19 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Το ελεύθερο πια στις ομοσπονδίες

Εκτός από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προετοιμάσει το έδαφος για επιστροφή του κόσμου –σταδιακά και με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθούν αυστηροί κώδικές υγιεινής- στις δουλειές του, σήμερα Τρίτη, λίγο πιο νωρίς στις 2 μ.μ. επίσης, θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του κ. Αυγενάκη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όλων των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, των Λιγκών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και των Συνδέσμων των αθλητών στα ομαδικά αθλήματα, με αντικείμενο τα Υγειονομικά πρωτόκολλα στη σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για μία σύσταση όπου θα περιλαμβάνει και μία σειρά διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν αθλητές και σωματεία προκειμένου να παρέχουν ασφάλεια στα μέλη τους αλλά και στην απανταχού αθλητική κοινότητα.

Αυτό είναι ένα μέτρο που θα ισχύσει άμεσα καθώς εκ πρώτης, στόχος της διακυβέρνησης είναι να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες της να αθληθούν ελεύθερα έστω και σε ατομικό επίπεδο.

Τώρα, όσον αφορά τον διασυλλογικό αθλητισμό, είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί με κάποιες απαραίτητες –και ‘δω- προϋποθέσεις. Για την ώρα ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι η πολιτεία μεριμνά για μία όσο το δυνατόν ασφαλή άθληση και δίνει το ελεύθερο στις ομοσπονδίες αλλά και στις κατά τόπους ενώσεις να διαχειριστούν τα ζητήματα όπως εκείνες θεωρούν σωστό.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης είχε παραθέσει ορισμένα από τα παρακάτω λόγια στη βουλή των Ελλήνων ψηφίζοντας την τροπολογία…. «Για πρώτη φορά σύσσωμη η αθλητική οικογένεια της χώρας κινήθηκε συντονισμένα και ήταν πράγματι συγκινητική η όλη της στάση, τόσο μέσα από το «ζήσε αθλητικά», με τις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα τα οποία πάνε αυτόματα στον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου υγείας, όσο και με τις άμεσες κινήσεις τους να
«κλειδώσουν» τα πρωταθλήματά τους σε χρόνο άμεσο.

Με αυτή τη συμπεριφορά δηλώνουν ότι, ο αθλητισμός έχει αξίες όπως αυτή της αλληλεγγύης, της στήριξης κ.α..

Εδώ όμως είμαι (σ.σ. στη βουλή) για να υπερασπιστώ δύο τροπολογίες, το ντόμπινγκ με χρονική δέσμευση απέναντι στο WADA για να λειτουργήσει ο νέος οργανισμός που δημιουργούμε και επίσης αυτή των αθλητικών ομοσπονδιών.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη περίπτωση, δίνουμε τη δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ (από τη σεζόν 2019-20). Πλέον, κάθε ομοσπονδία μπορεί, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα και έχοντας πάρει τις συμβουλές των ειδικών να φτάσει σε αποφάσεις για το καλό όλων των μελών της. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας ακούσαμε τους ειδικούς και δεν χάσαμε.

Με την παραπάνω κίνηση δίνουμε τη δυνατότητα, είτε να διακοπούν πρωταθλήματα, είτε να μεταφερθούν οι ημερομηνίες. Η διάταξη δίνει την ευκαιρία να παρθούν αποφάσεις στα όργανα με αυξημένη πλειοψηφία κατά ¾ επί του συνόλου των μελών κι αυτό λύνει τα χέρια τους.

Από την πλευρά μας ως πολιτεία, δεν κάνουμε κάτι παραπάνω από το να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες των ομοσπονδιών να πάρουν νόμιμα πλέον τις τύχες των αθλημάτων στα χέρια τους για την αναπροσαρμογή του προγράμματός τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν παρεμβαίνουμε, απλώς με την τροπολογία νομιμοποιούνται να αλλάξουν το πρόγραμμά τους ή να το μεταφέρουν όπως οι ίδιοι κρίνουν πιο σωστά. Εκείνοι με τα αρμόδια όργανά τους δύνανται να κινηθούν όπως επιθυμούν».

Η μπάλα τώρα παίζεται στα γραφεία των ομοσπονδιών. Κι αν στο μπάσκετ έχει αποφασιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος, στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να αναμένουμε γενικές συνελεύσεις επί συνελεύσεων, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και αλλαγές στις διατάξεις των πρωταθλημάτων όπως π.χ. αναδιαρθρώσεις…