23 °C Rethymno, GR
22/09/2020

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τοπία οικολογικής σπουδαιότητας και μοναδικής βιοποικιλότητας σε όλη την Κρήτη

Το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ο Ψηλορείτης, η Δίκτη, η νήσος Χρυσή είναι προεξέχοντες πρεσβευτές της σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου και αναδεικνύουν την ανάγκη για την προστασία και διατήρησή του

Στην βιοποικιλότητα και στην επιβεβλημένη ανάγκη προάσπισης και διατήρησής της παγκοσμίως, είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται αύριο 5 Ιουνίου και κάθε χρόνο την ίδια μέρα όπως έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ από το 1972 προκειμένου το παγκόσμιο κοινό να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., η μεταβολή ή η καταστροφή κάθε στοιχείου που συνθέτει τον ιστό της βιοποικιλότητας επηρεάζει συνολικά το σύστημα ζωής των ειδών και έχει, συσσωρευτικά, αρνητική συνέπεια στο βιοτικό περιβάλλον. Εκτιμάται δε, ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, ένα στα τέσσερα γνωστά είδη θα έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, της 5ης Ιουνίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προώθησε σε αρμόδιες Υπηρεσίες, φορείς, Δήμους και Υπουργεία, ενημερωτικό φυλλάδιο αφύπνισης για το Κρητικό δασικό περιβάλλον, το οποίο είχε αρχικά εκδοθεί για να επικοινωνήσει τον συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου) αλλά δεν προωθήθηκε, λόγω της έναρξης των προληπτικών μέτρων για την πανδημία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της: «Οι παγκόσμιες συνθήκες αποκλεισμού και καραντίνας που επέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε τις προγραμματισμένες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Με την ισχυρή πεποίθηση ότι, αυτή η μέρα της 21ης Μαρτίου πέρασε αλλά ο συμβολισμός της δεν χάθηκε, υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου ως ορόσημο που φέρει τα ίδια μηνύματα για τη βιωσιμότητα, την αειφορία, το περιβάλλον και το ανθρώπινο είδος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επιλέχθηκε από τον Ο.Η.Ε. να είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα και στην επιβεβλημένη ανάγκη προάσπισης και διατήρησής της παγκοσμίως. Βλέποντας το περιβάλλον και το τοπίο με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και υψηλού καθήκοντος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αναδεικνύοντας θέματα της βιοποικιλότητας του τόπου μας, καθώς και την κρισιμότητα διατήρησής της για την υγεία και ασφάλεια του ανθρώπου».

Παράλληλα, σε μήνυμά της η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, τονίζει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει ως υψηλή προτεραιότητα την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωφέλειας των φυσικών αγαθών και επισημαίνει ότι: «Αποτελεί τον θεματοφύλακα του Κράτους στην περιφέρεια αναφορικά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την τοπική ανάπτυξη και ευημερία καθώς και τη διασφάλιση των πόρων για τις μελλοντικές γενιές. Συλλογικό καθήκον του φορέα αποτελεί η άμεση εξυπηρέτηση και παροχή άριστων υπηρεσιών στους πολίτες, η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών και η εκπόνηση του δασολογίου, η θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών και ειδών με σύγχρονες προδιαγραφές διατήρησης και ανάδειξης, η συνεχής εποπτεία και ο έλεγχος του αναπτυξιακού σχεδιασμού στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας».

«Καλούμαστε να επαναπροσδιοριστούμε σε σχέση με την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος»

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δεν παραλείπει στο μήνυμά της να τονίσει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον, τονίζοντας: «Ιδιαίτερα τώρα, που η πανδημία μας καλεί επιτακτικά και συλλογικά να επαναπροσδιοριστούμε σε σχέση με την προστασία και διαχείριση του οικουμενικού περιβάλλοντος και να αντιληφθούμε ότι, η απώλεια και συρρίκνωση της βιοποικιλότητας σημαίνει την καταστροφή του ζωτικού πλαισίου που υποστηρίζει την ίδια την ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, η Κρήτη διαθέτει τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και οικολογικής σπουδαιότητας, σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας.

 «Στον τόπο μας, τα μεσογειακά οικοσυστήματα διακρίνονται για την πλούσια βιοποικιλότητα με μεγάλο ενδημισμό ειδών (201 ενδημικά είδη δέντρων στη Μεσόγειο, κατ’ εκτίμηση) και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπίου που έχει δημιουργηθεί από τη διαχρονική αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Η Κρήτη χαρακτηριστικά περιγράφεται ως μια μικρογραφία των έξι ηπείρων και αποτελεί ένα μοναδικό μωσαϊκό επιφανειών με απόκρημνα βουνά, δεκάδες φαράγγια, ενδημικά φυτά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οροπέδια. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και οικολογικής σπουδαιότητας συναντώνται από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ο Ψηλορείτης, η Δίκτη, η νήσος Χρυσή είναι μόνο οι προεξέχοντες πρεσβευτές της σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου και αναδεικνύουν την ανάγκη για την προστασία και διατήρησή του.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει πρωταρχικό ρόλο και ενεργή δράση στους τομείς της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ενώ συνεργάζεται διαχρονικά με άλλους φορείς και ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση στην περιφέρεια, σε προγράμματα και δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης. Οι Περιβαλλοντικές και οι Δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη δασική ανάπτυξη και τις δασικές χαρτογραφήσεις, ενώ καλούνται καθημερινά να δώσουν λύσεις και να επιβάλλουν όρους και προϋποθέσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και παραβατικότητας, όπως είναι οι αλλαγές χρήσεων γης, η αποψίλωση δασών και δασικών εκτάσεων, η υπερβόσκηση, η ερημοποίηση, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες φυτών και ζώων, οι παράνομες υλοτομίες, το παράνομο κυνήγι, η εντατική γεωργία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Παράλληλα, η κ. Κοζυράκη, παραθέτει μια σειρά αποφάσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι 5 Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης την τελευταία 20ετία προκειμένου να αναδείξουν, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν την βιοποικιλότητα στο νησί. Ειδικότερα, έχουν προχωρήσει στην θεσμική κήρυξη:

  • Εννέα (9) φυσικών περιοχών και ειδών ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης
  • Ενός Προστατευόμενου Τοπίου
  • Ενός Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού

Επιπλέον, υπάρχουν συνολικά στην Κρήτη: 82 Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, 54 Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και τρία Εκτροφεία θηραμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης: Η Διεύθυνση Δασών Χανίων λειτουργεί υποδειγματικά και διαχειρίζεται, για εξήντα χρόνια, το φαράγγι της Σαμαριάς του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων. Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου διασφαλίζει τη διατήρηση και βιωσιμότητα του Αισθητικού Δάσους του Βάι ενώ, τέσσερις επιπλέον φυσικές περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως Προστατευτικά δάση.

Ετησίως εκδίδονται Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις (Δ.Α.Δ.), οι οποίες ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την απαγόρευση βοσκής, την υλοτομία δασικών δέντρων και τη συλλογή και διαχείριση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Και προσθέτει η κ. Κοζυράκη ότι: Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μία εκ των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής, αρμόδια ιδίως για την προστασία και διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, λειτουργεί ένα σύγχρονο δίκτυο παρακολούθησης βροχομετρικών και σταθμημετρικών δεδομένων, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια της Κρήτης και αποτελείται από 21 συμβατικούς βροχομετρικούς, 12 αυτόματους μετεωρολογικούς και 15 αυτόματους υδρολογικούς σταθμούς, ενώ επιπλέον, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 5.000 άδειες υδάτων. Είναι η περιβαλλοντική υπηρεσία που υλοποιεί, επικαιροποιεί και εξειδικεύει το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών για το υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης.

Άλλη υπηρεσία της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού είναι αρμόδια ιδίως για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής στην Κρήτη ενώ εκδίδει, κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία, 75 Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ετησίως για έργα επενδύσεων και υποδομών.

Το μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θεσπίστηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται από το έτος 1974 και κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής αλλά και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να αφυπνίσει τη συνείδησή του, να αυξήσει την ευαισθητοποίησή του με απώτερο στόχο την ανάληψη δράσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή στη χώρα μας πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας, καθώς ο άφθονος φυσικός της πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της, καθώς και η νησιωτικότητά της την καθιστούν μια περίπτωση μοναδική στο είδος της, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην διαρκή προσπάθεια της να βελτιώσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα για θέματα που άπτονται στην προάσπιση, στην θωράκιση και στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διέπει.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει μνεία σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της απόφασης MEPC.280(70) που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee – MEPC) κατά την εβδομηκοστή Σύνοδό της, από 01 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, η οποία αφορά στην υποχρέωση για χρήση καυσίμου των πλοίων μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο έως 0.5% m/m.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2020, ας δεσμευτούμε όλοι σε συμπεριφορές σεβασμού του περιβάλλοντος και την ανάληψη πρωτοβουλιών και συμμετοχής μας σε εθελοντικές δράσεις προστασίας αυτού. Ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό, μια σχέση αμφίδρομη, με βασικό στόχο την διατήρηση της περιβαλλοντολογικής υγείας του πλανήτη. Είναι υποχρέωση όλων μας να την κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές».