23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΛΥΣΕΙΣ

Το διάστημα της κρίσης

Αυτή η εποχή ή μάλλον το κενό στον αθλητισμό μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα και ως «το διάστημα της κρίσης». Κι αυτό γιατί τώρα θα αποδειχθεί κατά πόσο μπορούν να διαχειριστούν καταλλήλως τα προβλήματα -και είναι πολλά αυτά- που κρατούν στα χέρια τους σαν καυτές πατάτες, οι ιθύνοντες της Γ’ Εθνικής.
Από χθες, σήμερα και στο απώτερο μέλλον, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αλλά και οι ομάδες ξεχωριστά μέσα από τους ομίλους τους συνεδριάζουν, τηλεδιασκέπτονται επιδιώκοντας να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Όχι μόνο για να ξεκινήσουν προπονήσεις με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τα απαραίτητα τεστ-covid (η ΕΠΟ έχει αποστείλει αίτημα στο υπουργείο εσωτερικών να μεσολαβήσει ο ΕΟΔΥ) αλλά και για το πως θα εξελιχθούν αυτά από τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στην 5η αγωνιστική…
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σεζόν μέσα σε τρεις μήνες. Εκτός κι αν πετσοκόψουν -που είναι και το σίγουρο- την προκήρυξη. Τέτοιο δικαίωμα άλλωστε, δίνεται από την ΓΓΑ. Ακόμα όμως κι αυτό να κάνουν, θα υπάρξουν διαφωνίες,
Άλλοι μιλούν για την ολοκλήρωση απλώς του α’ γύρου (κάτι που δεν είναι δίκαιο από τη στιγμή που κάποιες ομάδες έχουν αγωνιστεί εκτός έδρας απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους τους) κι άλλοι πάλι για ακύρωση των υπαρχόντων ομίλων και διάσπασή τους σε ακόμη περισσότερους (17 ή 18) για να μειωθούν οι αγώνες. Η τελευταία περίπτωση, ακούγεται τουλάχιστον σαν ανέκδοτο.
Πριν όμως πάμε στον τρόπο που θα μπορούσε να βρει ένας ευφάνταστος παράγοντας προκειμένου να κλείσει μια χρονιά, ήδη υπάρχουν οι φωνές διαμαρτυρίας. Αυτές έρχονται από τον 9ο όμιλο και τις ομάδες του που εξέδωσαν μια μακροσκελή ανακοίνωση.

Ανάστατος ο 9ος όμιλος και όχι μόνο…

Μέσα σ’ αυτή αναφέρονται διάφορα. Ας παρακολουθήσουμε τα πιο χαρακτηριστικά της αποσπάσματα… «Η Γ’ Εθνική σήμερα στερείται οποιασδήποτε μορφής ενίσχυσης από όλους τους κρατικούς φορείς αλλά και από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.»…
«…Επίσης είναι βέβαιο, ότι λόγω της πανδημίας τα σωματεία και οι παράγοντές τους έχουν οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική καταστροφή. Τέλος, προοδευτικά υπήρξε αδιαφορία από κάθε παράγοντα της αγοράς (χορηγούς και διαφήμιση) να επενδύσουν και να ενισχύσουν τα σωματεία σε ένα ανύπαρκτο οικονομικό και αθλητικό περιβάλλον.
Είναι σαφώς κατανοητό πως η γενικότερη κρίση λόγω της πανδημίας του covid-19 έχει ήδη δημιουργήσει έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό στους παράγοντες των Σωματείων και με δεδομένη, την παρούσα στιγμή, την απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, βάση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που επιβάλλεται από τον ΕΟΔΥ και τη Γ.Γ.Α., χάνουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα από τα ελάχιστα έσοδα, τα εισιτήρια, που είχαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Παράλληλα, αποφασίζεται η επανέναρξη των προπονήσεων χωρίς να υπάρχει σχέδιο και πλαίσιο ασφαλές που να ορίζει τί πρωτάθλημα θα διεξαχθεί. Πώς και πού θα γίνονται τα τεστ; Ποιος θα κρατάει και θα κοντρολάρει το όλο σύστημα; Εμείς ανήκουμε στην Ε.Π.Ο. και στην κατηγορία μας είναι 140 ομάδες….
Πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα; Οι προπονητές μιλούν για 45 μέρες προετοιμασία. Δηλαδή θα κάνουμε 1,5 μήνα προετοιμασία για να έχουμε 1,5-2 μήνες πρωταθλήματος; Υπάρχει λογική;
Πότε θα τελειώσει η σεζόν; Πόσοι και πού θα πάνε αυτοί που θα προβιβαστούν ή θα υποβιβαστούν. Ο υπουργός μιλάει για άμεση αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Πείτε μας θα παίξουμε πρωτάθλημα ή τουρνουά; Κατανοούμε για να εξυπηρετηθεί το ΣΥΣΤΗΜΑ και κάποιοι που το έχουν ανάγκη, χρειάζονται παίκτες. Κατανοητό. ΟΧΙ όμως στην πλάτη μας. ΟΧΙ στην εξαθλίωση των ερασιτεχνικών ομάδων και του ποδοσφαίρου. Μιλάμε για αγάπη του ποδοσφαίρου ή για τον βιασμό του. ΕΛΕΟΣ. Μας κάνετε να τσακωθούμε με ποδοσφαιριστές, με προπονητές για σοβαρά θέματα που πρέπει να λύσετε πρώτα εσείς ή καλύτερα να τα είχατε ήδη λύσει, πριν μας φέρετε σ’ αυτήν την μπερδεμένη – διφορούμενη και τραγελαφική κατάσταση.»
Η ανακοίνωση καταλήγει εύλογα… «Στις τουριστικές περιοχές η σεζόν ξεκινάει τον Μάϊο. Μπορούν οι ποδοσφαιριστές – εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της ομάδας τους; Οι ποδοσφαιριστές της Γ’ Εθνικής είναι ερασιτέχνες. Αντέχουν χωρίς απραξία τόσων μηνών στον ένα χρόνο της πανδημίας να παίζουν Τετάρτη – Κυριακή; Ή θα τελειώσουμε τον Ιούλιο…;»