22 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Τους πρώτους επισκέπτες υποδέχονται σήμερα τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

Ένα κατάλυμα καραντίνας στον νομό και εννέα οι γιατροί που έχουν συνάψει συμβάσεις με τις μονάδες που θα λειτουργήσουν

Με σαράντα ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές και μεγάλες, ξεκινά η τουριστική περίοδος στο Ρέθυμνο. Ένας μεγάλος αριθμός θα ανοίξουν σήμερα ενώ τα υπόλοιπα θα επαναλειτουργήσουν έως το τέλος της εβδομάδας. Οι πρώτοι τουρίστες που θα έρθουν στην πόλη μας θα είναι από τη Γερμανία και την Εσθονία. Προς το παρόν τουλάχιστον οι ξενοδόχοι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες, καθώς οι πληρότητες για τον μήνα είναι χαμηλές και δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 25%. Περαιτέρω πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι τέσσερις μεγάλες αγορές, οι οποίες αποτελούν σημαντική τουριστική δεξαμενή για το Ρέθυμνο που υποδέχονταν χιλιάδες επισκέπτες, όπως είναι η Ρωσία, η Σουηδία, η Αγγλία και το Ισραήλ είναι κλειστές προς το παρόν τουλάχιστον για ταξίδια. Αν οι αγορές αυτές δεν ανοίξουν το προσεχές διάστημα οι τουριστικές απώλειες θα είναι τεράστιες για τους επιχειρηματίες του νομού.

Οι ξενοδόχοι, αν και προβληματισμένοι, με το πρωτόγνωρο και ετεροχρονισμένο άνοιγμα της σεζόν έχουν προετοιμαστεί και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την τελευταία στιγμή μάλιστα δηλώθηκε από επιχειρηματία του Ρεθύμνου και διαθέσιμη μονάδα που θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο καραντίνας που θα φιλοξενεί ύποπτα περιστατικά με covid 19, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων από τη μέχρι πρότινος υποχρέωση τους να διαθέτουν δωμάτια απομόνωσης-καραντίνας στις μονάδες τους. Πρόκειται για ξενοδοχείο 110 κλινών.

Παράλληλα ο σύλλογος ξενοδόχων έχει μεριμνήσει και όλα τα ξενοδοχεία έχουν συνάψει συμβάσεις με γιατρούς -9- στον αριθμό, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τα καταλύματα και θα ειδοποιούνται σε κάθε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, προκειμένου να εξετάζουν τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού. Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν ένα έντυπο (το PLF Passenger Locator Form) τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το check-in, για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode (QR – quick response), βάσει του οποίου οι Αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξή του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. το οποίο αφορά 14 χώρες και τέσσερα κρατίδια, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μια πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη). Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία, εξαιτίας του βεβαρημένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Παράλληλα, αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ταξιδιωτών από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

 

Ανοίγουν σήμερα τα πρώτα ξενοδοχεία

Ανοίγουν σήμερα τα πρώτα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου εγκαινιάζοντας τη νέα τουριστική περίοδο με επισκέπτες κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και την Εσθονία, όπου θα φτάσουν με πτήσεις τσάρτερ από τα δυο αεροδρόμια του νησιού, ενώ σταδιακά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένεται να λειτουργήσουν περί τα 25 ξενοδοχεία. Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 15-25%. Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, ωστόσο οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και παρά τις δεδομένες οικονομικές απώλειες να ανοίξουν τις μονάδες τους. Τόσο οι ίδιοι όσο και το προσωπικό τους έχουν εκπαιδευτεί από τα σεμινάρια που έγιναν από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης και την περιφέρεια και έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση για να τηρήσουν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει θέσει το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν τυχόν ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που τυχόν καταγραφούν σε κάποια μονάδα.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσει τελικά και στο Ρέθυμνο ένα ξενοδοχείο καραντίνας, οπότε οι ξενοδόχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν στις μονάδες τους δωμάτια απομόνωσης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Επίσης οι ξενοδόχοι έχουν συνάψει συμβάσεις με γιατρούς, όπως προβλέπεται, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τις μονάδες και θα καλούνται σε κάθε περίπτωση όπου αυτό είναι απαραίτητο. Μέχρι στιγμής εννέα είναι συνολικά οι γιατροί που έχουν συνάψει τις σχετικές συμβάσεις με τα ξενοδοχεία ενώ, αν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξει μέριμνα μετά από συνεργασία του συλλόγου ξενοδόχων με τον ιατρικό σύλλογο, ώστε ο αριθμός τους να αυξηθεί.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων το πρώτο πενθήμερο του μήνα θα επαναλειτουργήσουν περίπου 25 ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων δέκα μεγάλα, δηλαδή με περισσότερες από 200 κλίνες. Οι πληρότητες και τον Ιούλιο συνεχίζουν να κυμαίνονται από 15-20%. Η σεζόν ξεκινάει με τουρίστες από Γερμανία και Εσθονία. Αύριο (σήμερα) είναι προγραμματισμένες 60 πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, απλά μέχρι και πριν μία εβδομάδα ήταν αβέβαιο αν αυτές οι πτήσεις θα πραγματοποιούνταν, με βάση το ποιες έχουν πάρει άδεια να πετάξουν.

Γιατρό πρέπει να έχουν όλα τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πάνω από 50 κλίνες. Οι γιατροί γι’ αυτά τα μεγάλα καταλύματα που πρόκειται να ανοίξουν 1η Ιούλη επαρκούν. Υπάρχει ένας γιατρός στον Πλακιά, ο οποίος θα καλύψει όλα τα νότια παράλια, ένας στο Μπαλί. Οι υπόλοιποι (8) είναι στα πλαίσια του δήμου Ρεθύμνης και νομίζω είναι αρκετοί. Ενδεχομένως να πιστοποιηθούν και άλλοι στην πορεία, απλά προς το παρόν είναι πιστοποιημένοι 10, όπως μας έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος. Δωμάτια καραντίνας-απομόνωσης δεν έχουμε ετοιμάσει, αφού ανακοινώθηκε ότι ανοίγει ξενοδοχείο Covid – 19 στο Ρέθυμνο. Το Σάββατο το βράδυ έκλεισε η συμφωνία», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης.

 

Καμία κινητικότητα στις κρατήσεις

Στο μεταξύ οι τουριστικές κρατήσεις συνεχίζουν να εισρέουν με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής εικόνα για τους τουριστικούς μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, για τους οποίους καθοριστικοί θα είναι οι δείκτες της πανδημίας του κορονοΐού, μετά και την άφιξη των πρώτων επισκεπτών τον Ιούλιο.

Η εξαίρεση μεγάλων παραδοσιακών αγορών του Ρεθύμνου, όπως της Ρωσίας, της Σουηδίας, της Αγγλίας και του Ισραήλ από τις χώρες που επιτρέπεται η προσέλευση επισκεπτών προκαλεί μεγάλη επιφυλακτικότητα στους επιχειρηματίες-ξενοδόχους, καθώς θα στερηθούν οι μονάδες τους Ρεθύμνου έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Όπως σχολίασε ο κ. Μπιρλιράκης, τα μηνύματα δεν είναι θετικά αφού αφενός οι κρατήσεις ακόμα δεν έχουνε επανεκκινηθεί σε βαθμό ικανοποιητικό και αφετέρου η ακύρωση προγραμματισμένης πτήσης από τη Σουηδία δημιουργεί αρνητικά δεδομένα καθώς το Ρέθυμνο αλλά και τα Χανιά ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στις σκανδιναβικές αγορές. «Το κλίμα έχει αλλάξει μόνο προς ένα αρνητικό πρόσημο. Η Σουηδία έκλεισε, ενώ είχε προγραμματίσει 4 Ιουλίου την πρώτη πτήση της. Μας ενημέρωσαν επίσημα οι συνεργάτες ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί πτήσεις από τη συγκεκριμένη χώρα. Η δυτική Κρήτη είχε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι τουρισμού, που στηριζόταν σε Σκανδιναβούς. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση τώρα από τη Σκανδιναβία, είναι 11 Ιουλίου, από τη Δανία. Πιθανολογείται και η Νορβηγία να ακολουθήσει αμέσως μετά, δηλαδή 12-12 Ιουλίου. Οι Σουηδοί ανακοίνωσαν ότι στις 15 Ιουλίου θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα πράξουν αναλόγως, όπως και η Αγγλία ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε πτήσεις για τις 10-11 του Ιούλη και τελικά χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη ματαίωση των πτήσεων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Όσον αφορά τον Αύγουστο, υπάρχει μία μικρή ροή κρατήσεων, μεμονωμένων και ολιγοήμερων (μονοήμερα και διήμερα). Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για πελάτες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Κρήτη και θα διαμείνουν σε κάθε πόλη, για λίγες μέρες. Ο μαζικός ωστόσο τουρισμός, που αποτελεί τη βάση για να ανεβεί η πληρότητα, δυστυχώς δεν είναι σημαντικός για τους επόμενους μήνες, παρότι ο Σεπτέμβριος δείχνει καλύτερος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Με εννέα γιατρούς έχουν συνάψει συμβάσεις οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου

Εννέα γιατροί από τις ειδικότητες των παθολόγων, γενικών ιατρών, πνευμονολόγων, καρδιολόγων, παιδίατρων, αναισθησιολόγων και ΩΡΛ έχουν ήδη συνάψει σύμβαση με τις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, προκειμένου να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε όποια περίπτωση χρειαστεί. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου υπάρχει καλή συνεργασία με τον σύλλογο ξενοδόχων και αν χρειαστεί επιπλέον ιατρικό προσωπικό τότε θα γίνει νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Έχουμε σαφή εικόνα του τι πρέπει να γίνει με τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου έχουν οριστεί οι ειδικότητες των συνεργαζόμενων γιατρών με τα καταλύματα και έχουμε το αρχείο συνεργαζόμενων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γενικής ιατρικής. Είχαμε στείλει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εννέα γιατροί ανταποκρίθηκαν. Οι γιατροί αυτοί δεν θα βρίσκονται μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά θα καλούνται κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού θα εκτιμώνται από τον κάθε γιατρό που εξετάζει. Επειδή οι γιατροί αυτοί είναι με σύμβαση με το κάθε ξενοδοχείο, προβλέπεται μία πάγια αμοιβή σε μηνιαία βάση, γιατί υπάρχει η υποχρέωση της ετοιμότητας όλο το 24ωρο. Υπάρχει επιπλέον και η αμοιβή από τον ασθενή, την οποία δικαιούται».

 

Στρατηγική συμφωνία του υπουργείου Τουρισμού με την TUI

Στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού υπέγραψαν χθες στην Κω ο υπουργός Tουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κι ο επικεφαλής του ομίλου TUI, Sebastian Ebel.

Αμέσως μετά ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική συμφωνία, με την οποία Ελλάδα και TUI βάζουν κοινό στόχο να φέρουν το 50% των περσινών τουριστών που έφερε η εταιρεία στη χώρα μας – πέρυσι ήρθαν μέσω της TUI 2,8 με 3 εκατ. επισκέπτες.

Ο στόχος αυτός υλοποιείται, όπως είπε, μέσω της συνδιαφήμισης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία η εταιρεία θα συνεργαστεί.

Παράλληλα, σχεδιάζονται κοινές δράσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία της χρονιάς, ενώ εντείνονται οι ενέργειες για την επέκταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στη χώρα μας.