15 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει ο «Τόπος του Βοσκού στα Ανώγεια»

-Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου πρόσβασης

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το υπαίθριο θεματικό πάρκο στα Ανώγεια, που στόχο έχει την ανάδειξη των κτηνοτροφικών και τυροκομικών προϊόντων της περιοχής μέσα από την παραδοσιακή αναβίωση του τρόπου παραγωγής τους. Ο λόγος για τον «Τόπο του βοσκού», ένας χώρος που θα αναβιώνει η παραδοσιακή κτηνοτροφία, το άρμεγμα, η τυροκόμηση και όλη η διαδικασία των κτηνοτροφών με ξεχωριστή πανοραμική θέα, θα αναπαριστάται βιωματικά μέσα από το θεματικό πάρκο που κατασκευάστηκε στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων.

Το έργο εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων ΟΣΑΠΥ με προϋπολογισμό 952.707 ευρώ.

Το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες που αφορούν στην «Κατασκευή οδού προσπέλασης στον τόπο του Βοσκού».

Το έργο προϋπολογισμού 91.500,00 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης, περιλαμβάνει την κατασκευή της οδού για την προσπέλαση στο θεματικό πάρκο «Τόπος του Βοσκού Δήμου Ανωγείων», προκειμένου να γίνει όσο δυνατόν πιο βατή η επίσκεψη των πολιτών και επισκεπτών στο θεματικό πάρκο για την ανάδειξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή της οδού προσπέλασης από την επαρχιακή οδό 33 «Ανώγεια – Ιδαίον Άντρον» στο θεματικό πάρκο «Τόπος του Βοσκού Δήμου Ανωγείων». Υπάρχει ήδη διανοιγμένη αγροτική οδός για την οποία θα χρειαστούν γενικές εκσκαφές για βελτίωση της βατότητάς της σε ορισμένα σημεία, διάστρωση με σκυρόδεμα, φυτεύσεις και κατασκευή ρείθρων και τάφρων με υποδομή για μελλοντικό ηλεκτροφωτισμό.

Όπως ανάφερε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, καλώς εχόντων των πραγμάτων και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα το πάρκο θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο και τη διαχείρισή του θα αναλάβει κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση της περιοχής.

Ο Τόπος του Βοσκού θα είναι ένας χώρος προσομοίωσης – αναπαράστασης της διαδικασίας της ζωής του κτηνοτρόφου των Ανωγείων.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων θα λαμβάνουν χώρα οι κουρές των προβάτων και θα εξηγούνται βιωματικά όλες οι δραστηριότητες του βοσκού.

Στο μιτάτο θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε με την παραδοσιακή μέθοδο να γίνεται η τυροκομική επίδειξη στους επισκέπτες αλλά και στους μαθητές.

Θα περιλαμβάνονται επίσης κοινόχρηστοι εσωτερικοί χώροι για διαδραστική εκμάθηση και ανάπτυξη έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα την ποιμενική ζωή.

Ο «Τόπος του Βοσκού» χωροθετείται σε εκτός σχεδίου γήπεδο σε απόσταση περίπου 1 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού των Ανωγείων με εμβαδόν 6.644,10 τ.μ.

Η κεντρική ιδέα ανάπτυξης του «Πάρκου» είναι η δημιουργία μιας βιωματικής διαδρομής, μέσω ενός μονοπατιού, που θα συνδέει τα διάφορα τμήματά του. Κατά μήκος της διαδρομής αυτής τοποθετούνται ενδεικτικά τα μιτάτα με τις ανάλογες χρήσεις τους.

Το Θεματικό Πάρκο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κτίσματα:

– Εκθετήριο, με εμβαδόν 208,14 τ.μ.

– Δίδυμο μιτάτο (Υφαντικής και Βοσκού), με εμβαδόν 69,44 τ.μ.

– Τυρόσπιτο ή Κλειδόσπιτο, με εμβαδόν 42,75 τ.μ.

– Μιτάτο Βοσκού με κούμο, μάντρα εριφίων και χώρο τυροκόμησης, με εμβαδόν 50,24 τ.μ.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανέφερε: «Θέλαμε να οργανώσουμε ένα μέρος όπου με σύγχρονο τρόπο θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν όλη την οικονομία που παράγεται μέσα από την κτηνοτροφία. Η οικονομία αυτή είναι η τυροκόμηση, η υφαντική, το κρέας. Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκε ένα σύμπλεγμα από μιτάτα, μάντρες και τυροκομεία και ένα αμφιθέατρο σε σχήμα αλωνιού, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να ξεναγούνται και να λαμβάνουν γνώση για τη ζωή του βοσκού, τα εργαλεία του, πως γίνεται η κουρά, η τυροκόμηση και η υφαντική. Παράλληλα θα υπάρχει και ένας χώρος εστίασης, όπου θα μπορούσαν να γευτούν τα προϊόντα του Ψηλορείτη. Θεωρούμε ότι εφόσον το πάρκο έχει ολοκληρωθεί και τώρα ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου πρόσβασης θα είμαστε τον Μάρτιο έτοιμοι για να λειτουργήσει».