7 °C Rethymno, GR
18/01/2021

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Τι γίνεται με τη συλλογή Εκκεκάκη;

*Ακόμη βρίσκεται στις αποθήκες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης;

Πάνε τρία χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός Ρεθεμνιώτης κρητικολόγος, συλλέκτης και ιστοριοδίφης Γιώργος Εκκεκάκης. Ήταν στις 27 Ιουνίου του 2017.

Ένας άνθρωπος ο οποίος με τη στάση του τίμησε τα γράμματα -εκπαιδευτικός ο ίδιος- και αφιέρωσε τον χρόνο του όσο λίγοι στη συλλογή, διάσωση και καταλογράφηση σημαντικών κρητικών πηγών. Από τους πλέον γνωστούς συλλέκτες, διέθετε την περιουσία του στην αγορά σπάνιων εγγράφων ή βιβλίων με κρητολογικό, κυρίως, περιεχόμενο.

Είχε χωρίς αμφιβολία αφιερωθεί στον σκοπό αυτό -ενώ συχνά συμμετείχε σε δημοπρασίες- προκειμένου να αποκτήσει σπάνια για τη ρεθεμνιώτικη και κρητική ιστορία αρχεία.

Ο Ρεθεμνιώτης αυτός, τρία χρόνια πριν τον θάνατο του, στις 16 Ιουνίου 2014, είχε δημόσια εκφράσει τη βούληση του να δωρίσει τη συλλογή του στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης. Η οποία πρέπει να ενημερώσει την κοινή γνώμη του Ρεθύμνου τι γίνεται με την πολύ σημαντική αυτή δωρεά.

Το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.»

Σε σχετικό ρεπορτάζ τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» τότε με τίτλο «Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου – Πολύτιμη δωρεά του Γιώργου Εκκεκάκη» σημείωναν:

«Την πολύτιμη, προσωπική συλλογή των εντύπων του, αποφάσισε να δωρίσει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, κατόπιν επιθυμίας και της οικογένειάς του ο κ. Γεώργιος Εκκεκάκης.

Τη σημαντική αυτή απόφαση για τη δωρεά, γνωστοποίησε το εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης με χθεσινή δημοσίευση ευχαριστήριας επιστολής προς τον κ. Εκκεκάκη, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

«Κύριε Εκκεκάκη,

Το εφορευτικό συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν, ευχαριστούμε θερμά την οικογένειά σας και εσάς προσωπικά που μας κάνατε γνωστή την επιθυμία σας να εκχωρήσετε στη Βιβλιοθήκη μας όσα έντυπα έχετε συγκεντρώσει, ύστερα από προσπάθειες πολλών δεκαετιών, χωρίς κανένα υλικό ή άλλο αντάλλαγμα.

Η επιστολή σας βρήκε το εφορευτικό συμβούλιο σε συνεδρία για την αποδοχή άλλης μεγάλης δωρεάς και, φυσικά μόλις ενημερώθηκε για την πρόθεσή σας, σας απαντά ότι αποδέχεται ομόφωνα την προσφορά σας. Ταυτόχρονα, σας ενημερώνουμε ότι οι βιβλιοθηκονόμοι Αθηνά Βερνάρδου και Μαριάννα Ρουκουνάκη, στελέχη της Βιβλιοθήκης μας, είναι στη διάθεσή σας να πραγματοποιήσουν μια πρώτη αυτοψία, όπως το ζητάτε, των όσων πρόκειται να μας προσφέρετε.

Έπειτα σας παρακαλούμε να έχουμε, όπως επίσης το ζητάτε, μια συνάντηση στον χώρο της Βιβλιοθήκης ή όπου εσείς επιθυμείτε, ακόμη και στο ιδιόκτητο πλέον κτήριο της, προκειμένου να συζητήσουμε τη διαδικασία της παράδοσης, ούτως ώστε αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Δεν σας κρύβουμε τη χαρά μας για την απόφασή σας, ούτε και την υπόσχεσή μας, ότι η σπουδαιότατη και σημαντικότατη προσωπική σας συλλογή σπάνιων κατά το πλείστον και μοναδικών εντύπων, θα τύχει της καλύτερης φιλοξενίας και αξιοποίησης στο νέο λαμπρότατο κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου».

Και η ευχαριστήρια επιστολή κατέληγε: «Τώρα που το πολυπόθητο κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου ολοκληρώνεται, η δωρεά αυτή είναι μια πολύτιμη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία της. Οι θερμές μας ευχαριστίες, που επιλέξατε τη βιβλιοθήκη μας για την προσφορά σας αυτή, είναι ειλικρινείς και πάντα ισχυρές».

Στο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι μετά απ’ αυτήν την επιστολή ο κ. Εκκεκάκης γνώρισε την επιθυμία της οικογένειάς του και του ίδιου να εκχωρήσουν στη Βιβλιοθήκη την πολύτιμη προσωπική του συλλογή εντύπων.

Αυτά ανέφερε τότε στην επιστολή του που είχε στείλει στον Γ. Εκκεκάκη το εφορευτικό συμβούλιο της κεντρικής βιβλιοθήκης -και την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα- αποδεχόμενο όχι μόνον ομόφωνα τη  δωρεά αλλά αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι «η σπουδαιότατη και σημαντικότατη προσωπική σας συλλογή σπάνιων κατά το πλείστον και μοναδικών εντύπων, θα τύχει της καλύτερης φιλοξενίας και αξιοποίησης στο νέο λαμπρότατο κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου».

Τι γίνεται τώρα με τη συλλογή;

Αυτά σημειώνονταν στις 16 Ιουνίου 2014. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο δωρητής έφυγε από τη ζωή, αλλά σχετικά με τη συλλογή Εκκεκάκη ουδεμία ενημέρωση έχει υπάρξει από τη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Ρεθύμνης. Έχει παραληφθεί στο σύνολο της; Τι αφορά; Που βρίσκεται; Ποια είναι η τύχη της;

Προτίθεται και τι να κάνει το εφορευτικό συμβούλιο;

Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν χωρίς αμφιβολία απαντήσεων καθώς η συλλογή Εκκεκάκη θεωρείται εκ των κορυφαίων κρητολογικών συλλογών στον κόσμο!

Παρ’ ότι οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, εν τούτοις πιστεύουμε ότι προ πολλού ο χρόνος έχει παρέλθει και θα έπρεπε ήδη η βιβλιοθήκη Εκκεκάκη να κοσμεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης και να είναι προσβάσιμη στο Ρεθεμνιώτικο και όχι μόνο κοινό.

Εκτός και εάν -κάτι που δεν επιθυμούμε να πιστέψουμε- η πραγματική βούληση των αποδεκτών της δωρεάς δεν ήταν αυτή που είχε δημόσια εκφραστεί στην από 16 Ιουνίου 2014 ευχαριστήρια επιστολή προς τον δωρητή.