17 °C Rethymno, GR
05/12/2020

ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο Ο.Α.Κ.

Τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι

Ετοιμάζεται ένα ακόμα συνοδό έργο για να καταλήγει το νερό με φυσική ροή στη δεξαμενή

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ύδρευσης του Ρεθύμνου, που αφορά στην κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι. Ένα έργο που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να ενταχτεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ωστόσο τελικός θα χρηματοδοτηθεί από το νέο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 21 εκ. ευρώ, όπως πρόσφατα ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ωστόσο μετά την ένσταση που υπήρξε στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε, απαιτήθηκε η επαναδημοπράτησή του με συμπληρώσεις και βελτιώσεις, που είχαν να κάνουν με εξειδικεύσεις στη γεωλογική μελέτη, αλλά και διαδικασίες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας του διυλιζόμενου νερού. Οι συμπληρώσεις αυτές ανεβάζουν το κόστος του έργου κατά 2 εκ. ευρώ. Ήδη ο Ο.Α.Κ. έχει λάβει δέσμευση με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να υπάρχει χρηματοδότηση για το επιπλέον κόστος.

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προχωρά ένα ακόμα συνοδό έργο που είναι απαραίτητο έτσι ώστε το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στην δεξαμενή στα Πευκάκια και στην συνέχεια να υδρεύει την πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις. Η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Νίνο είναι σε εξέλιξη από τον Ο.Α.Κ., ωστόσο για το έργο αυτό θα αναζητηθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίνος: «Προσπαθούμε ταυτόχρονα με το μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου να κάνουμε και τους αγωγούς και την δεξαμενή, έτσι ώστε να φεύγει το νερό με φυσική ροή σε όλο το Ρέθυμνο στην περιοχή Καστελακίων. Αυτό έχει προχωρήσει με την έννοια ότι έχουμε κάνει εμείς την μελέτη σαν Ο.Α.Κ., στείλαμε τις επιστολές προς το Δασαρχείο και προς τον Δήμο για την παραχώρηση του χώρου -που είναι απαραίτητη προϋπόθεση- και παράλληλα εκκρεμεί το θέμα της χρηματοδότησης. Αυτό το συνοδό έργο, στην ουσία θα εξασφαλίσει ότι θα πηγαίνει με φυσική ροή το διυλισμένο νερό στην δεξαμενή χωρητικότητας 1.500 κυβικών, στην περιοχή Πευκάκια και από εκεί με φυσική ροή χωρίς αντλήσεις θα καλύπτει όλη την πόλη (Τρία Μοναστήρια, Γάλλος, κτλ.). Από τον αγωγό που ήδη έχουμε, της ΔΕΥΑΡ, προβλέψαμε να δώσουμε νερό στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΡ και από εκεί και πέρα η ίδια, μπορεί να τροφοδοτεί όλες τις δεξαμενές και να δίνει στην πόλη διυλισμένο νερό, άριστης ποιότητας. Η δεξαμενή που βρήκαμε, λύνει το θέμα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Έχει γίνει η μελέτη της οριζοντιογραφίας από τον Ο.Α.Κ., δηλαδή από πού θα περάσουν οι αγωγοί μας και στείλαμε μια επιστολή με τον κ. Μαμαγγάκη και ενημερώσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού που έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει το έργο. Ήταν επιτακτική η ανάγκη που πλέον θα τη δρομολογήσει ο Ο.Α.Κ. Αν ο Δήμος μας κάνει την παραχώρηση του χώρου, εφόσον έχουμε ήδη κάνει την έρευνά μας κτηματολογικά και στο Δασαρχείο και κατόπιν συνεννόησης και αυτοψίας, το σημείο χαρακτηρίστηκε αποχαρακτηρισμένο. Άρα το μόνο που λείπει είναι η παραχώρηση από τον Δήμο και πρόκειται για μία πολύ εύκολη διαδικασία. Χρειαζόμαστε περίπου δύο στρέμματα. Την χρηματοδότηση θα την βρούμε, έχω ήδη κάνει συζήτηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, όταν ήρθε για την ένταξη του έργου και συμφώνησε. Πρέπει να στείλουμε προϋπολογισμούς πάνω στην Αθήνα και να ανέβουμε και εμείς, για να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση. Λόγω του ότι το πρόγαμα «Αντώνης Τρίτσης», έχει τη δυνατότητα, να χρηματοδοτήσει αρκετές παρόμοιες ενέργειες, πιστεύω ότι το έργο, θα την λάβει».