11 °C Rethymno, GR
10/04/2020

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το κίνημα του Συμβολισμού στις εικαστικές τέχνες

Ὁ βρυκόλακας

Καθὼς οἱ δαίμονες μὲ τ᾿ ἄγριο μάτι,

θὰ σοῦ ξανάρθω σιγὰ στὸ κρεβάτι

καὶ θὰ γλυστρήσω κοντά σου ἀχνός,

σὰν τὰ φαντάσματα τῆς νυκτός.

 

Ξανὰ θὰ σοῦ δώσω μελαχροινή μου

σὰν τὸ φεγγάρι ψυχρὸ τὸ φιλί μου

καὶ χάδια τέτοια σὰν τοῦ φιδιοῦ

ποὺ σέρνεται πλάι σὲ τάφο νεκροῦ.

 

Καὶ μόλις φέξει ἡ αὐγὴ πελιδνὴ

τὴ θέση μου θὰ ῾βρεις ἐκεῖ ἀδειανὴ

καὶ κρύα ὡς ποὺ νὰ ῾ρθει πάλι τὸ βράδυ.

 

Ὅπως οἱ ἄλλοι μ᾿ ἀγκαλιὲς καὶ χάδι…

στὴ νιότη σου καὶ στὴ ζωή σου ἐδῶ

θὰ βασιλέψω μὲ τὴ φρίκη ἐγώ.

Το παραπάνω ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ αντανακλά το πολύ ιδιαίτερο ύφος και μήνυμα του κινήματος του συμβολισμού, που αναπτύσσεται στη Γαλλία λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο συμβολισμός σε πρώτο επίπεδο αφορά τη λογοτεχνία και την ποίηση αργότερα όμως κυρίως από τη δεκαετία του 1880 η ζωγραφική μαζί με τη γλυπτική εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του. Τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος που ακροβατεί μεταξύ ομορφιάς και γκροτέσκ αποτύπωσης, φλερτάρει με τον θάνατο, με το μοιραίο, το ειρωνικό το αιώνιο, απατώντας τα σχεδόν ταυτόχρονα με τη ζωή, την τυχαιότητα και το εφήμερο.

Το κίνημα του συμβολισμού είναι ένα ιδιότυπο ταξίδι στον κόσμο του φανταστικού, του αλλόκοτου, του σεξουαλικού, του μυστηρίου και του τρόμου. Πάνω από όλα όμως είναι μία σανίδα σωτηρίας για όλους όσους συνθλίβονται από την καθημερινή τους κανονικότητα.

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου διοργανώνουν στο Ηράκλειο σεμινάριο με θέμα «Το κίνημα του Συμβολισμού στις εικαστικές τέχνες».

Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (Ε.Φ.Ε.Κ.) και θα φιλοξενηθούν στη διεύθυνση Δουκός Μποφώρ 20 (στο Ηράκλειο), με εισηγητή τον Γιώργο Καραταράκη.

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα: 18:00-21:00.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 2 εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Σε αυτό το σεμινάριο καλούμαστε να τον εξετάσουμε και να αναλύσουμε τα ιδιαίτερα ιστορικά του χαρακτηριστικά ξεκινώντας από τις απαρχές του κινήματος φτάνοντας μέχρι τις σημερινές του εκφάνσεις και προεκτάσεις.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από την τέχνη και τις κοινωνίες που τη διαμόρφωσαν.

Λόγω αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.

Πληροφορίες: 6975973970 και e-mail: historyofartrethymno@gmail.com

 

Βιογραφικό Εισηγητή:

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου. Παρόμοια ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης για την ιστορία της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.

 

Από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου