικαλισμός να μην εξαντλείται, κατά περίπτωση, στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων που δεν ωφελούν, εν τέλει, κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, το Τμήμα Παιδείας όπως και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, είναι στη διάθεση είτε μεμονωμένων πολιτών είτε συνεργαζόμενων με το Δήμο, οργανωμένων συλλογικοτήτων, για να συζητάμε και να λύνουμε από κοινού κάθε θέμα που ανακύπτει».

Απάντηση αντιδημάρχου Παιδείας κας Ελευθεριάδου στον Δάσκαλο 9ου Δημοτικού Σχολείου κ. Τρουλλινό

Παράλληλα, η αντιδήμαρχος παιδείας απαντά και στην επιστολή δασκάλου του 9ου δημοτικού σχολείου που φιλοξένησαν στο φύλλο της Τρίτης τα «Ρ.Ν.».

Η κα Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, αναφέρει:

«Με αφορμή την επιστολή του Εκπαιδευτικού 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου κ. Τρουλλινού Γ., την οποία φιλοξενήσατε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας σας, και δεδομένου ότι με εγκαλεί προσωπικά σε παρέμβαση, καταλογίζοντάς μου, κατ’ επέκταση και στο Τμήμα Παιδείας, ανεπαρκή διαχείριση στο θέμα αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στο σχολείο που διδάσκει, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Ο κ. Τρουλλινός όφειλε να γνωρίζει και θα μάθαινε αν μας ρωτούσε ότι η υποχρέωση του Δήμου Ρεθύμνης και του Τμήματος Παιδείας του είναι η προμήθεια των σχολικών μονάδων με μάσκες και αντισηπτικά, τα οποία χορηγεί το αρμόδιο Υπουργείο. Η ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας, οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισης εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν ορθώς ανατεθεί στον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Κρήτης αφού η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, πόρους και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής βασισμένης σε αυστηρά, διεθνώς εγκεκριμένα, υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εν προκειμένω, οι προαναφερόμενοι φορείς, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, διαχειρίζονται θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, την εμφάνιση κρουσμάτων, την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου κλπ. σε σχολεία του Ρεθύμνου.

Σαφώς και ο Δήμος Ρεθύμνης και όλες οι υπηρεσίες τους προστρέχουν και συνδράμουν το έργο των υπευθύνων για το θέμα υπηρεσιών. Πάντοτε όμως, εφόσον ζητηθεί η βοήθειά μας και σεβόμενοι πλήρως τόσο τη νομοθεσία όσο και το πλαίσιο ευθύνης και τις αρμοδιότητες της κάθε αρμόδιας υπηρεσίας.

Όσο για την χορήγηση των απαιτούμενων ειδών προσωπικής προστασίας των μαθητών, ο Δήμος προέβη, όπως έπραξε και σε όλα τα σχολεία του Ρεθύμνου, στην παροχή των υλικών, αμέσως μόλις τα παρέλαβε. Ελλείψεις, δεν υπάρχουν στο 9ο Δημοτικό, ούτε σε αντισηπτικά ούτε σε μάσκες, όπως άλλωστε με διαβεβαίωσε, στο πλαίσιο τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παπαδομανωλάκης Κώστας, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του για τα ανακριβή, παραπλανητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή του συγκεκριμένου δασκάλου.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι, ως θεσμική εκπρόσωπος του Τμήματος Παιδείας Δ.Ρ., αλλά και ως γιατρός, την ανησυχία, τον προβληματισμό, το φόβο και όλα όσα διακατέχουν όχι μόνον τον κ. Τρουλλινό αλλά όλους μας, από την πρωτόγνωρη κι επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

Κατανοώ επίσης την αγανάκτησή του από την ανεπίτρεπτη αδιαφορία ή επικίνδυνη άγνοια οικογενειών μαθητών, με υποψία ή -ακόμη χειρότερα- επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των μελών τους, οι οποίοι επιλέγουν να θέσουν σε κίνδυνο όλη τη σχολική κοινότητα, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της πανδημίας.

Αυτό όμως, δεν νομιμοποιεί τον εκάστοτε εκπαιδευτικό ή συμπολίτη, να εκτοξεύσει καταγγελίες θίγοντας, και μάλιστα αδικαιολόγητα, με επιχειρήματα που στερούνται αλήθειας ή/και ρεαλιστικής βάσης, όχι μόνον θεσμικά πρόσωπα αλλά και δημοτικές υπηρεσίες που έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι σέβονται και υποστηρίζουν με κάθε διαθέσιμο μέσο και όλες τους τις δυνάμεις, τις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».